Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Gradimo, opremljamo in urejamo dom kako naj v red spravim hišo

kako naj v red spravim hišo

Moja hiša je v razsulu. N e vem kaj mi je, ampak v vseh prostorih je grozen kaos. Prav tako v omarah. Kako se naj lotim tega, enostavno ne vem, kje naj začnem. Stvari so mi res ušle iz vajeti. Kako se naj lotim pospravljanja, najbolj kritična točka so omare in pa papirji. Kako se naj lotim papirjev, vse
imam na metano v enem predalu: plačane položnice, razne odločbe, pomembne papirje, banćne izpiske itd, itd. Kako se naj lotim kopalnice najbolj v razsulu pa je podstrešje. Prosim pomagajte mi z nasveti, ker meni se bo v tem kaosu zmešalo.

Uf… sem v posameznih obdobjih na istem, nikakor mi ne rata vzdrževat reda, vedno je kje kak kot, kjer je skrito vse možno

Je bila včasih ena spletna stran, kjer so bili kar fajn nasveti za pospravljanje – tedenski, mesečni načrti, predvsem pa so bili nasveti, kako se lotiti predalov, omaric… vsak dan 10 minut za… (tako da si naštimaš uro :)))))))) – je ne najdem več, nekaj declutter?

Predvsem ne smeš začet vsega naenkrat. Naredi si plan, vsak dan en predal, eno omaro, nič več. Prideš v dobrem mesecu, mogoče dveh po celi hiši.

Jaz sem bila ravno včeraj pridna 🙂 🙂 sem skoraj do konca kooooončno pospravila delavnico, zdajle komaj čakam da grem dokončat, ker je tako lepo notri, hehehe

Pa pralnico in spalnico, sicer ne generalno, sem pa v dveh urah naredila fuuul. Se da, samo lotit se je treba, pa kakšno stvar okrog obrnit in ciljat na koš.

Naredi načrt, kje bo kaj v končni fazi. Potem pa se loti prostor, po prostor. Kjer so omare in predali – pa enkrat samo omaro, na enkrat 1-2 predala. S papirji je veliko delo.

Za urejat papirje si nabavi registratorje in pregrade za v registratorje. Nato spravljaj plačane položnice v registratorje, prav tako druge papirje po tematiki, ki si jo boš zamislila.

Pa ne bodi preveč milostna do stvari, za katere veš, da jih ne uporabljaš že dolgo. V kopalnici vse kar ima pretečen rok (kozmetika, …) v smeti. Prav tako iz omar – kar ne nosiš eno do dve leti vrzi stran oz podari naprej.

Pa ne pričakuj da boš gotova v enem dnevu. Vzemi si več časa, saj ni nujno da vsak dan zapored. Ko boš videla rezultate, boš dobila tudi zagon za naprej.

Omisli si veliko škatel, velikih vreč in fasciklov.

Začni pri podstrešju, dovoli si ohraniti le 10% stvari, ki jih imaš tukaj- potem pa nadaljuj proti pritličju oz. kleti – tu boš seveda ohranila več stvari, še vedno pa vrži stran vse, kar nisi nosila zadnja 3 leta in vse papirje, ki so starejši od petih let vrzi stran ali jih shrani v škatle.

jaz imam podolgovato stanovanje, se pravi ozko in kar dolgo. ponavadi začnem pospravljati v sobi, ki je najdlje od vhoda in se potem pomikam proti predprostoru. v kuhinji grem pa v krog. začnem npr. na levi strani vrat in grem okoli in okoli s krpo in vrečo za smeti ; )
omare pa tako – vse dam ven in potem delam kupe – letno/zimsko, srajce/bluze/hlače/jope/nogavice itd., predali in police isto. v začetku res zgleda, da je treščila bomba, ampak počasi se ustvari nek red.

papirje začni eden po eden, razsortiraš na kupčke. Vsak kupček urediš še kronološko (po datumu). Potem pa fascikle, za fasscikle srajčke, pregrade….debel flomaster…pa lepo vloži v fascikle. Pomembne papirje (pogodbe, odločbe, dohodnine……običajno ne mečemo stran, položnice pa dve leti in več stare zmečem stran, mlajše od dveh let pa shranim…

