Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Zdravstvo pri nas? kako izbrati dobrega zdravnika.

kako izbrati dobrega zdravnika.

Kako poiskati dobrega zdravnika? Če ima kdo kakšen nasvet naj mi ga prosim napiše. V vsakem zdravstvenem domu imajo seznam zdravnikov, ki se sprejemajo paciente, – zraven pa nobenih podatkov. npr. delovni čas, specializacija, ali je bil kdaj v kakšnem prekršku? kako in Kje najbolje izbrati DOBREGA družinskega zdravnika?

Krasno vprašanje, draga Manca. Tudi jaz sem trenutno v stiski. Iščem namreč dobrega osebnega zdravnika, ki je človeku pripravljen prisluhniti, in mu posvetiti tistih par minut, za razlago stanja o moji bolezni.
Če smem pristaviti piskrček, prosim za nasvet, ali je kje tak zdravnik v LJubljani ?
Morda kdo ve, kje ga najti ?

Lp, Katja 1

Pozdravljene

Za Ljubljano resnično ne vem za dobrega zdravnika.
Poznam kar nekaj dobrih zdravnikov samo Manca ni napisala v katerem okolišu.
Če mi to napišeš ti bom kaj pripomogla.

Obema lep sončen dan

Gala

Spoštovana Gala !

Morda veste za koga na relaciji LJ.moste-fužine?

Lp, Katja1

Katja1
Pozdravljena
Obljubim ti, da se bom pozanimala in obvestila, ker tam imam sestrično je višja medicinska sestra pa mi bo povedala.

Lep sončen dan vam želim

Gala

Meni je super dr. Kržišnikova iz Zdravstvenega doma Bežigrad. Sicer je specialist šolske medicine, ampak ima tudi odrasle, zaposlene paciente. Ne vem pa če še jemlje nove.

SPOŠTOVANI!

Sprožili ste zanimivo temo in upam, da bo nekega dne možno za vsakega zdravnika vedeti, kakšna je stopnja zadovoljstva bolnikov z njim. Podatek o opravljeni specializaciji mora biti naveden.

Sicer pa: Poskusite z enim in če ne boste zadovoljni z njim, ga po enem letu brez teav lahko zamenjate. Vem, da je to slaba pot, a trenutno druge ni. Če bi se bolniki strinjali, pa bi se lahko lotili ocenjevanja vaših osebnih zdravnikov glede na vaša pričakovanja. Zato pa bi bilo najprej trea vedeti, kaj bolniki od zdravnika pričakujete. Prav lahko si je namreč ustvariti napačno mnenje. Ena med vami si želi pogovora, tretji bi rad, da zdrvnik pride tudi na dom, nekdo drug želi biti hitro na vrsti, spet kdo želi vedno dobiti, kar si želi… Vsi vsem ne moremo ustreči, zato pa tudi je možnost proste izbire.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pa bom poskušala čimbolj natančno, če ne kar točno napisati misli oziroma besede, dr.Božidarja Voljča( če se ne motim, je bil nekdanji minister za zdravstvo). Njegove besede so enake mojim mislim, kako naj bi to bilo. Gre pa takole:

BOLNIKOVA PRIČAKOVANJA
Za razumevanje bolnikovega zdravstvenega problema je nujno srečanje med bolnikom in zdravnikom. Kakšna pa so bolnikova pričakovanja ob takšnem srečanju? Čeprav so na splošno povezana z organizacijo zdr.varstva, pa je vendarle tudi res, da je bolnika pred srečanjem z zdravnikom pogosto strah. Zdravniku je ponavadi pripravljen povedati vse o svojem problemu in mu dati tudi svoje telo na voljo za pregled.
S predstavitvijo svojega problema bolnik nehote razkriva tudi svoj način gledanja nanj. Številne raziskave so potrdile, da si bolniki želijo predvsem poslušanje in strokovno razlago. Ta želja je tako velika in splošna, da ni povezana ne s spolom, ne z izobrazbo, ne s poklicem ali socialnim položajem. Še posebej je treba poudariti, da si želijo tudi zdravniki, kadar se znajdejo v vlogi bolnikov, kar kaže, da ne pričakujejo le splošnih info. o boleznih, temveč za njih veljavne in prilagojene razlage.
Vsak bolnik pričakuje, da je v svojih človeških težavah tudi upoštevan in razumljen, ne pa obravnavan kot ozek ali celo abstraktni klinični primer. Še posebej v bolezni je kot socialno bitje odvisen od stikov, ljubezni in pozornosti.
Hkrati pa želi tudi vedeti, kako zdravnik kot strokovnjak gleda na njegove težave, na njegov zdrvstveni problem.
Običajno ne dvomi v zdravnikovo znanje, zato pa toliko bolj ceni, če zdravnik pokaže še skrb zanj in je dostopen za razgovor. Najbolj je razočaran, če se z njim ne pogovori in če ni dobil dovolj pojasnil.. Če je zdravnik prijazen, se ga oprime, če ne, išče drugega, ki bo imel človeški odnos.
Veliko bolnikov se zateče k alternativni medicini prav zato, ker so razočarani nad odnosom zdravnikov do njihovih težav.
Veliko zamero pri bolnikih pa povzroča tudi dolgo čakanje, če morajo dolgo čakati in posedati v čakalnici.
Zdravstveno osebje si še predstavlja ne, kolikšno škodo delako sebi in zdravstvu, ker pustijo bolnike čakati, še zlasti, če za čakanje ni prepričljivih pojasnil…..

