Najdi forum

Kako je prav?

Pred leti (mnogimi) smo se v šoli učili, da je beseda bonbon prišla iz Francije in da pomeni dobro dobro. Sedaj pa sem opezila, da se veliko uporablja beseda bombon (v Cicidoju). Pa me zanima, kaj je pravilno: bonbon ali bombon?

Hvala za pomoč in da bi vam sijalo sonce!

EvaP

Lep pozdrav, EvaP

Definitivni je pravilno BONBON-vsaj v šoli smo se tako učili še ne dolgo nazaj.

Aanja

iz SSKJ: bonbon -a m (o) industrijsko izdelana
drobna slaščica iz sladkorja in dodatkov,
sladkorček: lizati bonbone; čokoladni, mentolni,
mlečni bonboni; kisli bonboni; otrokom je prinesel
vrečko bonbonov; tovarna čokolade in bonbonov

Hm, zanimivo,
si me sprovocirala in sem šla gledat v SSKJ iz leta 1997, notri je samo bonbon, bombona ni.
Ampak, ker smo Slovenci pred kratkim dobili nov pravopis (l.2003), sem pogledala še tja in, glej ga šmenta, notri sta oba tako bonbon, kot bombon.
Tako, da je po moje pravilno oboje.

bonbónček
-čka m (o) nav. ekspr. manjšalnica od bonbon: kupiti otrokom bonbončke; to dekle je kot bonbonček

tudi jaz sem pogledala v slovar in našla BONBON. Morda pa se res uveljavlja tudi druga različica :-))

ja mi smo se tudi na gimnaziji že kar ene par let nazaj učili da sta pravilni obe različici

A imajo pri Cicidoju slabega lektorja?
Brez zamere, ampak to je pa malo preveč…
T.

Medvedek Pu vam slovarja tujk Verbinca prepisuje:

BONBON (fr. bonbon iz bon – dober) sladkorček, slaščica.

bona lat. pomeni dobro

Moja hči je v nareku v 4. razr. osemletke napisala bonbon, pa ji je učiteljica popravila na boMbon.

lp

Po Slovarju slovenskega knjižnjega jezika je prav:

bonbon -a m (o) industrijsko izdelana
drobna slaščica iz sladkorja in dodatkov,
sladkorček: lizati bonbone; čokoladni, mentolni,
mlečni bonboni; kisli bonboni; otrokom je prinesel
vrečko bonbonov; tovarna čokolade in bonbonov

Sem govorila z našo lektorico, ki pravi takole. Pravilni sta obe verziji.
Lektorji sedaj uporabljajo ta nov pravopis in, če tam piše bombon, potem se to lahko uporablja. Pravilno je pa oboje, tako da učiteljica ne bi smela otroku popraviti, ampak naj raje vzame pravopis v roke in pogleda kaj je prav in kaj ne.
Res pa, da je po SSKJ pravilno le bonbon, ampak ravnati se je potrebno po pravopisu, ker je novejši.

Punce, res ste se potrudile. Sem kar malo presenečana, da so se čisto potiho med bonbone prerinili tudi bomboni. Ne vem odkod so se pritepli bomboni (mogoče iz Hrvaške????), ko pa v celi Evropi govorijo o bonbonih.

Meni veliko lepše zveni bonbon. Se mi pa zdi, da s tem, da sta pravilni obe verziji, samo mešamo otroke in moram prizneti, tudi nas, ki smo se učili malo drugače. Vem le to, da bom sama uporabljala samo besedo bonbon.

Hvala vsem za razlago in lep pozdrav (malo pozno je, da bi vam zaželela sijoče sonce!)!
EvaP

Lep pozdrav, EvaP

New Report

Close