kako dolgo imate mleko v hladilniku
Že kar nekaj časa mi po glavi roji vprašanje, kako dolgo imam lahko alpsko mleko v hladilniku, ko ga enkrat odprem. Pri nas uživa mleko samo hčera, pa še to ne samega in občasno. Če odprem 1L, ga največkrat večji del vržem v smeti – nekdo mi je rekel, da do tri dni (kar je več, ponavadi gre). Sama pri sebi pa tuhtam, da če je v hladilniku, če je zaprto, da bi bil uporaben še kakšen dan več.
Kako pa ve ravnate, oziroma kako dolgo ga hranite v hladilniku?
Hvala za odgovor in lepo pozdravljene, mamica M
Če je mleko zaprto je lahko zunaj (ne v hladilniku) zelo dolgo, nekaj mesecev, oz. toliko, kolikor je rok uporabe. Saj v trgovini alpsko mleko tudi ni v hladilniku.
Ko pa je odprto ga hranim v hladilniku, tudi po cel teden, pa se mi ni še nikoli pokvarilo. Odprto ne v hladilniku, pa se nam je v službi v zelo topli kuhinji že večkrat “skisalo”…
To je moje “nestrokovno” mnenje, če se pa katera bolj spozna na te zadeve, bom pa tudi jaz vesela kakšnega nasveta.
Zunaj oz zaprto v hladilniku drži tudi več mesecev- tako kot je pač napisan rok uporabe na embalaži. Jaz imam mleko odprto v hladilniku sigurno tudi teden dni, pase mi še ni pokvarilo. Seveda pa prej preveri, če jhe še o.k. nikoli nisem bila pouzorna kako dolgo ga imam v hladilniku, vedno pa prej preverim.
Zaprto alpsko mleko je sterilizirano živilo. To pomeni, da so v njem s posebnim toplotne postopkom obdelave v njem uničili vse žive mikroorganizme in njihove spore.
Po odprtju v alpsko mleko pričnejo vstopati mikroorganizmi iz okolja. Alpsko mleko spada med občutljiva živila, saj vsebuje veliko beljakovin in vode. Občutljiva živila, ki niso več originalno zaprta, hranimo v hladilniku do 4 dni po odprtju (razen če ni v deklaraciji navedeno drugače). 4 dni je meja zaradi bakterije Listerie monocytogenes. Ta bakterija je splošno prisotna v okolju. Ob odprtju jo lahko nanesemo v alpsko mleko. Lysteria monocytogenes se razmnožuje tudi v hladilniku do temperature 0°C. V 4 dneh se razmnožijo “4 generacije”, tako da živila niso več primerna za uživanje.
Splošno pravilo je, da občutljiva živila smemo hraniti po odprtju (npr.mehke salame) ali dokončanju (gotove jedi) v hladilniku maksimalno do 4. dni. (Za nekatera gotova jedila je varnostni faktor do 2 dni, nekaterih pa sploh ne shranjujemo).
Pozdrav!
Nina