kako naprej

star 35 let, visok 170, 66 kg, od kar pomnim športno aktiven.Pred leti sem bil diagnosticiran za hiperkinetični sindrom srca , vzrok anaksioznost. Ker sem imel predvsem simptome kot so vrtoglavica in slabost, sem se vsakič ustrašil, da gre pri meni za okvaro srca. Izpeljal sem vse možne priskave, tudi UZ, ekg, obremenitveni test…, vse BP, razen nervoznega srca. DR. pravi, čim več aerobnega gibanja, relaksacije…pravi, da bi kakšen od betablokaterjev tudi pomagal, vendar se bojim vzeti tableto, saj nisem suiguren kakšne ima stranske učinke. Največja težava pa je v tem, da se mi simptomi največkrat pojavijo kmalu po aktivnosti in so najbolj opazni takoj po aktivnosti. Dr. pravi, da je srce popolnoma zdravo, vendar da mi tlak zaradi vegetativnega vznemirjenja po obremenitvi ne pade takoj.Po treh minutah mirovanja po obremenitvi na tekaču sem imel tlak 180/110. Potem je zopet padel na normalno vrednost.Prav tako se mi je pulz hitro znižal iz 191 na 122. Vendar pa ko sem stopil na tekaško preprogo sem imel pulz 140 in tlak 160/95. Prej doma zjutraj 110/70. Če razumete kaj hočem povedati. Rekreacija naj bi bila ena glavnih orožij proti stresu in zagotavlja zdravo življenje. Obožujem šport, vendar ker me je strah, da mi bo srce odpovedalo med obremenitvijo, simptome praviloma izzovem ravno s športno aktivnostjo. Vsak ki logično razmišlja bi pomislil, da je nekaj narobe s srcem ne z glavo.
Moram še povedati, da se je vse skupaj začelo leta 90, popolnoma brez simptomov pa se bil le od leta 95 do 98 ko sem tekel tudi maratone, potem, ko sem bil prepričan, da sem to premagal, pa se je nenadoma po prekrokani noči zopet začelo. Prosim če mi svetujete, kam naj se obrnem po pomoč, da se izognem tem neprijetnem simptomom. Mogoče po vsem tem svetujete dodatne preiskave. Ne vem kaj še nisem opravil.

Iz vsebine posta sklepam, da imate hiperkinetični sindrom srca in da je vaše srce zdravo.

Podatek o velikem nihanju krvnega tlaka kaže na močan vpliv živčevja na cirkulatorni sistem.

V postu ni nobenega podatka, ki bi dopuščal sum za nevarnost nastanka srčne odpovedi pri ali zaradi telesnih obremenitev.

Prepričan sem, da se bo stanje sčasoma povsem normaliziralo. Lahko šele po nekaj letih. Zelo podpiram predlog vašega zdravnika, da bi nekaj časa jemali nizke odmerke betablokatorjev. Morda pa bi koristilo kakšno blago pomirjevalo in izvajanje le zmernih telesnih obremenitev.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

hvala za odgovor

zanima me predvsem to, ali bi z betablokatorji zmanjšal vpliv živčevja na nihanje tlaka oz. cirkulatorni sistem. Ker sem pri aktivnosti ves čas zaskrbljen, da ne bo kaj narobe, imam mrzle roke, čeprav se potim, sem rahlo omotičen, kar mine po nekaj minutah neaktivnosti. Kondicije imam drugače precej veliko, moram reči da sem imel že vmes obdobje treh let, ko navedenih težav sploh nisem imel , čeprav sem tekel kar nekaj maratonov. Če me zebe imam tudi prej modre ustnice kot ostali. Zaradi tega vsega sem seveda non sop v strahu in mi je težko sploh še kaj migati (čeprav obožujem šport ). UZ, obremenilini test sta vselej pokazala da je srce ok.
Pa še to, ali mislite da so simptomi, ki jih večinoma doživljam ob aktivnosti posledica dejanskega nihanja tlaka, ali zgolj hormonskega neravnovesja v možganih? hvala za trud
kaj mislite o dodatnih specialistični preiskavah(drugo mnenje)?

Menim, da so vaše težave posledica neurejenega delovanja vegetativnega živčevja ( simpatika in parasimpatika). Morda bi vam pomagali nizki odmerki zdravila betablokatorja. Teh je mnogo vrst. Dal bi prednost Concor Cor tabletam, ki bi jih priporočil v najnižjem odmerku, enkdrat na dan po 2,5 mg in bi počakal na rezultat 2-3 tedne. Če ne bo stranskih škodljivih učinkov in še ne bo nobenega zboljšanja, bi priporočil še 2-3 tedne Concor Cor tablete po 5 mg.

Priporočam rekreativno športno dejavnost.

Menim, da trenutno niso potrebne dodatne preiskave. Oglasite se še!

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

hvala za odgovor. bom poiskusil težavo urediti z tabletami, ki ste jih predlagal. res pa je, da sem v celem življenju pojedel vsega skupaj za eno škatlico različnih tablet, tako da imam odpor do “kemije”. vendar sem seveda pripravljen poizkusiti, kajti tega občutka bi se res rad znebil.hvala še enkrat

New Report

Close