Kako je pa pri vas?
Minule dni smo imeli skoraj vsak dan snezni vihar in plugi so vozili gor in dol vsakih nekaj ur. Zdaj je posijalo sonce, kar pomeni, da je temperature padla, in je trenutno -23C, ponoci bo pod -30C. Veter vztrajno pobira sneg, ga nosi kot nizko meglico in ga odlaga na cestah in za vsako strlino v sneznih zametih, ki zgledajo kot bele pescene dune. Okoli his ga odlaga v polkroznih pasovih, ki bodo cez nekaj dni do pasu.
Pred obcino so si 3 dame v kostimckih in najlonkah dale veliko dela ob sklepetanju z zobmi, da so izvlekle panoje za prezentacijo iz terenca. 300 m stran se v vzhodnem delu centra punce tresejo v minicah in rdecih sandalcih in cakajo na stranke, a se sredi dopoldneva vsi avtomobili brezbrizno peljejo mimo. Pred hisami ljudje kidajo sneg, sem in tja kdo skida se sosedov plocnik in dovoz za avto. Tisti, ki jim je uspelo priti iz mesta, vozijo previdno, da ne bi delili usode z vozniki avtomobilov v obcestnih jarkih.
Na dezeli je pa pravljicno. Slana in sneg na drevju z ozadjem azurnega neba, veje se majejo v sapi in sinice obletavajo pticje hisice s hrano. Kojoti so utihnili in jelenjad in losi so se potuhnili v bliznje gozdove.
Kako je pa pri vas na danasnji dan?
Kako romanticno
se spomnim na verze iz mladih dni v sloveniji:naslov Balada Groze katero moras citirat s naglasom strahu in trepeta kot da napovedujes konec sveta ali huje ce je mogoce,ok.
Mraz pritiska vrana kraka
v solo pa Matic koraka,
v skornjih dedovih
pa ga dojde Janez Klatec,
kam v solo leni bratec,
pojdiva se sanjkati,
Sanjkata, se sanjkate
toda v soli manjkata
kakor mnogokrat
No zdaj pa vzemi svojo pusko Winetou in prekini tisto zimsko idilo z odstrelom par divjadi. Saj imas pusko, ali ne.
lp brit
l
Prekleti gnoj Brit se spet oglasa tam kjer ni treba. Poberi se ze enkrat gnusoba bolana.
Hvala enako XXXx. Dober dan tudi tebi
Lustna pesmica, Brit. Ampak puske pa nimam. Tudi ne streljam. Se vozim previdno po dezelskih cestah, ce slucajno kaksen los ali jelen skoci pred avto. Ampak pozimi je to manj verjetno. Imajo pa svoje tocke, kjer preckajo ceste. Tam jih ob soncnem vzhodu lahko vidis, kako mini credica caka v grmovju. Ampak vcasih ti pa kaksen skoci pred avto od nikjer. Enkrat sva imela z volkom tako bliznje srecanje in se je za oba dobro koncalo. Ampak njegove prestrasene oci, ki so strmele v mene, ko je skoraj koncal pod mojimi kolesi, mi bodo pa zavedno ostale v spominu.Ne vem koliko je to zimska idila. Zdaj smo na -32, mene pa caka 400-kilometerska pot.
Me veseli da nimas puske. V sloveniji je 60 000 registriranih lovcev, skoraj neverjetno. Vsakega lovca ki ga vprasas zakaj streljajo nedolzne zivali se izgovarjajo da samo tako zvane bumbarje, to so zivali ki na primer nimajo simetricnih rogov ali podobno. Ko ja taka zival opazena se sprozi lov na njo in vsi lokalni lovci so takoj obvesceni samo zagrabi pusko in kot obsedeni vampirji na lov.
Kje pa si da je tak mraz na Alaski?
Lp Brit
V Alberti, dezeli nafte in aurore borealis. Juzna Alaska je toplejsa kot pri nas. Ampak nase temperature gredo se nizje. Trenutno opozarjajo po radiu in TV naj ljudje ne puscajo zivali v avtomoblih in zunaj. Sicer je pa tudi tu na podezelju precej lovcev. Nas sef je ze en tak. Zadnjo sezono je sel na jelene. Jih je lovil cel teden, pa nobenega nasel, da bi ga ustrelil. Ko se je pa vracal domov, mu je pa jelen planil na cesto in direkt v njegov tovornjak. Jelen in tovornjak sta bila totalka, na zalost za jelena. Sef se nam pa ni nic smilil, ker je neznansko tezak. Zdaj ima precej manjsi tovonjak; losa bo tezko spravil nanj. Se bo verjetno moral preusmeriti na lov na skunks 😉 Upam, da ves, kaj je skunk.
