Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja Kako lahko razveljavim krstnega botra?

Kako lahko razveljavim krstnega botra?

Glede na to,da je to druzinski forum in ,ker nisem nasla pravega za to temo se obracam na vas.
In sicer me zanima kako lahko razveljavim svojega krstnega botra (je potrebno placati inp.)?
Hvala vsem za odgovor.

Spoštovani!

Res ne vem, kaj ste mislili tukaj, saj te prakse praktično ni. Krstni boter je in ostaja Vaš, kot je veljavno prejeti in podeljen krst neizbrisen, nikoli ne postane ničen. Izbrisati ali razveljaviti ga ne morete, ne krsta ne botra, ker se v krstni knjigi ne sme ničesar brisati ali popravljati (popravi se samo, če je kakšna napaka in se dopiše opombo, kar lahko stori samo krajevni župnik, ki vodi župnijske matične knjige).
V vsakem primeru pa človek ostaja to, kar je, dober in slab, ne glede na vse naslove in zapise. Kot človek in kristjan pa si mora vsakdo prizadevati, da živi primerno veri in nalogi, stanu in poklicu, ki ga opravlja, pri čemer sta tudi človeški in krščanski poklic. Toliko bolj, če je nekdo boter oz. botra.
Ne vem, kakšen odnos imata Vidva z Vašim botrom, in o tem Vas ne sprašujem. Če Vaš boter še živi, si pomagajta med seboj, prav tako Vaša žlahta in prijatelji, da boste rasli v dobrem. Če je že pokojni ali če še živi, se ga spomnite v molitvi. Molitev Vam bo samo koristila in vračajte hudo z dobrim, če ni vse v redu ali če Vam ni pogodu, tako boste tudi čas uporabili veliko bolje, kot pa, če tukaj sprašujete in čakate odgovor do zdajle.

Lepo pozdravljam in želim vse dobro.

Darko Ž.

Drži. Vendar ne vse. Izbrisi iz krstne knjige so možni, vendar res le v obliki opombe ali zaznambe, ne pa tudi dejanskega izbrisa, vendar glede na vsebino in namen opombe, opomba velja za izbris – primer: če recimo izstopiš iz Skupnosti RKC; takrat župnik, ki te je krstil, na tvojo prošnjo ali zahtevo v krstni knjigi ob tvojem zapisu prejema zakramenta sv. krsta vnese opombo izpisa in odtlej si izpisan ali izključen iz RKC..
zivljenjejepresenecenje, ti pa sprašuješ, kako lahko razveljaviš krstnega botra.. No, po pravu RKC ga ne moreš, saj kot pravi Darko Ž., je krst neizbrisen, gre vendarle za zakrament. Četudi bi recimo krstni boter izstopil iz RKC, zakrament krsta za krščenca ostane za vselej in ta oseba še vedno ostaja boter, čeprav morda svojega ‘poslanstva krstnega botra’ ne izvaja ravno po načelih RKC – in roko na srce, po mojih izkušnjah so danes prej izjeme kot pravilo verniki RKC, ki resnično vsak dan živijo in delajo kot veli vera.. – krstni boter je pa še zmeraj..
Nenazadnje, se v vsem strinjam z Darkom, še posebej, če vas morda moti to, da krstni boter ne opravlja ‘svojega dela’ in ga želite zato izbrisati kot botra.. Življenje je res presenečenje, a kakršno koli, dobro ali slabo, bodite dobri in dobro se vam bo godilo, četudi dostikrat tega ni čutiti ali verjeti, vendar sčasoma spoznamo, da se v življenju res vse vrača in obrača, dobro in slabo.

Zdravo!

Naj povem še jaz svojo zgodbo.

Tudi mi smo hoteli izbrisati botro, pa nam je župnik zatrdil, da to ne gre tako in da bo botra ostala ista. Razlog, ker se je zelo nespoštljivo vedla do moje družine, mene in na koncu tudi do naše nove družinice. Ampak jaz oz. naša družinica jo je izbrisala V SVOJIH GLAVAH za vedno in se ne obremenjujemo več, če ena cerkev tega noče narediti…pa kaj potem če je zapisana tam…to nič ne pomeni!!! Pa kaj se obremenjujete s tem…vrzi stran vse pa je.

Brezveze…res

Ja!!!!!

A res Spostovani!!!!!

Mislim da smo bili vsi krsceni z botri …..ali punce ,pod botercami.prehitro(se pravi v casu dokler je imela cerkev nadvlado nad mladimi !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
in nimate pravice da nas ti ljudje obsojajo katerih se hocemo resit !!!!,
NEHAJTE NABIJAT S TEMI (da se ne da ,,,cist milo a ne)…
zginte raje s temi pedofilskimi !!!!!!!

IN NAS NE VSILJUJTE S VASIMI BLAGOSLOVLJENIMI

SRAMUJEM SE CERKVE IN VAS IN VASEGA NARODA;;;;;KER SAMO ZLOBO PODPIRATE MED LJUDMI KI DELAMO; KOT MLADI TAKO STARI!!!!!!!!

CERKEV JE PA TAKO ALI NA DRUG NACIN VEDNO ODZIRALA DENAR;ZATO DA ZUPNIK NI RABIL DELAT NICESAR!!!!!!!!

Rada bi Vprašala,če lahko se še vpiše druga oseba kot za botra? Torej prva Botra se je meni pisno odpovedla,da več neželi biti bbotra mojemu sinu in moram povedati ko človek nepreceni to ko je bil takrat sam v revščini koliko smo bili pripravljeni pomagati in dajati vse kar jre bilo možno.. Zdaj ko je postala v boljšem položaju je dobila vse kar prej ni imela… Kaj takega nemorem vrjeti da je lahko človek tako grd in hladen,da gleda samo na denar in luksos da je postala sama mama in zato neželi več svojga krščenca in da so ji tudi drugi svetovali naj odstopi ker oni niso primerni za vas.. Boli me srce ko sem to prebrala kako grdo me je zavrnila niti 1leto ni zdržala biti botra.. Prosim za pošten odgovoor če lahko se še druga oseba pripiše za botera ali more biti poročen in opravljen obhajilo birmo itd? Župnik nam je takrat lepo povedal ko se bosta poročila torej boterca z svojim partnerom se lahko on samo vpiše zdaj paa sta se poročila in on itak več neželi od tega nič.ker itak se je ona odpovedla boterstva. Samo vvprašam neželim nesramnosti le pošten odgovor človeka z izkušnjem,ki je isto doživel ta botra je moja sestrična in ko človek postane bogat potem se v njem tudi hudič obogati..

New Report

Close