kako naj se odločim
V kratkem bomo menjala okna.Sploh se ne znam odločiti kaj naj dam rolete ali žaluzije.Na žaluzijah se nabira prah.Kako naj pa na roletah očistim umazanijo z zunanje strani?Stanujem v bloku.
Kaj menite ve in kakšne prednosti in slabosti se nahajata v obeh materialih.
Že v naprej se vam zahvaljujem in vam želim lep in uspešen dan.
Meni so vsekakor boljše žaluzije, ker imam lahko na stežaj odprto okno, a si še vedno naredim senco. Pa še strah me ni, da mi mačka pade skozi okno:)
V bistvu rolet sploh ne razumem…torej če hočeš imeti senco, moraš imeti zaprto okno.
Razen če misliš tiste rolete, ki niso pritrjene na okno?
No, vsekakor sem za žaluzije, zaradi mačk predvsem.
Za prah se pa jaz kaj dosti ne sekiram:)
Kako to misliš, da se na žaluzije nabira prah. Jaz imam žaluzije že 12 let, pa ni nobenega prahu na njih. So pa med dvema šipama. Tako, da jaz priporočam žaluzije. Moje so še kot nove, zelo zadovoljna. Če bi še enkrat dajal, sploh ne bi razmišljala o čem drugem.Pa jih nič ne čistim, ker res ni potrebe.
no, katka, tokrat pa se s tabo ne strinjam. Zunanje žaluzije so najboljše za preprečevanje vročine v stanovanju. Rolete moraš (če želiš preprečit vdor vročine) zapreti do konca, žaluzije pa le tako, da imaš senco. Razlika pa so seveda notranje žaluzije. Te pa res služijo le za senco, so pa dobesedno radiator – sonce jih zagreje in oddajajo toploto noter. Mi smo se odločili za žaluzije (zdaj bomo začeli gradit), ima pa jih oče na panoramskih oknih v hiši in od takrat skoraj ne rabi več klime.
Preberi si nasvet strokovnjaka:
12.06.2008
Edina senčila, ki zmanjšajo vdor toplote v prostor so ZUNANJA senčila
Objavljeno v Gradbeništvo avtor katarina
To pomeni, da so na zunaji strani oken (rolete, zunanje žaluzije, zunanji roloji).
Iz dneva v dan se ponavljam in včasih, huh, sem utrujena od tega. Pa bom tukaj ponovno razložila vso stvar in močno upam, da kakšen potencialni kupec prebira moj blog in bo prišel k meni “razsvetljen” po nova okna. Torej …
Ko kupujete okna ali stara zemenjujete z novimi je prav, da veste, da k oknom sodijo zunanja senčila. Tisti, ki imate klime, jih sicer ne potrebujete, toda če ste vsaj malo osveščeni veste, da klima potroši veliko energije in je najbrž v nedogled ne boste uporabljali.
Zunanja senčila vam ni potrebno montirati istočasno z vgradnjo oken, škatle rolet, žluzij in rolojev se lahko montirajo tudi naknadno na zunanjo stran okna, prav pa je, da to montažo predvidevate že ob nakupu oken, da vam oknarji le-ta pripravijo na kasnejšo montažo. to sicer pomeni, da vam že ob vgradnji dajo bodisi levo desno zgoraj razširjen okenski profil (razširjen originalni profil ali razširjen z razširitvami), saj znajo biti sicer težave pri montaži vodil, zgoraj pa vam zna škatla oz. del lamel segati v vidno polje okna (ko boste sedeli v sobi in boste gledali skozi okno vam bo zgoraj delno zakrivala pogled škatla in / ali lamele, ki bodo sicer potegnjene do vrha).
Izbirate lahko med nalednjimi zunanjimi senčili:
1. rolete: poznamo rolete s pvc in alu lamelami. Razlika je v tem, da so alu lamele polne (z materialom podobnim pur peni in so zato bolj izolativne, same po sebi pa so sicer bolj trde, je pa zvok ob njihovem zlaganju bom kovinski), pvc lamele pa so votle (zvok ob njihovem zlaganju je bolj zamolkel, pri večjih širinah pa se znajo zlasti temnejše barve kriviti – pvc se na toploti širi).
