Najdi forum

kako naj pomagam teti?

S 57 letno teto sva zelo dobri prijateljici. Pred časom, ko sem bila pri njej na obisku, se mi je zazdelo, da sem iz njenih ust zavohala alkohol. Zdelo se mi je čudno, saj vem, da v njihovi hiši ni niti kapljice alkohola, saj je njen mož že 30 let ozdravljen alkoholik. Vseeno sem se ojunačila in ji po obisku napisala sms..češ, da to ni najboljša rešitev za njune probleme, ki jih imata. Obljubila mi je, da ne bo več pila in da je do tega prišla že sama. Danes sem bila zopet pri njej. Ko sem šla na wc ( vrata so bila rahlo odprta ), je na skrivaj iz omare vzela vodko, nagnila in jo zopet skrila med obleke.
Prosim, če mi svetujete, kako naj ji pomagam.., saj se mi zdi, da je vse skupaj še v zelo začetni fazi, kar pomeni, da je možnost še toliko večja

Hvala lepa

zaskrbljena nečakinja

Lep pozdrav!

Najprej bi vas rad opozoril, da če je tetin alkoholizem še v začetni fazi to ne pomeni, da so možnosti, da preneha piti kaj večje. Prej bi rekel, da obratno. Tudi pri alkoholikih velja dejstvo, da si morajo najprej priznati, da so res alkoholiki. Priznati si morajo tudi dejstvo, da potrebujejo zdravljenje v kolikor niso zmožni sami prekiniti s pitjem. Da alkoholik uvidi negativne razsežnosti se mu morajo določene stvari v življenju zgoditi. Te stvari se zgodijo takrat, ko se jim sesuje družina, izgubijo izpit za avto ali pa jim zdravnik pove, da če bodo nadaljevali s tem načinom življenja ne bodo živeli več kot še kakšno leto.
Glede vaše tete pa vam svetujem, da jo poskušate pregovoriti, da bi šli skupaj v kakšno skupino anonimnih alkoholikov. Glede na to, da tudi njen mož že 30 let abstinira in ima to izkušnjo za sabo se poskušajte pogovoriti tudi z njim. Skupaj jo napeljite do tega, da se odloči za zdravljenje.
Pokličite avtomatski odzivnik anonimnih alkoholikov: al-anon: 01/432 30 01

Zavod Pelikan - Karitas Celodnevni pripravljalni center Cesta na Polževo 4 1294 Višnja gora TEL.: 051 339 725 E-MAIL: [email protected] SPLET: www.pelikan.karitas.si

New Report

Close