Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja kako dolgo imate mleko v hladilniku

kako dolgo imate mleko v hladilniku

Že kar nekaj časa mi po glavi roji vprašanje, kako dolgo imam lahko alpsko mleko v hladilniku, ko ga enkrat odprem. Pri nas uživa mleko samo hčera, pa še to ne samega in občasno. Če odprem 1L, ga največkrat večji del vržem v smeti – nekdo mi je rekel, da do tri dni (kar je več, ponavadi gre). Sama pri sebi pa tuhtam, da če je v hladilniku, če je zaprto, da bi bil uporaben še kakšen dan več.

Kako pa ve ravnate, oziroma kako dolgo ga hranite v hladilniku?

Hvala za odgovor in lepo pozdravljene, mamica M

Pozdrav. Mislim, da bi se ti bolj splačalo kupovat po pol litra ali pa mali tetrapak (2 dcl), če ga pije samo hčera in še to občasno. Lep pozdrav.

Če je zaprto, je lahko v hladilniku zelo dolgo, jaz ga imam celo zunaj , zaprtega po 2 tedna ( če kupim cel karton), odprto pa imam v hladilniku par dni – 3-4.

Uf, jaz ga imam kar dolgo, ker ga tudi pije samo sin – cca en teden oz. več. Še nikoli se mi ni pokvarilo, ga pa prej poskusi, preden ga daš otrokom. In ja, kupuj manjše pakunge – 0,5 litra oz. 2 dcl.

Jaz pijem mleko – alpsko le s kavo in tako ga imam v službi (točno ne vem) sigurno več kot teden dni.

Mleko ti kar samo po sebi pove kdaj je pokvarjeno (vonj, okus). Jaz ne bi preveč komplicirala.

Če je mleko zaprto je lahko zunaj (ne v hladilniku) zelo dolgo, nekaj mesecev, oz. toliko, kolikor je rok uporabe. Saj v trgovini alpsko mleko tudi ni v hladilniku.

Ko pa je odprto ga hranim v hladilniku, tudi po cel teden, pa se mi ni še nikoli pokvarilo. Odprto ne v hladilniku, pa se nam je v službi v zelo topli kuhinji že večkrat “skisalo”…

To je moje “nestrokovno” mnenje, če se pa katera bolj spozna na te zadeve, bom pa tudi jaz vesela kakšnega nasveta.

Zunaj oz zaprto v hladilniku drži tudi več mesecev- tako kot je pač napisan rok uporabe na embalaži. Jaz imam mleko odprto v hladilniku sigurno tudi teden dni, pase mi še ni pokvarilo. Seveda pa prej preveri, če jhe še o.k. nikoli nisem bila pouzorna kako dolgo ga imam v hladilniku, vedno pa prej preverim.

Jaz ga imam
a) dokler ga ne zmanjka
b) dokler na “crkne” (se skisa) – kar se pri Alpskem zlepa ne zgodiPoskusi, preden ga ponudiš in če je okus OK, potem najbrž ni problema.

Dokler se ne skisa.

Dokler se ne pokvari.

lp, Majuška

Zaprto alpsko mleko je sterilizirano živilo. To pomeni, da so v njem s posebnim toplotne postopkom obdelave v njem uničili vse žive mikroorganizme in njihove spore.
Po odprtju v alpsko mleko pričnejo vstopati mikroorganizmi iz okolja. Alpsko mleko spada med občutljiva živila, saj vsebuje veliko beljakovin in vode. Občutljiva živila, ki niso več originalno zaprta, hranimo v hladilniku do 4 dni po odprtju (razen če ni v deklaraciji navedeno drugače). 4 dni je meja zaradi bakterije Listerie monocytogenes. Ta bakterija je splošno prisotna v okolju. Ob odprtju jo lahko nanesemo v alpsko mleko. Lysteria monocytogenes se razmnožuje tudi v hladilniku do temperature 0°C. V 4 dneh se razmnožijo “4 generacije”, tako da živila niso več primerna za uživanje.
Splošno pravilo je, da občutljiva živila smemo hraniti po odprtju (npr.mehke salame) ali dokončanju (gotove jedi) v hladilniku maksimalno do 4. dni. (Za nekatera gotova jedila je varnostni faktor do 2 dni, nekaterih pa sploh ne shranjujemo).
Pozdrav!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

V službi ga imamo za v kavo tudi več kot dva tedna – pa se ni še nikoli pokvarilo.

New Report

Close