Kako naj mu pomagam?!
Pozdravljeni!
Pišem Vam, ker sem obupana. Imam zelo dobrega prijatelja, do katerega gojim močna čustva. Lahko bi se reklo, da sva nekaj več, a ne hodiva. Zapletena situacija. Da preidem na problem. Že od prvega letnika faksa, ko sva se spoznala, se veliko družila in si postala blizu, rad žura…ok, s tem se mi ne zdi nič narobe. Ampaak on zelo zelo veliko pije. Sprva, ko ni bilo teh močnejših čustev z moje strani, me to ni pretirano motilo. Ko pa sem se zaljubila vanj, sem šele videla, da je to resen problem. Nočem mu pridigati, kako to ni zdravo, da to ni ok, da ga to uničuje, ker bi ga verjetno samo odvrnila od sebe. Tega pa ne želim. Nočem se vsiljevati, po drugi strani pa me to zelo zelo muči. Ne morem gledati, kako pred mojimi očmi propada. Želim si, da bi naredil letnik, da bi nekaj naredil iz sebe in bil na to ponosen…poleg tega bi mu rada bila v oporo…zelo zelo zelo ga imam rada, vse bi naredila zanj. Kljub temu,da mi on teh čustev žal ne vrača in me ima rad kot prijateljico. Se zavedam, da mu moje mnenje ne pomeni kaj dosti oziroma nič. Prosim Vas, povejte mi, KAJ LAHKO NAREDIM??? OBUPANA SEM!! Morda se Vam bo ta post zdel neumen, amapak res ne vem več, kaj naj naredim? Naj povem še, da sva oba stara 21 let. Res ne želim, da propade tako kmalu, v najlepših letih….in zavedam se tudi, da če bi slutil vso mojo skrb za njega, me ne bi imel čisto nič bolj rad….a vseeno, ne želim se kar tako vdati. Prepričana sem, da obstaja kakšna racionalna rešitev, ki bi jo on sprejel, jaz pa ne bi izapdla v slabi luči. PROSIM VAS ZA NASVET, ČIMPREJ. ŽE VNAPREJ SE VAM ZAHVALJUJEM ZA VAŠ ODGOVOR! LP.
Pozdravljena!
Vidim, da ti je »prijatelj« zares zmešal glavo. Problem v prvi vrsti vidim v njegovih čustvih do tebe, pri tebi je iskra preskočila pri njemu žal še ni. No kje je sedaj srž tvoje težave- to da ti fant ne vrača čustev takšnih kot jih do njega gojiš ti ali te dejansko moti njegovo pitje oziroma namenjanje prevelike pozornosti družbi, ne pa tebi.
Kdaj oseba preveč pije je težko reči, dejstvo pa je, da če oseba uporablja pijačo za beg od realnosti in za reševanje težav zagotovo tvoj fant ni na pravi poti. Odvisni ljudje izgubijo sposobnost zmernega pitja, pitje vedno bolj postavljajo na prvo mesto, pred prijatelje, učenje in odgovornosti. Če že v fazi zaljubljenosti opažaš njegovo prekomerno pitje kaj šele bo, ko bo zaljubljenost minila.
Povej mu kakšna so tvoja čustva do njega, če ima namen, da s tabo ostane le kot prijatelj potem mu svoje mnenje o odnosu do njegovega pijančevanja iskreno povej. Če postaneta fant in punca potem mu jasno postavi meje, skrb za šolanje, odgovornosti itn.
Spremeni se lahko le on sam, če pa sta zares prijatelja mu moraš povedati svoje mnenje, ne gre za vsiljevanje, ni pošteno do njega, da ga pustiš bloditi dalje. Če te ima rad te bo upošteval oziroma vsaj razmišljal o tem in te ne bo grobo zavrnil, da se vanj ne vtikaj. Če se zgodi slednje ni vreden tvojega prijateljstva.
Jasno je, da težko gledaš, ko vidiš da s pijačo pretirava saj ti zanj ni vseeno, ker človek prijatelja ne more gledati, da se uničuje, pove mu resnico o njem, če je res pravi prijatelj bo tvoje mnenje vzel na znanje. Če mu tvoje mnenje kaj dosti ne pomeni potem vidiš koliko mu pomeniš ti.