I like you. Skoda da je sef prezivel. Seveda vem kaj je skunk. Sem cital Winetuja. Si ze dolgo tam? Kaj za vraga te je neslo tja gor?Bom pogledal na Googlu kje je Alberti.
Lp iz uk
Alberta, ne Alberti. Ime ima po eni vasi princeski, Victoriini hceri. Zakaj, pa ne vem. Kdor pride sem, pride zaradi zasluzka ali pa druzinskih zvez. Pri meni je bilo drugo, prvo je zame le majhen stranski benefit.
Izprijenec Brit se zopet oglasa. Prekleti smrduh, izgini ze iz foruma. Lastna starsa te kolneta pezdeta usranega.
petr, petr ti sitic
Aurora,
Pri nas je tako, ko si opisal-a… valujoca meglica po cesti. Razgledi so cudoviti, ni oblacka. Kaka dva tedna je, ko lahko vzamemo krajsnjico, tisti ki delamo na drugi strani reke … in jo preckamo kar pocez, ni treba vec cez most. Vse je pomrznilo. Se veselim drsanja po jezerih. Pa niti ni tako hudo niti pri -20’C, le ko veter potegne ni dobro biti dolgo zunaj.
Pozdrave iz Banffa 🙂
Zivio, Marissa! Sem pa res vesela, da se nekdo oglasa z nasega konca. Na Banff imam dosti lepih spominov, od medveda v campu do jelenjadi po cestah okoli parka in parkirisca, pasjih sprehodov ob Minnewanki, da ne govorim o enkratnem razgledu, ki ga tu na preriji tako zelo pogresam. Ko sem se zivela v Calgaryju, sem bila vsako leto veckrat v Banffu in okolici, skoraj tedensko pa v Kananaskisu. A cez Bow hodis v sluzbo?
Ja, Aurora, cez Bow River v mesto in sluzbo. Res je razglednica ta konec Bow Valley, tako poleti kot pozimi. Letos je pozna sezona za smucarje in boardarje, smo sredi decembra in je zelo malo snega, nam manjka. Kakorkoli pa prihaja bozicna sezona in bo spet polno turistov, ne glede na vreme.
Pozdrav v prerijo in pridi kaj na obisk.
Marissa
zivijo Aurora v ALBERTA
Kaj pa ti delas ko job tam dalec na severu
zares korajzo imas da si se na tak mrzlo preselila
Koliko casa letno pa imas lepega vremena brez snega ?
Jas sem bol vroce kraje zbral v Franciji
v zacetku sem prisel z radovednostjo
zato ker v nasih casih 69 leta je blo se
kar dosti dela v Sloveniji cetudi to mi ni
blo prevec vsec pa nisem imel denarne
krise v teh casih .Ko sem pa tukaj zacel
ne govorec Françosko sem se kar hitro privadil
na ta latinski jezik kateri je kar zadosti podoben
Italijanskemu katerega sem se ze prej naucil .
To mi je samo pomagalo da se z Italijani pogovarjam
Po enem letu sem ze zadosti znal da se vozniske
zakone na gladko aucim in voznisko napravim .
Potem pa je ze boljse slo sem malo bolj gibal .
Pa tudi v Slovenijo sem se vrnil za dopuste .
Nato sem se tu porocil in zivljenje se je v Franciji
zaustavlo .Po mojih nacrtih od zacetka sem nameraval
priti v Kanado samo pa sploh nisem imel pojma
v katerem poklicu bi se bil tam zaposlil razen da
postanem pastir za karibous ali pa pister za motorne smuci ..
V mestiH se mi ni dalo ziveti med betonom ker ker je
narava zares lepa
pri vas .. Seveda je pa tudi delo v Naftnih rudnikih ki se je
teh zadnjih 20 let razvilo v mojih casih pa se ne prevec
..V tem poklicu pa zdaj je veliko dela dobro placanega
–samo treba je pa vase zime vzdzati vse do -50
to pa ni za mene ze v Ljubljani me je zeblo kaj pa se tam…
Mislil sem tudi Traper postati pa se koze nisem znal oguliti
tako tudi to je padlo v vodo .Francija je pa prima za nas Slovence.
