Pozdravljeni
Stara sem 14 let, velika sem (samo) 156cm in imam 47 kg. Precej me motijo debela stegna in pa neraven trebuh, ker pa sem manjsa, sem videti se bolj grozno (a niso majhni ljudje tudi drobckeni=suhi?) Ker se bliza poletje si zelim malo izgubiti, na nogah in trebuhu. Nocem pretirano shujsati,saj vem, da sem v puberteti in tega nesmem. Problem je v tem, da ko zelim malo manj pojesti za kosilo naprimer mi mami rece, da moram vse pojesti,ker mi je tako ali tako dala malo na kroznik ipd.. S sportom pa je tako: vcasih se spravim teč, ceprav to sovrazim, a vem da je to za lepse noge, sicer pa se s sportom ne ukvarjam skoraj nic, ker imam veliko popoldanskih aktivnosti, tu je se ucenje za solo.. in sploh mi ne znese! Zato sem tudi poskusila, da bi malo manj jedla. Ko sem zacela tudi sama govoriti, da sem debela, me je mami, zanalasc, da bi mi priklicala boljso samopodobo zacela klicati suhica. Vsega tega imam dovolj, jaz pa bi rada nekaj storila zase, da bi se tudi sama pocutila bolje, ko pa me obkrozajo same vitke prijateljice (in visoke) taka, vem, da jaz ne bom nikoli, rada pa bi jim bila vsaj podobna. Prosim, pomagajte mi, kako naj se znebim debelih stegen in trebuha, mogoce vsaj z kaksno vajo, ki mi ne bi vzela prevec casa?
Naredi šport za eno od svojih popoldanskih aktivnosti. Tako ali tako se otroci čisto premalo gibljete in to že dobiva razsežnosti katastrofe z dobro vidnimi posledicami. Enostavno si izberi en šport, imaš milijon možnosti, in ga začni trenirati 2-3x tedensko. Če je treba, tudi na račun ene od sedanjih dejavnosti. Se ti bo bogato obrestovalo v odrasli dobi, verjemi. Ker se boš navadila gibanja in se dolgoročno ubranila debelosti, ki mnoge doleti taradi sedečega načina življenja.
Pri 14 letih verjetno še rasteš, vsekakor pa se telo še razvija. Kako je, ukvarjati se s športo, sploh s tekom, če tega ne maraš, te popolnoma razumem. Moj predlog je, da čim več hodiš peš – iz ene aktivnosti na drugo ali v šolo in iz šole ali s prijateljicami,… Če to ne gre, morda 10 min poskokov s kolebnico zjutraj ali pa 10 min vrtenja hula-hup obroča? Treniranje športa poleg ostalih obveznosti se strinjam, da je kar velik zalogaj – imam doma osnovnošolske otroke in vidim, da ste danes otroci res “zasedeni”.
Pomisli tudi, koliko prigrizkov – slanih in sladkih si privoščiš na dan, in prej črtaj oz. prepolovi te kot pa da poješ manj “tapravih” obrokov, omeji predvsem čips in ostale grickalice ter sladkarije.
Pa še tole – tvoje razmerje med kilami in višino kaže, da debela zagotovo nisi. Verjamem pa, da bi rada kaj “spremenila” na svojem telesu. Pa srečno!