kako do največje pokojnine
Po dvajsetih letih dela v Sloveniji sem spokal kufre in se zaposlil v tujini, kje mislim delato do konca svoje kariere.
Zanima me na kaj moram paziti, da bo moja pokojnina v Sloveniji kar največja. Imate kakšne konkretne izkušnje? Ali moram še kaj storiti v Sloveniji, ali enostavno neham plačevati prispevke?
Kakršen koli nasvet kako optimizirati pokojnino iz obeh virov (Slo in tujina) je več kot dobrodošel.
Moje izkusnje so take, da iz Slovenije ne bo nic pokojnine. Imam pa precej manj kot 20 let tam. Tudi nicesar ne placujem tam. Poleg tega se ne ve, kako bo s pokojninami, ko se bos upokojil.
Moj nasve je pa tak: Da ti ne bo treba na cesti prosjaciti pri 80-ih, ce jih docakas, sparaj in investiraj. Vlozi v nepremicnine, delnice, kar ti pac bolj lezi. Nepremicnine ti vsaj vrednost ohranjajo nad ali vsaj na nivoju inflacije. V tujini, mislim, da si v Starsevskem cveku napisal, da si v ZDA, je pac tako, da moras v glavnem sam zase poskrbeti; drzava te ne ujcka od rojstva do groba z raznimi subvencijami in dodatki. Je pa seveda veliko odvisno od vrste dela, ki ga opravljas.
Ogromno slovencev ki imajo delavno dobo ni vazno koliko let, prejemajo slovensko penzijo v tujini. Jaz jo prejemam iz vecih drzav kjer sem delal, in tudi iz slovenije kjer sem delal par let predno sem sel po svetu. Normalno moras biti prijavljen in placevat drzavni davek da ti penzija potem pripada. Tu se govori o drzavni penziji za privatne pa saj ves kako je, ne bos dobil nicesar ce je lastnik tvoje penzije pobral denar in jo pobrisal v Argentino ,ali Izrael, itd, ali pa gre v raspis ,ista stvar,kar se tudi veliko dogaja.Edina penzija ki je varna pred korupcijo je drzavna, amen.
Kako lahko taak lenuh kot je Brit sploh zasluzi penzijo. Ni cudno, da anglesko gospodarstvo pesa, ce imajo vsi paraziti penzijo. Vam klosarjem bi jo morali vzeti.
Ja meni so zaceli anglezi dajat penzijo ko sem imel 50 let to je bila privatna toda pod drzavno kontrolo tako da je ni mogel neki pofukan zid odnest v Izrael in ko sem bil 65 se normalno drzavno penzijo. Ja to so bili casi ki se ne bodo nikdar vec povrnili, pa ce se jebes,xxxX, pa ne v glavo ker to rabis za razbijat zid
Lopov si bil cel zivljenje, kradel in ponarejal, sedaj imas pa se drzavno penzijo. No nekaj je jasno. Nisi ravno med najbolj priljubljenimi v okolici, ker cele dneve komentiras tu gor. Prebrihtnih ljudi ne mara nihce.
Ja za casa Jugoslavije so partijci tudi kradli samo so bili tako zleht da so drug drugega metali na Goli otok ali smrt. No sedaj je to malo bolj svobodno in kradejo brez kaznovanja. Danasnja generacija je res v nevarnosti da ostene brez penzije,drzavne ali privatne.Bo treba v boj da se to zaustavi.
Ti gobezdalo v boj ja. Si ze prvic usel problemom namesto, da bi jih reseval. En navaden usrane si. Z gocem bi se ti boril prek interneta to je vse. Kakasen podlez si. Zelo slab clovek si.
Poglej kdo je kriv da je slovenija v takem sranju, jaz ze nisem prispeval k njeni propasti ker me ni tam temvec taki kot si ti ki samo gobezdajo in nic ne ukrenejo., in se skrivajo kot podgane za XXXx vsaj ime si daj reva usrana.,jaz vem kdo si!
Mi tu na forumu tudi vemo kdo si ti. Ti si en navaden sekret, ki ga se lastni otroci ne morejo videti.
