Najdi forum

Preganajavica???
Poročena sem 26 let. Z možem imava štiri otroke. Že kot mlad je imel preganjavice, vendar v vsakem obdobju svoje vrste. Trenutno je obseden z vodo. V stanovanju je zamenjal pipe, v oranženo posodo naliva vodo( in to vročo iz malega bojlerja), nato jo preliva v galone dimenzij 3l do 15l.Takih posod imamo v stanovanju vsaj deset. Vodo stekleniči v razne plastenke, ki jih seveda ne sme nihče premakniti, kaj šele pospraviti. S to vodo zdravi ljudi in nekateri mu to tudi verjemejo. V zadnjem času se hodi kopati v Kamniško Bistico(5 st.), z namenom, da ne bo zbolel. Prepričan je, da je vse O.K. Ne želi nobene pomoči, ker se mu zdi, da bo nkoč s tem uspel in ozdravil tudi raka. Po poklicu je univerzitetni diplomirani ing. strojništva in “bioenergetik-termodinamik”. Vse skupaj je nevzdržno!

Spoštovana!

Dandanes je zelo težko reči, kaj je normalno in kaj ne. Obstaja veliko alternativnih metod zdravljenja, katerih korist pa laiki težko ocenjujemo. Tako tudi pri vašem možu ne morem presojati. Vendar, če on misli, da je s tem vse OK, ga boste težko spremenili ali pripravili do tega, da bi sprejel kakšno pomoč. Dokler ne ogroža sebe ali druge, pa tudi ni nobene zakonske osnove za kakršnekoli ukrepe. Vendar za vas je vse skupaj nevzdržno. Predlagam, da se pogovorite z njim. Pristopite neobtožujoče, pa tudi ne pokroviteljsko. Govorite o sebi, svojih mislih, občutkih, stiskah in ne o tem kaj bi moral on. Nagovorite ga, da skupaj poiščeta rešitev, ki bo sprejemljiva za oba.

Mogoče ne boste zadovoljni z mojim odgovorom, vendar verjemite, želim vam, da bi bilo vajino skupno življenjsko potovanje tudi za vas bolj prijetno, ter da nebi pozabila drug na drugega.

Jana Metelko Materinski dom Škofljica-Zavod Pelikan Karitas, tel.: 01/366-77-21, <http://pelikan.karitas.si/materinski_domovi.htm>

Spoštovani!
Hvala za odgovor in da ste si vzeli čas zame. Sama se zavedam, da mi pri moji težavi, nihče ne more pomagati. Stvari so tako kompleksne, da jih iz kratkega zapisa niti ne moremo dojeti, kaj šele urediti. Sama sem že iskala poti, kaj storiti, vendar sta samo dve možnosti. Vztrajati in poskusiti razumeti, ali pa oditi. Če vztrajam bom imela težave A(“vodica”vsepovsod), če odidem težave B(iskanje stanovanja,selitev, finančne težave…)
Glede pogovora, kot mi svetujete so izčrpane vse možnosti, kajti moj ljubi živi v svojem svetu, ki je gotovo sad njegove notranje stiske, ki jo rešuje na zunanji način. Želela bi mu pomagati, vendar dokler sam tega ne spozna, je jalovo kakršnokoli prizadevanje. Njegova preganjavica se je zasidrala v vse pore najinega življenja od prehranjevalnih navad, stanovanjske kulture, obleke, vzgoje otrok, medsebojnih odnosov(nepredvidljivost v reakcijah). Tako je tole pisanje nekakšna terapija za moj brezizhoden položaj.

Sem popolni laik za te zadeve. Napišem lahko le to, kar bi sama naredila v vašem položaju. Najprej bi ga podpirala, naj razloži svoje zdravljenje, naj še meni odpravi kakšno težavo. Ampak brez obtoževanja, posmeha, enostavno iskreno in z dobro voljo. Saj kaj pa mi vemo o naravi in njenih zdravilnih metodah. Mogoče je znanilec novega vedenja in spoznanj. Torej bi sprejela stanje. To v prvi fazi. Morda, pravim morda (kot laik), je zbežal v to stanje, ker drugače nima možnosti izražati svojih idej in svoje volje. Je to edino področje, kjer je upoštevan, kjer ima on kontrolo in zadnjo besedo. V naslednji fazi bi se dogovarjala za kompromise: v katerem prostoru bo voda in kje ne more biti zaradi drugih stanovalcev. Kompromisi na temelju dam daš, dobim dobiš.Kompromis je seveda nekje na pol, da sta torej oba zadovoljna. Naj on razloži svoj predlog za kompromis, potem pa še vi svojega, naj ne pride do prepira. Pa mogoče vi na enem področju malo popustite, v zameno pa on malo na drugem področju. Ne gre torej za to, kdo bo koga, ampak da je vsak malo zadovoljen. To je torej predlog, stanje pri vas doma pa tako vi najbolje poznate . Želim vam, da bi lahko uporabili kakšnega od mojih predlogov. Še se oglasite!
Lep pozdrav, ŽIVA

Spoštovana Klara!