Pri ostalih omarah, oblekah, shrambi, kurilnici……meni se samo nekaj prelaganja ne obnese. Shrambo spraznim celo, pri tem že mečem stvari stran (čez rok uporabe, kar je pokvarjenega, zlomljenega…..), potem police obrišem, namažem s prontom….si naredim približen načrt, kaj mora biti bolj pri roki, kaj vzameme v roke 1x na leto …in začnem lepo zlagat nazaj. Imam tudi veliko plastičnih zabojčkov in škatel, da so drobnarije not…..Obvezno na škatle napišem kaj je not….Ja ko je shramba tipi top jo je veselje pogledat.

Za podstrešje pa veliko kartonov, flomaster za označevanje škatel in veliko metanja stran….

Jaz si pri pospravljanju naštimam fino muziko, kavico…….pa otroke dam v varstvo!!!!

Jaz bi se najprej lotila podstresja oz hise od vrha navzdol.
S podstresja zmeci vse, za kar sploh ne ves, da imas tam, ostalo pa lepo ocisti in zlozi. Potem pa lepo sobo po sobo, vsako posebej, najprej vsa krama, omare in potem spucas. Papirje bi jaz zmetala vse na kup v eno skatlo (ali vec skatel) in ko bi hiso ocistila do konca, potem bi se lotila papirjev.

spletna stran je flylady.net

http://www.flylady.net/

Vem da je ena natašaH (?) pred leti tu gor objavljala njihove nasvete… dan za dnem. so bili koristni.
mogoče jih najdeš z iskalnikom

evo, našla natašine poste

http://med.over.net/forum5/read.php?151,3177165,3177298#msg-3177298

Jaz pa samo pohvalim avtorico vprašanja in vse odgovore.

Fino vprašanje, izvirni, koristni, pozitivni nasveti, bravo.

Ste tako privlačno napisale, da ima “kaos na kvadrat” po mojem že pol hiše pospravljene 🙂

Ravno danes se bom lotila svoje in moževe omare. Druagče imam ločene majčke, hlače, srajce-vse je na svoji polički. Potem pa, kdo bi vedel zakaj, čez kake pol leta po pospravjanju je že vse pomešano. No, to me čaka danes. Jutri se bom lotila papirjev, ki jih ne smem vreči stran. Imam eno škatlo v predalu v predsobi in bom tja našibala vse te zadeve. Druge generalke pa sem opravila v preteklih 14-ih dneh.

Važno je samo, da vse teh stvari lotiš postopoma, torej 1 na dan. Tako je zadeva bolj temeljito opravljena.

Bo ravno danes čistka.

Če stopim v stanovanje (brez očal), izgleda čisto o.k. Ni razmetano, ni nepomite posode, ni flekov po tleh, je pa…..umazano !! V kuhinji: vse omarice (zunaj in znotraj), štedilnik….Vse je sicer pomito, a ostaja mi stara umazanija :((. Fuuj! Tudi ploščice v kopalnici so…uboooge! Omare me tudi že kličejo…! Pa se kar ne spravim. Posesam, pospravim sproti, umazanija pa ostaja. Bom poskusila “po planu”.

Zdaj pa spet veselo na delo.

Zakaj imaš tak kaos? Če si pač takšna, boš takšna tudi ostala, ne glede na to, če sedaj vse pospraviš u nulo, bo žez čas spet enako.

No, ampak, da ti malo svetujem. Podstrešje je najbolje pospravljati poleti, ko lahko lepo vse ven znosiš in mečeš na prikolico in odpelješ na deponijo. Klet prav tako.

Bivalne prostore pa moraš spraviti v red. In potem ta red tudi vzdržuj, saj ni tako hudo. Če imaš moža in otroke, ki ti lahko pomagajo jih vključi v pospravljanje.