Ker nismo predalec od doma in tudi z avtom se moremo vrniti.
Skoda samo da ne moremo malo brze voziti –da se vlecemo po 130
Prej je blo v Italiji manj strogo in smo do 200 km h brez brige vozili
Zdaj je pa vseno dolga pot .Ce odides iz Lyona okoli 5 ure si
pa vseno ob 12 uri v Gorici ali Trstu cetudi si se veckrat na poti spocinil
postregel in liter kave spil ..Za nase ceste pa se nam
somin vrne ko smo tam .Do Celja ti je skoraj tolko casa potrebno
kot pa cas da celo Italijo prevozis ..Sele tam zavidimo kako smo
dalec se za drugimi narodi ker vsega manjka pri nas
.Zivijo Slovenci Emigrirajte vsi Pustite Jankovica samega Slovenija
mu je zaprodana vi ste pa njegovi suznji postali –kaka sreca zdaj za vas .
Imas res svojevrsten stil pisanja, tak direkten, malo pomesan s francoskim stilom in popopran s hrvatizmi, a mi je vsec.
Se dobro, da si se odlocil za Francijo, ker v Kanadi bi lahko vozil na avtocesti le 110 km/h podnevi in 100 km/h ponoci, na vseh ostalih cestah pa 100 ali celo le 80 . In to strogo kontrolirajo. Pri teh hitrostih bi se cez Francijo vozil cel dan. So pa ceste seveda cisto drugacne kategorije, kot v Sloveniji. Ko sem v Sloveniji in vozim, ponavadi potrebujem 3-4 dni, da se sploh opogumim voziti po tistih kozjih stezicah, no potem pa gre. Pocasi in zanesljivo. In mi vsi trobijo, ker niso navajeni, da se ljudje drzijo speed limit – najvisje dovoljene hitrosti.
Je pa res, da so bile leta 1969 boljse moznosti tu za tujce, kot so danes.
Dobro, da nisi sel za trapperja. Pustimo nedolzne zivalce ziveti in naj zenske raje ponosijo stare kozuhe. Taka lepa lisicka je predvcerajsnjim stekla cez cesto pred mano, vceraj zvecer je pa bel zajec (zdaj pozimi so vsi beli) zbezal med hise. Si mislis, da bi jih ti ujel v pasti, kjer bi se mucile do smrti. Ne bi bilo vec ne njih, ne njihovih potomcev.
Ja, tu je res mrzlo, a smo zadnja 2 dni na 0C, jutri bomo pa spet v ledenici. Nas sosed je Francoz, starejsi (star po slovensko) mozak, ki vsako leto Octobra pobegne v Francijo, v okolico Angoulema, Aprila pa pride nazaj. V Franciji plese v necakovem klubu, se vozi naokoli z vespo, lovi ribe in gre v Lourdes. Po slikah sodec sploh ni zime, saj je vsa vegetacija zelena, medtem, ko je tu ena sama belina.
Sluzbe v naftni industriji so res zelo dobro placane, vendar je konkurenca za delo velika. Veliko teh ljudi dela po nekaj tednov, potem so pa doma, pri druzini po nekaj dni, potem pa spet v sluzbo v oil sands. Nekaj se jih preseli blize delu z vso druzino. Moja prijateljica se je tako odselila (njen moz projektira naftne cevovode). Je pa rekla, da so bile vse hise na hitro zgrajene in dovozi do his pokajo po nekaj mesecih, in cel kup drugih pomankljivosti je bilo v hisah v celem naselju, ker se pac vse gradi na hitro, za cim vecji profit. Med delavci je tudi veliko problemov z mamili,ker denar imajo, nimajo pa kaj poceti in se dolgocasijo. Lep pozdrav v Francijo, pa kaj toplega vremena nam posljite.
Zivijo Aurora Boralis mislim da si ti tako lepo odgovorila pa tudi uspela pozabit mojo slabo pisavo.