Svojega mnenja mu seveda ne moreš vsiliti lahko pa mu kot prijateljica dobronamerno svetuješ. Če te bo zavrnil potem se je smiselno vprašat o resničnem prijateljstvu med vama.
Bolečina, ki jo odkrijemo ob ljudeh, ki jih imamo najraje, zahteva, da jo izgovorimo in odpremo pred drugim. Brez bolečine ljubezen ne more preiti v zrel odnos. Odločitev za zrelo partnersko ljubezen je mogoča šele, ko so meje med partnerjema jasne, razlike očitne ter napake in vrline posameznika prepoznavne.
Če ni odkritega odnosa, v tvojem primeru jasno izraženega mnenja ne glede na to kakšen bo odziv je tak odnos obstal na neki točki in se običajno ne razvija. Druga možnost je prekinitev odnosa. Včasih je ta rešitev nujna, zlasti kadar partner ni pripravljen kritično sprejeti svoje napake in se potruditi, da jo odpravi.
Če čutiš znotraj sebe, da ti prijatelj in skupen odnos, kljub krizi, ki jo v odnosu doživljaš, odpira pogled v skupno (bolj svetlo) prihodnost, potem se podaj na to pot od misli do uresničitve. Zanjo so potrebna dejanja. Kot na vseh drugih področjih življenja tudi v prizadevanjih za boljši partnerski odnos štejejo predvsem dejanja kot sad zavestne in iskrene odločitve. Če želimo v odnosu naprej, potem smo primorani sprejeti (novo) resničnost in sprejeti dejstvo, da je potrebno odkrito spregovoriti o vsaki stvari posebej, dokler je še čas.
Pretehtaj svojo odločitev in se vprašaj, če si se res odločila, da boš partnerja ljubila, ker v njem vidiš nekaj, kar je tega vredno. Če ugotoviš, da se vajini interesi razhajajo, njega zanimajo povsem druga področja življenja kot tebe, značajsko sta si povsem različna, kaj vaju sploh povezuje ipd. Odnos je potrebno graditi na globljih vrednotah, seveda morata biti oba na to pripravljena.
Velja razmisliti kakšna bi bila morebitna vajina prihodnost. Vemo, da prisotnost alkohola bistveno vpliva na partnerske odnose. Partnerski odnos prične trpeti, se krhati. Spremembe v odnosu med partnerjema se dogajajo bliskovito, se z neverjetno naglico poslabšujejo. Prve vidne posledice se pojavijo pri čustvenem sporazumevanju med partnerjema. Pride do ohlajenih partnerskih odnosov, nezaupanja, pride do prepirov, nesoglasij, nesporazumov, obtoževanj, psihičnega in fizičnega nasilja.. Partner odvisnika postane soodvisen, v smislu, da je sprejel način življenja svojega partnerja.
Oseba, odvisna od alkohola, je negotova, neodločna, pretirano samokritična in se prepričuje, da ni vredna svojega partnerja, družine. Njeno mnenje se spremeni šele, ko zaužije alkohol.
Odvisni človek lahko zaradi svojega nespremenjenega vedenja izgublja svojce in prijatelje. Treznost sama po sebi pa žal še ni dovolj za bolj zadovoljujoče življenje. Spremeniti je potrebno celoten stil življenja. Navedla sem le nekaj možnih najbolj negativnih izidov, ki so možni pri zasvojenemu. Predvidevam, da tvoj prijatelj še ni tako daleč, je pa smiselno razmišljati že sedaj o tem in o tem koliko si pripravljena tvegati za ta odnos.
Razmisli o tem fantu, da ne boš kdaj obžalovala, prvo razreši čustva do njega in razmisli koliko si se pripravljena zastaviti zanj, če je on čustveno hladen do tebe se ne bo pripravljen odreči alkoholu, tudi, če te ima rad- vprašanje, mogoče pa, poskusi oziroma se sama odloči kaj boš storila. Prvo pa se odkrito pogovori o njegovih čustvih do tebe. Ne boj se, da bi izpadla v slabi luči saj prijatelji si iskreno povedo resnico drug od drugem.
Mlada si še zato ne rini predaleč v težave. Ne počuti se kot rešiteljica, svoje naredi, nato je na vrsti on.
Veselo mladost z njim ali s kom drugim, pa ne obupuj saj imaš še vse pred sabo.
Srečno!
Oglasi se nam še kaj!