Naslov teme je “Kako do najvecje pokojnine”, ne pa “kdo bo bolj nesramen”.
Vem, da sem nesramen ampak tega Brit-a je treba onemogociti, ker pametuje o vem in o vsakemur.vKo bi se idiot drzal samo UK kjer nj bi predvidoma prebival, bi clovek se nekako prenesel bebca. Ampak usrane pametuje o vseh stvareh. Samo poglej si nekaj postov nazaj kaj je ta zblojenec napisal v zvezi s postom o Klagenfurtu. Ce je ta clovek gladek? Tudi ne vem kje je admin in pshiatri? A ne vidite, da s tem bolnikom ne komunicira niti lastna druzina. Zaradi tega pa stresa svoje blodnje tu s svojim pisanjem in maltretiranjem.
Prav imas XX ker ta stara krava BR … je zares brezobrazen pa si zamisljuje da je edini Slovenec ki se je odselil v GB in se vzame za ambasadorja Slovencev v Gb ..To kar sem o njemu po forumih precital pa to ni lepo . Vsi pravijo da je on stara pijana kurba ki vse kritizira pa sploh ogledala nima ..
Za casa Jugoslavije je bilo res da ce nisi bil eden od njih nisi napredoval v sluzbi si lahko krivil komuniste na skrivaj seveda, sedaj si pa sam kriv in tvoj odnos , kdo te bo pa gledal, poglej kako se obnasas! teslo neumno.
Brit je pac idiot ja. saj to pac vsak opazi. Usraneta ne mara nihce in potem strsa svoje frustracije na forumu. Mene bi bilo sram, ce bi bil moj oce taka zguba kot si ti Brit.
Gospoda XXXx in Brit prosim smetita kje drugje in ne po moji temi.
Če ponovim svoje vprašanje zgoraj (na katega še vedno nisem dobil odgvora kljub 15 postom):
Zanima me na kaj moram paziti, da bo moja pokojnina v Sloveniji kar največja. Imate kakšne konkretne izkušnje? Ali moram še kaj storiti v Sloveniji, ali enostavno neham plačevati prispevke?
Tu je en dober prakticen nasvet.Delavna doba bo zabelezena v slovenskem pristojnem uradu in ko dosezes 65 jim posljlji uradno obvestilo da si se ziv in da hoces svojo penzijo..Dokumente glede posla v sloveniji pa skrbno cuvaj v primeru da ti ne priznajo vse delovne dobe. Se bolje pa je da zaprosis ze sedaj v sloveniji potrdilo o svoji delavni dobi od zacetka pa do dne ko si odsel v tujino.V nemciji ,angliji in verjetno tudi drugje, a jaz nevem,ti vse to zrihta urad za penzijo.samo predas jim te documente. Jaz jih nisem imel pa so mi vseeno priznali penzijo za tisto leto ali dve ki sem jih delal v slo.Nevem pa ce lahko kupis delavno dobo ce ti jo kaj manjka,V uk se da, se je dalo?Ce se da kupi se splaca ce zivis 70-80 let kaj ves?Meni se sigurno splaca.
lp brit
Brit v tej izjavi pa se strinjam s teboj 100% – penzija je že vprašanje za ljudi, ki so sedaj stari 50+, da o mladih ne govorim! Naša vlada pa sanja o medgeneracijskem sožitju – haloooooooo Najboljše bi bilo, da nam vrnejo tisti denar, ki smo ga vplačevali 30 in več let, pa bomo sami poskrbeli za svojo starost. Sem prva za to. Denar iz pokojninske blagajne so ukradli: če malo pomisliš je najprej pritekal denar 35 let, da os šli ta prvi v penzijo. potem pa vedno skoz pritekal denar, samo na žalost nekaj denarja se prilepilo nekaterim na dolge prste, potem je tam še nekaj priseskov, ki nikoli v pokojninsko blagajno niso plačevali, pa borčevske penzije, še vedno jih je več kot 25.000 ljudi, čeprav že 68 let ni vojne…..itd……
Tukaj imaš popolnoma prav, samo mladi zgodovine ne poznajo! je niso doživeli in preživeli. Krasti so začeli največ po osamosvojitvi Slovenije, prej pa tako kot si rekel, tatovi so pristali na Golem otoku ali v Gotenici.
