Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Zdravo življenje Gibanje, oblikovanje in krepitev telesa Kako in ali nadaljevati? Prosim za nasvet

Kako in ali nadaljevati? Prosim za nasvet

Pozdravljeni!

Najprej naj na hitro napišem kaj me muči, nato bom razložil malo bolj na široko. Sprašujem se o smislu in motivaciji nadaljevanja moje rutine v fitnesu in moje prehrane, s katero se sedaj ukvarjam slabe 3 leta.

Pred 3 leti sem se odločil za spremembo in se lotil hujšanja (danes sem star 27let). Takrat sem tehtal 100kg in se enostavno nisem dobro počutil, ter se zavedal da to dolgoročno ni v redu. Problem je bil moje prenajedanje in nezdravo življenje nasploh (pač rad jem). No, v 10 mesecih sem prišel na cca 80kg in sicer z disciplino v fitnesu (trening z utežmi) in držanju jedilnika. Pri prehrani sem tehtal vse razen zelenjave. To še zaenkrat počnem tudi danes. Je pa v teh 3 letih seveda prišlo do nihanja. Od tega da sem se nazaj zredil za kakšnih 6kg zaradi poškodbe ali pa obdobja, ko nisem bil tako discipliniran. Pa se mi je vseeno vspelo vrniti nazaj in shujšati.

Moj problem je sledeč. Sprašujem se o smilu moje prehrane in treninga, ker se zavedam da tako najbrž ne bom mogel živeti celo življenje. V vseh teh letih sem se na račun izgube teže in vse kar je povezano z tem, moral odrekati veliko stvarem kot so tudi druženje s prijatelji, zabave itd (nekako so se navadili, da me na raznih druženjih ob pijači in hrani ni). Pred spremembo sem se zelo rad družil in vse kar spada zraven. Zaradi spremembe (discipline v fitnesu-prehrani) sem več krat pod stresom, bolj razdražljiv itd. Še en minus pri meni je, da sem v vsem tem sam in nimam nekoga, s katerim bi lahko imel podoben življenjski slog. Ne hodim v javni fitnes, ker živim na vasi in sem si fitnes “zgradil“ doma. In po vseh teh letih imam občutek, da izgubljam motivacijo in zagon za trening itd. Po eni strani se zavedam, da je škoda vsega truda in časa, ki ga ni bilo malo. Po drugi strani pa vem, da bi takšen slog težko uzdrževal skozi celo življenje in da bi na račun tako “stroge“ discipline bil prikrajšan za druge stvari, ki so me prej ravno tako veselile. Nekako sem vpet med starim življenjskim slogom in sedanjim.

Vem, da sem malo površno napisal, saj bi lahko dodal še kakšno podrobnost. Ampak kaj mi vi predlagate, če se je mogoče že kdo znašel v podobni situaciji? Vztrajati? Malo prilagoditi vse skupaj?

 

Najlepša hvala!

Dragi  Nevemkajnaj!

Najprej vam čestitam za vaš izjemen dosežek pri izgubi teže in vzdrževanju zdravega življenjskega sloga v zadnjih treh letih. To ni enostavna naloga in zahteva veliko discipline, predanosti in truda. Vaš dosežek je vreden pohvale!

Razumem, da se spopadate z izzivi pri ohranjanju motivacije in iskanju ravnovesja med fitnesom, prehrano in socialnim življenjem. To je pogost problem, s katerim se srečuje veliko ljudi, ki so se odločili za velike spremembe v svojem življenju. Ena izmed rešitev je, da preoblikujete svoje cilje in rutino. Postavite si nove cilje, saj vas lahko motivira izboljšanje določenih vidikov telesne pripravljenosti, kot so vzdržljivost, moč ali fleksibilnost. Razmislite o različnih oblikah vadbe, ki vam lahko prinesejo svežino in nov zagon, kot so skupinske vadbe, tek, plavanje, kolesarjenje ali druge športne aktivnosti, ki jih lahko izvajate z drugimi. Prilagodite prehrano za dolgoročno vzdržnost tako, da preidete na uravnoteženo prehrano, ki vam omogoča občasne pregrehe. Ključno je, da večino časa sledite zdravim prehranjevalnim navadam, vendar si dovolite tudi uživati v družabnih priložnostih brez slabe vesti. Poskusite se naučiti poslušati svoje telo in jesti glede na svoje potrebe, kar pomeni jesti, ko ste lačni, in se ustaviti, ko ste siti, brez strogih omejitev. Vključite se v družabne dogodke in druženja, vendar se naučite, kako v teh situacijah sprejemati boljše odločitve, na primer prinašajte zdrave prigrizke ali pa se odločite za manj kalorične pijače. Povejte svojim prijateljem o vaših ciljih in spremembah, ki jih želite doseči, saj vas lahko podprejo in prilagodijo druženja tako, da bo tudi vam prijetno. Čeprav vadite doma, razmislite o občasnem obisku javnega fitnesa ali skupinskih vadb, saj lahko srečanje z ljudmi, ki imajo podobne cilje, poveča vašo motivacijo.  Najdite hobije in aktivnosti, ki vas veselijo in niso povezani s prehrano ali vadbo.

Pomembno je, da najdete način življenja, ki je trajnosten in vas osrečuje. Spremembe so del procesa in ne pomeni, da morate opustiti vse, kar ste dosegli. Prilagodite svoj pristop, da boste našli srečo in zadovoljstvo v vseh vidikih vašega življenja.

Lp, P.

Kontaktni mail: [email protected] *** Spletna stran: https://www.fit-rit.si/ *** T: 051218503

Najlepša vam hvala za super nasvete. Bom razmislil in poizkusil najti najboljšo rešitev in si narediti plan za naprej.

 

Lp!

New Report

Close