Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Arhiv Sociala Arhiv – Sociala Kako do socialna pomoč

Kako do socialna pomoč

Pozdravljen

Zanima me kako do socialne pomoči ?

Sem študent star 27 let, že lansko leto sem se zanimal za socialno pomoč, pa so mi rekli da so do 27 lete dolžni za otroke skrbeti starši.
Sedaj ko sem dopolnik 27 let so rekli da so se zakoni spremenili.

Eno leto vmes sem delal in samostojno živel in tudi nočem biti več breme staršem in z socialno pomočjo mi ne bi bilo treba toliko delati in bi lahko prej končal fax.

Hvala

Pozdravljen,

Po Zakonu o spremembah indopolnitvah zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih so starši dolžni preživljati svoje otroke do polnoletnosti, če se šolajo pa do zaključka študija oziroma tudi v času podiplomskega študija, vendar najdlje do 26. leta starosti.
Do 26. leta sarosti lahko uveljavljaš pravico do štipendije in otroškega dodatka v kolikor dokazuješ status rednega študenta. S 27.-im letom starosti so ti te pravice nehale.

Denarno socialno pomoč kot družinski član lahko prejemaš v “primeru študija najdlje do zaključka dodiplomskega študija oziroma do dopolnjenega 26. leta starosti. v primeru šolanja, ki na visoki stopnji traja 5 ali 6 let, zaradi daljše bolezni, poškodbe pa še toliko časa, kolikor se je šolanje zaradi teh razlogov podaljšalo”(2.alinea 26. čl. Zakona o socialnem varstvu).

Denarno socialno pomoč kot posameznik lahko uveljavljaš, če si prijavljen na Zavodu za zaposlovanje kot iskalec zaposlitve in nimaš na razpolago drugih dohodko ali večjega premoženja. Znesek denarne socialne pomoči od 1.2. 2004 znaša 45.524 SIT in bi predvidoma bila v tvojem primeru zmanjšana za vrednost osnovne oskrbe, v kolikor imaš to zagotovljeno (npr. urejeno bivanje pri starših)

V kolikor si prijavljen na Zavodu za zaposlovanje kot iskalec zaposlitve in se tudi redno javjaš na pozive Zavoda ter nimaš drugih dohodkov, ne vidim razlogov, da ne bil bil upraivčen do denarne socialne pomoči.

Upam, da boš svoje težave s pridobivanjem dohodka s pomočjo teh pojasnil ugodno rešil. Seveda je pa vse odvisno od tvojega statusa. Status rednega študenta in status brezposelne osebe se med seboj izključujeta.

Polona Šporin Slovenska karitas, 01/300 59 60 <http://www.karitas.si/>.

ZANIMA ME zakaj so pa meni rekli da nism upravicena do socialne podpore,stara sem 24 let zivim sama v gospodinjstvu,delam honorarno kdaj ,nimam statusa studentke,vendar bi rada zakljucila solanje
Kako naj se vpisem v solanje ce imam komaj za poloznice?

Pozdravljena,

če nimaš statusa študentke, predvidevam da si prijavljena na Zavodu za zaposlovanje kot iskalka zaposlitve. Denarno socialno pomoč lahko uveljavljaš le pod pogojem, da si prijavljena na Zavodu in nimaš drugih virov preživljanja. v kolikor bi napr. imela delnice ali kakšen drug vir preživljanja npr. partnerjeva plača, ta oblika pomoči ni mogoča.

Vse dobro,
Polona

Polona Šporin Slovenska karitas, 01/300 59 60 <http://www.karitas.si/>.

hvala za odgovor
ja rekli so mi da sele po 3 mesecih ce ne najem sluzbe lahko prejemam do takrat pa???

se opravicujem za napake

mene pa zanima …js letos ponavljam 1 letnik, s tem sem zgubil tudi štipendijo, študiram 250 km od doma, sem redni študent. zanima me ce sem opravicen do denarne socialne pomoci. star sem 23 let mati samohranilka z minimalno pokojnino.zanima me tudi kako je s to enkratno socialno pomočjo…
hvala za odgovor

pozdravljeni, sem mamica 2 otrok .10l ter 1l.Sem zaposlena moja plača znaša 600e od partnerja pa 700estroškov imamo 800e saj smo najemniki.zanima me ali lahko dobiš socialno podporo , mislim materialno saj bi nekaj si mogli kupit pa nikakor ne mormo tega skupaj spravit,to je za posteljo vzmetnica 200×200 pride okrog 800e ,pa me zanima če center za socialno pomoč lahko kako pomaga če sma oba zaposlena, saj to bi bila enkratna pomoč ,ki bi nam zelo pomagala .če je možno kak se naj obrnemo,ter kaj vse rabimo za tak primer.lep pozdrav HVALA sanja.k

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close