zivijo
Za mlade ki imajo se najmanj 15 let delovne dobe pred njimi jas jim predlagam to kar je se najbolj sigurno da vlozite mesecno vsaj isto vsoto katero vi in vas delodajalec placujete za penzijo . Recimo vi zasluzite 2000 euros ..mesecno
Ce vam odtrgajo 200 eu in enako tudi vasemu delodajalcu 200 euros = 400 total mesecno naprimer.
Ce zares hocete zboljsati vaso pokojnino pa tole vlozite na en bancni racun ki vam predlozi te
vlozke za pokojnino Ta denar vam bo prinesel tudi se letni dohodek med 3–5 % to zavisi od organizma ..jas vam svetujem
da to vpisete na dveh razlicnih podjetjih ali bankah kjer boste to placevali vsak mesec .
Tega vam pa tajkonauti ne bojo mogli pokrasti ..Ce pa se ne veste kje boste v vasih starih casih ziveli
ali naprimer v Nizozemski –ali pa v Sloveniji v tem primeru vlozite en racun v Sloveniji in enga tam kjer vi delate zdaj ..Ce se vi vrnete v slovenijo vi kasirate recimo v Nizozemski in vse to znova na en drugi
racun v Sloveniji vlozte ali pa na dva racuna .Ce je ta vsota okoli 60000 eu pa to razdelite po dvajsetih letih to je cas ki je najdaljsi kar vi lahko upate da boste ziveli ( 65+20 =85 let to vam bo zneslo 3000 letno . Se pravi okoli 250 euros mesecno ..polegi tega ce ste vi placevali vaso penzijo v Nizozemski
pa vam bojo tudi oni doplacevali vaso penzijo posebno ce ste tam delali vsaj 40 let .
to kar vam bo dalo okoli 1000euros= 50 % place (ce vi zasluzite 2000 eu zdaj ) vse skupaj pa 1000+ 250 =1250eu mesecno .seveda bolje bi pa blo ce bi vi lahko v teh 40 letih okoli 200000 tisoc prihranili to bi vam dalo 1000 euros penzije uradne in 1000 eu vasega rezervnega denarja . se pravi to bo okoli 2000 Eu vsega skupaj .. Ce pa imate v nizozemski eno neprimicnino ki bi veljala 350 ooo Euro v tem primeru ce vi v Sloveniji kupite po povratku eno stanovanje v tem primeru potrosite 100- 150 tisoc in cuvajte 20000 za zboljsanje vase pokojnine ..To kar vi ne smete pozabiti da bo treba od tega denarja osteti —socialno zavarovanje in tudi davke na letne dohodke ker to pa vi morate sami placati ce se tam vrnete —ceno pa je treba preveriti na uradnih odelkih ..
V mojem primeru to mi ne gre ker takole receno nekaj mi bojo za davek oklucli eno tretjino za socialno zavarovanje konec koncev mi bo se ostalo 50 % to pa ni zadosti ker zivljenje v Sloveniji je zelo drago ..
Ko sem tu na svojem pa mi to bolje izide da ostanem tukaj v Franciji posebno zena me nebi tam sledila ker se jezika ne pozna in zdravstveni zavodi so zares slabe kvalitete v Sloveniji posebno se na
dezeli –v ljubljani stanovanja so kar tako draga kot v Franciji ..Zato zares nima pojma da se tam vrnem
da mi tajkonauti vse pokradejo …Dobro si je treba osigurat svojo pokojno dobo in cimvec nepremicnine
kupiti tam kjer jih z lahkoto damo v najem to vam bo pa najboljsa garancija za stare dni ..Evo upam da sem vam vsaj dal nekaj smeri da bi vam vasa pokojnina bila debelejsa zivijo .
Forum je zaprt za komentiranje.