Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje kako naprej?

kako naprej?

Spoštovani,
Skoraj 14 let mi nagaja ščitnica, na začetku sem se zaradi povečane žleze zdravila z Vobenolom (4 leta), kasneje so mi diagnosticirali Hashimoto in latentno hipertirozo. Raven hormonov je bila ob vsaki kontroli: TSH pod spodnjo mejo (do vrednosti 0,02), T3 in T4 več ali manj v zgornji polovici normale, moje počutje pa precej bolj podobno hipo delovanju. V teku zdravljenja z Vobenolom sem dobila tudi Propranolol, sedaj pa sem bila tri leta brez zdravil. Lani septembra sem prejela dozo radiojoda (tisto okrog 700 enot). Kontrola novembra je pokazala hormone T3 in T4 na spodnji meji (TSH še vedno pod mejo), počutje upočasnjeno a solidno. Kmalu potem sem začela postajati nenormalno utrujena in močno mi je padla vsakdanja koncentracija, kar sem pripisovala zniževanju delovanja ščitnice. Ob pregledu januarja sem dobila Euthyrox (50), po katerem se je tudi počutje začelo počasi izboljševati. Toliko bolj me je presenetil izvid, saj so bile vrednosti hormonov T3 in T4 (še brez Euthyroxa) celo malenkost višje kot pred aplikacijo radiojoda. Kakšna dva tedna opažam, da se hitreje utrudim, srce mi občasno podivja /v mirujočem položaju 110/, močno mi zatekajo gležnji, porušil se mi je ciklus. Bi bilo smiselno kontrolirati kri, vzeti kakšen Propranolol ali kar počakati na redni pregled čez en mesec? Ali menite, da moja ščitnica ni reagirala na jod? Se v takem primeru ponavlja?
Binca

Spoštovani!

Glede na navedo gre pri vas za avtoimunsko bolezen ščitnice (bazedovko, oziroma kronični limfocitni tiroiditis Hashimoto) s hipertirozo (prekomernim delovanjem ščitnice). Glede na to, da ste septembra prejeli terapevtski odmerek radiojoda je pričakovati, da se bo delovanje ščitnice stabiliziralo. Če se pojavljajo napadi pospešenega utripa srca je priporočljivo jemanje blokatorjev beta adrenergičnih receptorjev (Propranolol….). Priporočam počakati na kontrolo pri tirologu. Če bo ob pregledu še vedno prisotno prekomerno delovanje ščitnice, bo potrebna ponovna aplikacija radiojoda.

LP

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close