Je vec kot 45 let odkar ne govorim nas jezik– edino gdaj pa gdaj med dopustom ..Odkar so mi starsi pomrli pa sploh nevem koga bi sel obiskat . Brat in sestra imajo svoje zivljenje in mi je zdaj tezko da
se kar takole potaknem (evo mene kot tvoje zene ) Zdaj grem bolj kot turist -obiskovalec da si napolnim duso dobrih vtisov in nasih naravnih dobrot – kar mi da moc da lahko tukaj sam zivim brez stika z domovino..Seveda kadar grem domov pa mi Francoski nacin zivljenja manjka in nacin zivljenja ki ga imamo tukaj .Pa tudi v Sloveniji sem manj casa zivel kot v Franciji in konec koncev sploh vec ne vem ali sem Slovenec ali pa Françoz ker je ze dolgo casa odkar mislim in sanjam po Francozko .Ko pa sosede srecam pa mi ti recejo glej ga Francoza .Zato sem apatride (brez dezele ) Ne vemo vec kje je zdaj moja prava dezela — vseskozi se tujec pocutim .Ko sem v eni drzavi mi druga manjka ..Ti si ze koliko casa na severu ? in kaj te je gnalo tako dalec da se skrijes od sonca ?? Si srecala tvojega moza tam –Ali pa Sta obadva iz Slovenije tako dalec odsla ??Zdaj sta naseljena z celo druzino ? Koliko casa mislis da boste lahko tam vzdrzali Seveda se splaca ce delo ni pretezko ?? To kar zadeva pijace in droge to je zares pravi problem teh zadnjih generacij ljudje se dolgocasijo
se ihcejo -zgubljeni so v svetu brez cilja v zivljenju —se v to skrijejo da nebi ponoreli Ko sem v Francijo
prisel sem zvedel za French Conection v letih 60-70 v kateri je blo veliko nasih juznjakov ki so to prodajali . Vse dokler niso v morje padli ali pa v zapor .V teh casih So bli YUGOS prepovedani za
bivalisce na obali in tudi moje prvo dovoljenje je blo veljavno za celo Francijo razen V blizini Nice
in Marseilla ..Ko je blo pa tega konec pa se nismo nic vec zavedli da to obstaja v druzbi .Zdaj pa je to bolezen vseh drzav vseh narodov in to je zalostno –ali je to moda da se ljudje mamijo ali pa so tolko zgubljeni da z tem zacnejo .Mene sreca niti cigareta in vse ostalo ni nic mikalo .
V odaljenih krajih je pa se hujse za tiste ki sami dalec od vsega zivijo .. Ti so cisto zgubljeni ..Vse kar zasluzijo to uporabijo za mamila in pijaco in veckrat se zadosti nimajo .Pa veckrat to ima prednost pred prehrano in ostalimi obvezami zivljenja .Zdaj pa lahko noc Tebi in tvoji druzini javi se se kaj ,Zdaj grem malo v posteljo ker jutri bo pa drugi dan, to noc bom pa po Slovensko sanjal rad bi tudi po Anglezko pa se nisem nic z tem jezikom sprijaznil ..V Franciji sem veckrat srecal dekleta iz
Kanade in tudi Cehinje pa me je blo zares sram da se nisem mogo niti pogovarjat v tem jeziku
kot pravijo drugi je lazji kot pa Francozki ..Treba je tudi vedeti da so Slovenci veliko Francozkih besed
na Slovenski nacin obrnili in uporabljajo najmanj 25 % tehnicnih izrazov ki imajo Francozko korenino .
Napoleon nam je tudi del Francozkega jezika v Sloveniji pustil ..Z italijani smo sosedi oni so nam celo
obalo prej zasedli . Vzeli so nam -Goricijo- Trst- Venecijo- Friuli in veliko malih vasi ukradli in kljub temu Italjanski jezik se ni vmesal v Slovenskega .Sigurno malo vec v Istriji ..Lahko noc i’ vant yu Sleep . Ce sem pa to lose napisal pa me bo spet sram . Pozdravi tudi Françoza .
Stari jelen Evo mene kot tvoje zene to je tvoj moto. Ni cudno da te lastni brat ne pusti zraven ha ha…
Stari Jelen, ta sekret Brit uporablja moj nick. Tega zgoraj nisem jaz napisal. Te podgane Brita ne mara nihce od njegove druzine zato se pa stalno oglasa tu gori. Zena in hcerka sta se mu skurbali in potem se je tej svinji Britu zmesalo. Pa saj ga poznas, je kot stekel pes zato pa vse bezi od njega…navadna smrdljiva zguba pac prekleta od lastnih starsev.
Forum je zaprt za komentiranje.