Želim, da nebi ostajali sami s svojim problemom in z občutkom brezizhodnosti situacije. Med vama z možem je očitno nastala vrzel, vsak od vaju živi v svojem svetu, odtujena drug od drugega. Vendar pa vseeno nimam občutka, da bi bila vajina zveza mrtva, da ni več čustev. Zato mislim, da se splača, preden bi se odločila za razhod, poiskati pomoč strokovnjaka, kateremu bi lahko opisali vso situacijo in bi vam svetoval kako naprej. Četudi greste tja sama, se mi zdi boljše kot nič. Idelano pa bi bilo, če bi uspeli k temu pritegniti tudi moža. Zakonsko svetovanje mogoče nebi doživljal tako ogrožujoče kot psihiatrično zdravljenje. Skozi srečanja pa bi se že pokazale poti naprej. Ta odločitev moža ZA ali PROTI bi tudi pokazala, koliko mu je vajin odnos pomemben.

Priporočila bi vam katerega od naslednjih strokovnjakov oz. organizacij:

– Frančiškanski družinski inštitut – pater Christian Gostečnik, 01/ 200-67-60, Prešernov trg 4, Lj.
– Gabi Čačinovič-Vogrinčič, Miran Možina, Bernard Stritih: Do njih poskušajte priti preko Fakultete za Socialno delo v Ljubljani. Slednja dva pa mislim, da delata tudi v okviru društva Odmev iz Ljubjane.
– Andrej Trampuž, Center za kakovost odnosov, 041/791-345, [email protected]

Lahko se obrnete tudi na pristojni CSD, če pri njih nudijo zakonsko svetovanje.

Sicer pa obstajajo še druge organizacije, vendar še nimam izkušenj z njimi:

– Sana vita, zavod za psihosocialno pomoč ljudem v stiski, Masarykova 23, Lj., 01/23 01 997, 01/43 03 997
– Mirabi, zavod za izobraževanje, raziskovanje in svetovanje, Mlekarska 31, Kranj, 04 23 24 631, 041/705 – 120, [email protected]
– TATJANA ARNŠEK “ARTA”, s. p., Gornji trg 20, Ljubljana

Dober pa se mi zdi tudi odgovor ge.Žive, predvsem glede sklepanja kompromisov.

Verjamem, da boste našli izhod iz te nevzdržne situacije in upam da bo rešitev za vaš čim bolj zadovoljujoča.

Jana Metelko Materinski dom Škofljica-Zavod Pelikan Karitas, tel.: 01/366-77-21, <http://pelikan.karitas.si/materinski_domovi.htm>

Poznam take, ki se kopajo v minusu v Kam.Bistrici v izviru, po so precej OK.V Domzalah imajo svoj klub in zavracajo klasicno medicino. Njihovo razmisljanje temelji bolj na prvinskosti narave in ljubezni do zemlje.Jejo strogo neskropljeno bio hrano, se postijo in imajo srecanja, kjer opravijo s psiholoskimi tezavami. Ce zbolijo, pripisejo bolezni psihicni vzrok, pozdravijo se brez zdravil. Sama sicer nisem v tem krogu, vendar razumem njihovo misljenje in razlago.Za to moras biti discipliniran, financno dovolj mocen za kupovanje teh zivil in preprican 100% v bio zivljenje s tehnicno podporo. Morda moza ne razumete, ker vam ni natancno razlozil, kaj misli s tem. Verjetno bi razumeli. Odprite mu srce in ko boste razumeli kaj misli, lahko dodate kaksno idejo njemu in vam napisano na kozo, da bosta lazje zivela.Najprej se mora pa vsak clovek otresti vseh zamer, da lahko fizicno zdravo funkcionira. Srecno!

Hvala gospa Jana!

Na nekaterih od vaših naslovov sem se ža oglasila. Tudi moža sem povabila, vendar brez uspeha, ker je vsako moje dejanje, dejanje nezadovoljne ženske, ki ne ve kaj hoče. Nekje so mi svetovali, da takim kot je moj mož ni pomoči in da naj se ločim, saj bom s tem zaščitila sebe in moje otroke. Seveda niso stvari tako enostavne.
Mož me ne bi ispustil, izsiljeval bi, do neslutenih razsežnosti od stanovanja, pa do vseh drugih oblik, saj bi bil na ta način ob del njegovega premoženja. In če bi vztrajala, bi se začela vojna, ki bi se lahko končala z družinsko tragedijo.
Ker v sebi nosim strah iz svoje mladosti, saj je bil oče nepredvidljiv in nasilen, si tega preprosto ne upam. Vprašam se kaj je manjše zlo? Stalno pa človek ne more imeti nekoga, ki bi ti nudil 100% varnost.

Pozdravljena Klara!
Želela bi vam reči le to, odločite se tako, kot v sebi čutite. Zdi se mi, da si želite stran in če je to res, naj ne bo strah tisti, ki bi vas odvrnil od tega, da storite, kar želite. V kolikor pa predvidevate družinsko tragedijo, obstajajo načini, kako zaščititi (potencialne) žrtve. Na naši spletni strani je cel seznam organizacij, ki nudijo pomoč v takšnih primerih.
Odgovor je v vas Klara.

Hvala za vaš odgovor!
Res bi bilo lepo, ko bi se lahko karkoli dogovorila, vendar so odločitve v njegovih rokah. Stanovanje v katerem bivamo je njegovo in to mi dopoveduje že vsa leta. O kakšnih kompromisih ni govora, ker bi začel divje gledati in vpiti, da bi vse na kup letelo. Ne bi si drznila premakniti steklenice, ker bi s tem povzročila škodljivo sevanje in spremembo Hartmanove mreže in še kaj.
Žal sem prišla do spoznanja, da v tej smeri ni poti naprej.

Lep pozdrav! Klara

New Report

Close