Sama strankam, ki imajo okna obrnjena na sončno stran predlagam alu rolete, če pa imajo okna širine 170+ cm pa absolutno alu. Sicer so pvc čisto ok, le pri dolgih oknih jih odvetujem. (pri dvokrilnem oknu s pokončnikom je cena enojne alu rolete manjša od cene dvojne pvc rolete).
Ločimo zunanje rolete – škatla je zunaj zgoraj (in ločimo podometne in nadometne) in nadokenske (ali notranje) rolete – škatla je v prostoru nad oknom zgoraj.
Z roletami tudi 100% zatemnimo prostor.
2. zunanje žaluzije ali krpanke, kakor pravimo žaluzijam s širino lamel 80 mm. Te žaluzije so najcenejše in so v vodilih, imate pa tudi žaluzije s širino lamel 70 in 65 mm. Slednje niso na vodilih, ampak na vrvici.
Zunanje žaluzije dobite z ali brez maske.
Načeloma ni možna 100% zatemnitev, čeprav nekaj proizvajacev trdi drugače. Svetlobo pa se da regulirati z obračanjem lamel.
3. zunanji roloji (eni jim pravijo screen roloji), ki so različnih platen, odvisno od prepustnosti svetlobe. Zatemnilnim pravimo blackout roloji, največjo paleto platen pa ima … eh, nekam sem založila tisto paleto. Mislim, da je francosko podjetje, toda pri nas boste dobli le določene artikle, cele palete pa žal ne.
Vsa ta senčila se lahko upravoljajo ročno ali z motorji (in daljinskimi upravljalniki), so pa to edina senčila, ki preprečijo oz. ublažijo vdor toplote v prostor.
4. Polkna – alu, pvc, lesena.
Ljudje napačno domnevamo, da nam bo toploto ublažilo stopsol steklo, ki sicer zmanjša prepustnost svetlobe, toploto pa bistveno ne zadrži. Tudi notranje žaluzije toplote ne bodo ublažile, saj le-ta pride skozi dvojno steklo, med katerima je plin (termopan steklo) in ko je za drugim steklom je V prostoru. Se je pa že zgodilo, da so se notranje žaluzije zaradi absurdno visoke temperature ukrivile, pa tudi steklo zna počiti, če se nanj pri izredno visoki temperaturi naslanja notranja žaluzija (ni sicer pogosto, se pa zgodi).
Preden boste šli torej v nakup novih oken premislite o tem kdaj in kakšna zunanja senčila boste kupili.
Če imate sedaj škatle rolet ali rolojev v prostoru zgoraj bodo najverjetneje nove rolete prav tako imele škatlo zgoraj kar pomeni, da jih je potrebno kupiti istočasno z okni, saj se škatla rolet “nasadi” na okenski okvir. Lahko pa se odprtina obstoječe škatle zazida in se okna samo pripravijo na žaluzije, ki pa se jih montira naknadno (in je škatla zunaj zgoraj).
Jaz imam notranje žaluzije za senco in zunanje rolete za proti vročini in ko je toča ali kako neurje.
Zdi se mi neumnost, da v današnjem času ne bi imeli rolet, saj če jih pravočasno spustite, zaščitijo okna pred vse pogostejšimi neurji. Mojima dvema je v neurju pred enim mesecem potolklo aluminijaste rulete, ni pa jih predrlo. Če bi bile rolete pvc, bi bile čisto luknjaste, da o oknih ne govorim …
Mi smo imeli že rolete in žaluzije, pa bi se vedno odločila samo za rolete.
Z žaluzijami ne moreš popolnoma zatemnit prostora, po mojih izkušnjah je prostor poleti bolj hladen za roletami, pa še v primeru toče z njimi bolj zaščitiš okna. Aja, ko imam čista okna in začne deževat, tudi hitro dam dol rolete, ko smo imeli žaluzije, niso popolnoma zaščitile šip.