Začni recimo s spalnico, mož naj pospravlja svojo omaro, ti svojo, če seveda želi, če to ne gre, pospravi sama, vse obleke, ki jih ne nosiš že par let in so še kar tam nekje v omari in zavzemajo prostor, vrzi, ali pa odnesi na RK. V omari pusti le tiso kar boš nosila, sedaj je itak pravi čas za pospravljenje omar, ko je zima pred vrati. Če za kakšno stvar ne veš, jo daj v lepo škatlo in na omaro, škatle nabavi že prej, lepe, da bodo tudi za okras. Vse scufane nogavice, štumfe, perilo, … zavrzi. Če ne naredimo prostor za novo, potem novo nikoli ne pride.
Ravno tako naredi z otroško sobo, s tem, da so tam še igrače, naj otroka pomagata, igrače s katerimi se nihče ne igra nesite na RK ali v vrtec, podarite jih komu, ostale v škatle, omare, predale,…

Potem se naslednji dan loti še kopalnice in WCja, sprazni omarice, zavrzi vse neuporabno, staro, smrdljivo, …. lično zloži nazaj, vmes še pobriši prah in to je to. No, še eno dobro čistilo si nabavi, da boš lahko podrgnila umivalnik, tuš, … pa mogoče še kaj proti plesni. In je kopalnica gotova.

Ostane še kuhinja in dnevna soba. Kot si rekla imaš povsod fleke, tudi v omaricah, torej bo treba narediti generalno čiščenje. Pri meni oba otroka rada pomagata pri tem delu, vsaj na začetku. Kar lepo vse po vrsti ven iz omaric, ampak res vse, potem umij omarice in zloži stvari nazaj, lahko čistiš tudi eno po eno. Vse ven, spucaš, vse nazaj not in tako naprej, do konca kuhinje. Obvezno podrgni še štedilnik in pečico. Za kosilo naročite pico, da imaš več časa in prostora za delo. To jaz delam ponavadi v soboto, ko imam še pomoč od drugih članov družine, tudi mož mi pomaga, on ponavadi spuca pečico, pa še kaj postori. In ne pozabi zavreči kramo, ki se nabira skozi vsa leta! Takšno čiščenje imam ponavadi spomladi, da res u nulo spucam kuhinjo, nekateri pa to radi naredijo pred božičem. Pa okna pomij.

Enako naredi še z dnevno sobo, potem še hodnik, omare s čevlji, vse ven, očistiš in daš nazaj. Saj ni tako hudo.

Papirje oz. dokumente pa si zloži v fascikle, jaz imam en fascikel za tekoče račune, notri je polno map (elektro, plače, malica šola, malica vrtec, telefon, M Pika, bančni izpiski… ) tako celo leto spravljam, potem ob koncu leta spnem in dam na podstrešje, saj nikoli ne veš, kdaj te kdo terja za kaj, pa moraš imeti dokazilo, da si plačala. Nabavi kakšno škatlico, v katero spravljate vse sprotne račune, jih ob koncu meseca pregledaš, kar ni pomembno zavrzi (hrana), ostale (obleke, TV) shrani zaradi garancije ali reklamacije.

V drugem fasciklu imam vse garancije oz. račune od npr. TV, hladilnik, stroji,… karkoli je pač z garancijo.

V enem imam otroška spričevala, priznanja, diplome,….

In tako naprej, kaj pa jaz vem, kaj vse imate doma oz. kaj potrebujete.

Ampak organiziraj se in potem se tega drži. Enkrat mesečno pospravi papirje!

Saj moramo vsi čistiti, da ne živimo v svinjaku. Ampak to, o čem sem sedaj pisala ne delamo vsak teden, enkrat do dvakrat letno. Potem pa tedensko čistiš kopalnico, pomivaš tla, sesaš, ….

Če imaš otroke že večje, jim daj naloge, vsak naj opravi nekaj dela. Lahko sama sesata sobo, čistita kopalnico, karkoli.

Srečno!

