Najdi forum

Kako do pomoči?

Sem brez volje, energije, potrt, z bolečimi občutki tesnobe v prsih. Vidim načine, kako bi lahko spravil svoje življenje še na bolje, pa se nikakor ne morem premakniti iz mrtve točke.
Moj dejanski problem pa je nalednji: nekaj časa sem živel v tujini in tam so mi postavili diagnozo manične depresije, mi predpisali Depakote in je nekako šlo, pa vendar ne tako, kot bi moralo (ne prenesem nobenega stresa, zato se zapiram pred vsem in vsemi).
Pri nas pa je že priti do psihiatra praktično nemogoče v zglednem času (julija sem se naročil in pridem na vrsto oktobra -nisem iz Ljubljane). Včasih sem že obiskoval psihiatre pri nas (3 različne), pa je imel vsak svojo terapijo in vsak svoj pristop. Do sem še ni nič posebnega narobe.
Kar me pa dejansko skrbi je, da se bo cela štorija ponovila (na, mali, sej ti nič ni, pejd domov in papi antidepresive), ne da bi kdo poskusil pogledati celo sliko tega, kar se z mano dogaja. Govorim seveda o fizioloških stanjih, ki bi lahko povzročala depresijo oz. manično depresijo. Na tem področju me je samo ena otroška psihiatrinja malo pogledala, slekel sem srajco, malo hodil v ravni črti in to je bilo to.
Zavedam se, da smo depresivci nagnjeni k iskannju telesnih vzrokov za svoje počutje. A sam to nikoli nisem bil. Vse bolj me pa obseda ideja, da bi bilo potrebno vsaj izločiti nekatere dejavnike (npr. nenormalne ravni nekaterih hormonov), da bi se lahko cele stvari uspešno lotili. Imam namreč izredno močno željo, da bi se POZDRAVIL, prav nič me pa ne mika, da bi se do konca življenja ZDRAVIL z zdravili, katerih dolgotrajne učinke ne poznamo.
Kako prepričati zdravnika, da bi opravil obsežne raziskave? Zanj sem samo še en pacient, čez nekaj let bo penzija in življenje je bilo lepo. Meni se pa gre za celo življenje, ki bo lahko nekaj vredno, ali pa živi pekel, kot je sedaj. Če bi zahteval dodatne preiskave, ali bi me imeli za hipohondričnega tečnega laika?
Če ima kdo kakšne izkušnje s tem, bi mu bil hvaležen za odgovor.

Lep pozdrav,

Jaka

Pozdravljen,

Zdravljenje izključno z zdravili vsekakor ni celostno in menim, da je vedno dobro preveriti še druge metode, od naravne medicine, meditacije, hoje v naravi, športa, skupine za samopomoč in še mnogo je stvari, ki dobro vplivajo na počutje človeka. Žal vam na temo dodatnih preiskav glede vaše bolezni ne morem pomagati, svetujem pa vam, da se obrnete na forum Psihiatrija, kjer odgovarja Vanja Fran Rejec, dr.med.specialist psihiater in psihoterapevt.

Lep pozdrav,

Tanja

Dragi Jaka!
Samo en nasvet: prečital knjigo Psihiatrija je lahko nevarna za vaše duševno zdravje, avtor je Glassow. Govori ravno o takšnih težavah, ki jih navajaš. Nato boš videl, kako naprej. Zdrži s čitanjem do konca knjige.
Srečno!!

Če te kaj potolaži,sem tudi jaz v takem položaju kot ti..tudi jaz hočem ozdraveti,misel na samomor mi niti na kraj pameti ne pade..Pri meni to že traja eno leto.Hodila sem k psihologinji a sem ji samo govorila kaj sem delala,jaz pa hočem tako psihologinjo ki bi si prizadevala najdi vzrok za depresijo…Da bi mi pomagala da ozdravim.. Sem čiszo na tleh,z paničnimi napadi. Si iz okolice Mbja? Hitro piši

New Report

Close