Kako LAHKO je prenehati kaditi.
Najprej sem rabil kapljo čez rob. Prišla je ob nekem Dnevu brez cigarete. Po radiu so spraševali ljudi, kaj si mislijo o tem mednarodnem dnevu in je en samovšečen kup dreka začel pametovat, češ, “jeeest pa misleeem ane, da zarad tega k je doooons daaaan proti kajeenju, da noben ne bo nehal kadiiiit”.
In sem znorel, sem rekel, prekleti idiot, ZARAD TEBE bom nehal kadit, ker si tak samovšečen kreten! In sem vrgel cigarete v smeti.
Naslednji dan sem se praskal po glavi, kako bom po 15 letih kajenja prebrodil prvi dan brez kajenja. Pa je nekako šlo. Naslednji dan tudi še.
Potem sem izračunal, koliko so me cigareti stali in odprl na banki varčevalni račun. Pri vsaki plači mi odtrgajo toliko, kot bi čez mesec porabil za cigarete. Po enem letu sem kupil kombi. V naslednjem letu sem kupil kampersko notranjost, posteljo, omare, kuhinjski blok. Tretje leto sem ga ušminkiral. Enomesečne sanjske počitnice do Portugalske s kamperjem z denarjem, ki ga nisem zakadil. Lahko ga vidite tu: na http://www.issuu.com iščite “frida the van”.
Koliko te na dan stanejo čiki? 3 evre? Računaj sam. Ali smrad, kašljanje, gnili zobje in druščina živčnih zafrustrirancev ali pa turistični paket Provansa, Baskija, Porto, Lizbona, Gibraltar, Valencia all inclusive. Vsako leto, če želiš. Lani sem šel v Francijo, v Orleans, pa mislim da štirikrat za podaljšan vikend na morje. Ker nisem kadil. Začel sem smučat, ker si zdaj spet lahko privoščim. Obnovil kopalnico. Naj še naštevam? Nehaj kadit, pa boš ti tudi lahko našteval.
Ko vidiš, kako z lahkoto bi takle kombi in druge lagodnosti odpuhteli v dim in se otresli v pepelnik, sploh ni problema – na kraj pameti ti več ne pade, da bi še kdaj kadil. Že 11 let je tako in niti en dan nisem imel krize. Mogoče malo pomaga, ker sem Gorenjc. Mi nismo škrti, kot mnogi mislijo, radi zapravljamo, ampak neradi zapravljamo za stvari, od katerih nimamo nič.
Bravo Easy Mucy!!!! Krasna je, Frida!
Tudi meni je v veliki meri pomemben prihranek denarja, ki ga drugače spuhamo v zrak.
Ampak ni mi pa to glavna motivacija; glavna motivacija za prenehanje kajenja mi je zdravje, dobro počutje. Ki ga pa seveda lahko dosežeš tudi z raznimi potovanji in tako se krog sklene. Vse je povezano. Važno je, da nehamo kadit, pa iz kakršnegakoli razloga že.
Še enkrat bravo za ta podvig in lepo, da si zgodbo delil tukaj, ker je polna optimizma in motivacije!
lp, jaz…