Hm. Jaz sem pred dnevi s ta visoko lojtro pobrisala v vseh prostorih omare pod stropom. Po enem letu. Pa je kar šlo, ker je pohištvo zgoraj lepo gladko in kakega papirja po vrhu mi res ni treba vlačit.
Imam pa problem. Mož ima v vsaki omari en svoj predal za svoje “stvari” – beri: razno kramo in NE PUSTI NIČ VREČI STRAN. V spalnici sem mu morala dodatno kupiti eno tako polovično omaro s predali in policami – pa ima že vse polno. Gori na tej omari ima že naložene sicer lepe škatle iz Ikee – vse polne – spet krama. Nočno omarico in psiho na svoji strani: polno zdravil, aparatkov, rezervnih delov in bog ve še česa. Na balkonu – vse nabito. Z omaro in dodatnimi škatlami sem uspela vsaj to, da je vsaj na zunanji izgled še nekako urejeno. Edino v kuhinji sem uspela, da nima NIČ. 90 % VSEGA bi lahko mirno zmetal stran, pa se nebi nič pogrešalo.
Ne vem, ali bom morala počakati, da bom postala vdova, da bom lahko zmetala stran vse, kar ni več uporabno.
Ali ima kdo še kak nasvet?

Moj je sicer proti tvojemu en mini hrček, pa vseeno. Kar sem jaz naredila, je bilo to, da sem mu povedala, da v stanovanju ni sam in da je polovica prostora mojega. Potem sva določila prostore, kjer se lahko nabira njegova krama, ostalo ostane zame. Če se kaj njegovega najde na “mojem”, mu gladko zabrišem na njegovo. Sem pa tudi že kakšne stvari spokala v škatlo in v klet. Po dveh letih sem vrgla v smeti, pa tega še zdaj ne ve 🙂 Se je pa sicer tudi že zgodilo, da je kaj iskal (ne življenjsko pomembnega), jaz pa sem zanikala, da bi imela prste vmes. Pa je bilo vse ok… Itak obe veva, da je to samo krama in ena butasta navada ali pa obsesija, jaz imam pa morda kaj drugega, kar njemu najeda, pa tega sploh ne vem …

Je pa moj k sreči dost dovzeten za moje sugestije, tako da vem, da če bi se odločila, da ga prepričam, da vsaj eno omaro pospravi, da bi se spravil. Pa se mi niti ne da, kaj me briga, če ima nastlano … rajši kaj bolj zanimivega počnem, kot se z njegovimi obsesijami ukvarjam 🙂

Nasveta ni. Podobno spravlja vse živo, vse za hobije, zadnjič sem v omari za obleko spodaj pod obešenimi plašči ,sakoji našla en velik zvitek neke žice, zraven v škatli pa polno izvijačev, žebljev. Počasi si je sam od sebe začel vlačiti “zbirateljske” trofeje na svoj dom. Po moje zato, ker ni dilo doma več kam odlagat !? Tam imajo veliko prostora, pa vse bolj na približno. Torej, če ima kje kašno tako “zatočišče”, ga spodbujaj, da si bo vsaj nekaj tja spravil.

Tudi moj oče je tak. Vse hrani, kar mami spuca, če ji seveda dovoli oz. to naredi (zmeče stran), ko on ne vidi, drugače je na robu infarkta:-))), navleče domov novo. Živita v 60 kvm stanovanju, v 20 letih nista belila, ne obnavljala, ker je enostavno nemogoče pri vsej krami.
Ko sem še živela doma ni k meni prišla nobena prijateljica, ker me je bilo sram. Zdaj sta njuni vnukinji že večji, tudi oni bi kdaj iz šole povabili kako prijateljico, da bi se pri babici in dedku malo poigrale (obe hodita k njima po šoli), a ne moreta.
Zelo žalostno.
Sama sem zaradi tega razvila obsesivno kompulzivno motnjo čiščenja, ker ko sem se selila na svoje enostavno nisem hotela imeti niti približno podobno kot doma. Se zdravim in verjetno nikoli ne bom popolnoma ozdravljena.
Mami se trudi, da vzdržuje čistočo kolikor se da. Od njega ne more, ker je drugače zlat v pravem pomenu besede, tako do nje kot do nas. A on ne more iz svoje kože.
Takle mamo…

Očita nisem osamljena. Pa nisem omenila ene tri nabite omare njegovih cunj, starih tudi 30 let. Grrrrr.

New Report

Close