Pozdravljeni!

Pred dnevi sem ta post poslana na forum Ginekologija, pa ga tukaj ponavljam, ker vidim, da na vsak način bolj sodi sem.

“Zares ne vem, če vprašanje (namenjeno bralkam) spada na te strani, vendar potrebujem čimveč nasvetov. Tiste iz Ljubljane bi prosila za nasvet o ginekologih (privat), kajti zaradi slabe izkušnje nedavno iščem zdravnika, ki bi se mi posvetil in bi mu zaupala. Ker je ginekologov kar veliko, do vseh pa ravno ne mislim, me zanimajo kakšne vaše izkušnje. Ironija je, da sem h ginekologinji, ki me je razočarala zaradi odnosa do mene, prišla ravno po priporočilu prijateljice. Vendar vseeno, čimveč nasvetov bi mi prišlo zelo prav.
Zgodba je šla približno takole: približno dve leti in pol sem jemala Stediril m. Ko sem prišla na pregled k “novi” ginekologinji in sem imela spodnji pritisk 90 (kolikor sem ga imela že tudi pred jemanjen KT), mi je Stediril takoj umaknila s sporeda in mi predpisala Minulet, za katerega je bila prepričana, da mi bo znižal pritisk. No, sledil je enomesečni premor, pa tri mesece jemanja Minuleta, ko sem prišla po nov recept, pa mi je sestra namerila pritisk 100/160 enkrat, drugič 95/140. Vendar je to izgledalo tako, da mi je nataknila manšeto na roko praktično že na vratih in stoje. Potem je poklicala zdravnico, ki me je brez nadaljega pogovora v dveh minutah odpravila, naj uporabljam kondom, da tabletke niso zame, naj si preverim pritisk čez dva meseca. Ker sem omenila strah glede kondomov (sem imela že en splav) me je zavrnila, da splav je pač kratkoročna “motnja”, pritisk pa dolgoročno vpliva name (!) pa adijo! Zame takorekoč ni druge pomoči kot kondom ali pa naj seksam v varnih dnevih…Opisala sem le delček iz moje izkušnje, ki mi še sedaj ne da miru (sem zopet na premoru brez KT, brez ginekologa – izbiranje novega pa zame ni ravno nekaj takega kot obuvanje čevljev).
Za konec bi omenila še to, da si redno merim pritisk odkar mi je namerila 100/160 (pred približno desetimi dnevi), trikrat na dan (tri do štiri ponovitve) in je vedno med 87 in 91.

Najlepša hvala vsem za odgovore!”

Lep pozdrav,
Maša

Draga Maša,

Priporočam ti ginekologinjo dr. Colja-Lovšin iz Ginekologije Bežigrajski dvor, Peričeva 15 LJ. Sama sem bila 1x (privat) pri njej, ker sem imela bolečine. Pregled je bil zelo strokoven in natančen. Ginekologinja pa izredno prijazna in pripravljena na pogovor.

LP

Manca

Ali kdo ve kakšen je pravilen postopek o zamenjavi zdravnika?
Naprimer: najdeš novega, preneseš kartoteko k drugemu. Kako? Ali moraš obiskati starega in povedati zakaj zamenjuješ ali greš lahko kar direktno k novemu in tam podpišeš izjavo ter stari pošlje kartoteko naprej?

Hvala za pomoč.

New Report

Close