Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Bolezni prebavil (gastroenterologija) Kako dolgo je varno jemati zdravila?

Kako dolgo je varno jemati zdravila?

Spoštovani!

Že vrsto let se zdravim zaradi gastroezogafialne refluksne bolezni. Z gostroskopijo je bil (2008), ugotovljen akutni erozivni gastritis, lansko leto avgusta pa so ugotavljali gastroezofagialno refluksno bolezen tip A z manjšo hiatalno kilo. Jemal sem različne vrste inhibitorjev protonske črpalke. Ob visoki dozi se težave umirijo, ob nižji oziroma enkratni aplikaciji dnevno pa se ponovno pojavijo. Težave se izražajo v hudih bolečinah v prsih in na mestu kjer se stikajo rebra in zelo oteškočenem dihanju. Jemal sem že vrsto zdravil: Nexium, Nolpazo, Acipan, Controloc… Sedaj redno jemljem Ultop 20mg., ki je nekaj časa učinkovit, večkrat pa moram jemati po dve kapsuli ali Conroloc 40 mg.

Zdravim se tudi zaradi hudo osteoporozo, zaradi katere sem že imel 10 pataloških fraktur na hrbtenici.
Moje vprašanje: Zdravila zaradi refluksne bolezni jemlje že 3 leta, čeprav v navodilih, ki so priložena tabletam, piše, da je čas uporabe do 8. tednov. Kako dolgo je varno jemati ta zdravila?
Koliko ta zdravila negativno vplivajo na osteoporozo?

Za odgovore se najlepše zahvaljujem!

Spoštovani!

Novejše raziskave niso potrdile, da bi morali inhibitorje protonske črpalke prenehati jemati zaradi kakšnih škodljivih učinkov. Tudi ni potrjena povezava med nastankom osteoporoze in jemanjem zdravila, kot je pri nekaterih drugih zdravilih, na primer kortikosteroidih. Če že osteoporozo imate, jo je potrebno ustrezno zdraviti. Katero od zdravil iz skupine inhibitorjev protonske črpalke jemljete, je v bistvu vseeno, saj se razlikujejo v detajlih, ne v bistvu delovanja.

Lep pozdrav! Marija Š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

Spoštovani!

Za odgovor se lepo zahvaljujem. Zanima pa me še ali je normalno, da moram tako dolgo (že 3 leta) jemati teblete proti želodčni kislini in ali to pomeni, da je zdravljenje doživljensko?

Lep pozdrav!

Spoštovani!

Pri nekaterih ljudeh je vpliv zunanjih dejavnikov tako močan, da je potrebno zavirati izločanje kisline praktično doživljenjsko. Čim zdravilo ukinemo, se pojavijo težave. Splača se poskusiti z zdravljenjem po potrebi. To pomeni, da začnete zdravilo jemati, ko se pojavijo težave in ga jemljete najmanj 3 dni zapored.

Lep pozdrav! Marija Š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

New Report

Close