Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Preventivni pregled dojk Kako do napotnice za Ljubljano?

Kako do napotnice za Ljubljano?

Spoštovana gospa Andreja,
Pišem Vam,ker preprosto ne najdem več izhoda iz svojega problema,ki se mi dogaja že od mojega 16.leta starosti.Upam,da bo ta tema pomagala morda tudi drugim večim ženskam.
Trenutno sem stara 22 let,moja začetna diagnoza pri 16.letih je bila postavljena kot FIBROADENOM.Takrat me je prvič sprejela specialistka v UKC Maribor,ki mi je zagotovila,da to naj ne bi bilo nič nevarnega,da se to pač spremlja z kontrolnimi pregledi in da starostno ne ustrezam za operacijo in to bi naj bilo to.Vendar ko sem imela nato pregled čez pol leta me je doktor,ki je to gospo nadomeščal popolnoma prestrašil…brez ultrazvoka,samo na podlagi vseh starih izvidov podnujna operacija.In sledilo je še mnenje 3.specialista pri njih na oddelku da ni nič nevarnega da bi morali operirati.Tako so se mnenja kar sprehajala eno preko drugega leta pa minevala.In draga Andreja,sedaj doživljam pri svojih 22.letih še večjo katastrofo!
Septembra 2014 sem imela kontrolni pregled pri moji prvi specialistki,saj sem si zraven starega fibroadenoma z katerim sem bila seznanjena zatipala doma še nekakšno novo zatrdlino v dojki.Podala mi je mnenje na izvidu,da nič ne raste,je vse benigno in ni nič nevarnega.Kontrola pač čez 3 mesece.Le da ta nova zatrdlina v dojki nima lepo vidnega roba sodeč po ultrazvoku.Diagnoza napisana na izvidu se je glasila: DRUGI SIMPTOMI IN BOLEZNI DOJKE.
Decembra 2014 sem pa imela ponoven pregled trenutno po 3 mesecih.Na tem pregledu se je pa moj svet sesul,saj enostavno več ne vem na koga se naj obrnem in čemu naj verjamem.
Ponovno je sedel v ambulanti za kontrolne preglede ta isti doktor,ki me je pri 16.letih hotel operirati brez vseh pregledov! Za njega namreč še od ene bolnice nisem slišala kakšnega dobrega mnenja 🙁 Opravil je ultrazvok dojke in bil je popolnoma zategnjen v pogovoru z mano. :/ Slišala sem samo besede,ki so me popolnoma vrgle iz tira… rekel mi je: gospa ta tumor raste.Zraven sebe je imel še praktikantko kateri je ob mojem ultrazvoku razlagal nek postopek širjenja in da to bi naj bilo tukaj ( mene je seveda zanimalo kaj to ) ? Ob koncu pregleda me je samo vprašal če se slabo počutim ali bruham in podobne stvari. Padla sem v takšen gromozanski jok…in z solzami v očeh sem zbrala moči,da sem ga vprašala kar direktno če imam raka? Da hočem vedeti resnico o svojem zdravju! Proti meni je bil doktor obrnjen z hrbtom in ni mi rekel čisto nič drugega,vprašal me je samo če takoj punktirama dojko ali bom prišla čez 6 mesecev nazaj?In da če bom vmes imela probleme moram nazaj,ker se to ponavadi odstrani? Diagnoza na izvidu ki mi ga je izstavil je:BENIGNA NEOPLAZIJA DOJKE.Zaradi mojih slabih izkušenj mu nisem dovolila opraviti punkcije! Enostavno mu ne zaupam! Vsekakor pa hočem izvedeti resnico okoli svojega zdravja.Sedaj me je pustil v precepu da sploh ne vem kaj mi je… in kaj se dogaja z mano.Tako ne morem živeti v neprestanem strahu.Saj se sama zavedam,da v kolikor je rakava tvorba je uspešno zgodnje zdravljenje. 🙁
Draga Andreja,na Vas se obračam z vprašanjem kaj naj storim? Nihče mi noče izstaviti napotnice za pregled dojk v UKC Ljubljana,ne osebna zdravnica,ne ginekologinja,nihče.Saj dobim odgovor,če zame niso dovolj specialisti v Mariboru.Na koga se lahko obrnem in kaj še lahko opravim,da recimo izvem resnico okrog mojih dojk? Namreč v 100% se želim prepričati,da nimam rakave tvorbe,glede na to da moj tumor raste? In draga Andreja,lepo Vas naprošam če mi lahko razložite kaj sploh pomeni BENIGNA NEOPLAZIJA DOJKE?
Za odgovor se Vam že vnaprej iskreno zahvaljujem ! Upam,da bo mogoče moja tema še kateri drugi ženski tukaj pomagala. :/

Se opravičujem za poznejši odgovor.
Popolnoma razumem vaš strah in skrbi ter vašo željo, da bi razrešila dilemo, do katere je prišlo.
Neoplazija pomeni novotvorbo, kar pa še ne pomeni, da je nevarna in da ogroža naše življenje. Novotvorbe so lahko tudi benigne narave. Vsekakor pa je potrebno stanje v dojki dobro preveriti, ker obstaja možnost tudi drugega scenarija.
Po zakonu o pacientovih pravicah imate možnost do brezplačnega drugega mnenja.
Prilagam zakon:
40. člen
(pridobitev drugega mnenja)

(1) Pacient ima pravico kadar koli pridobiti drugo mnenje.

(2) Pacient ima v okviru mreže izvajalcev javne zdravstvene službe pri zdravljenju na sekundarni in terciarni ravni pravico v razumnem času pridobiti drugo mnenje.

(3) Pravica iz prejšnjega odstavka se lahko uveljavi največ enkrat za oceno istega zdravstvenega stanja. Pred uveljavitvijo te pravice morata pacient in zdravnik, ki ga zdravi, opraviti temeljit pogovor o razlogih, namenu in potrebnosti pridobitve drugega mnenja, na podlagi katerega pacient presodi, ali bo pravico do drugega mnenja uveljavil.

(4) Pacient uveljavi pravico iz drugega odstavka tega člena pri izvajalcu zdravstvenih storitev, pri katerem se zdravi. Če izvajalec zdravstvenih storitev te pravice ne more zagotoviti, pacientu uveljavitev pravice zagotovi pri drugem izvajalcu zdravstvenih storitev v okviru mreže izvajalcev javne zdravstvene službe, kateremu posreduje potrebno zdravstveno dokumentacijo.

Lahko se tudi posvetujete z zastopnikom pacientovih pravic, kjer vam glede na vašo dokumentacijo pomagali izrati pravilni pristop. Vse informacije najdete na tej spletni strani:
http://www.ukc-mb.si/bolnisnica/informacije-javnega-znacaja/zastopnik-pacientovih-pravic/

Upam, da sem vam z odgovorom vsaj delno pomagala.

New Report

Close