Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Psihologija in psihiatrija Psihoterapija kako do diagnoze v sloveniji (asperger)

kako do diagnoze v sloveniji (asperger)

Pozdravljeni!

Sem 19-letna dijakinja in me zanima, kako in do koga pristopiti, če sem po temeljiti in dolgi raziskavi avtizma prepričana, da spadam na spekter. Prej sem imela diagnoze različnih razpoloženjskih motenj in čustveno neuravnovešene motnje, vendar vem, da osebnostna motnja res ni prava diagnoza zame. Ko mi je zdaj še edina prijateljica, s katero sem imela občutek, da me dojansko dojame, povedala, da je dobila diagnozo aspergerjevega sindroma, sem šla avtizem raziskat. Prej me ni zanimal, zato se kljub moji globoki zainteresiranosti v psihologijo že od osnovne šole, nikoli nisem pozanimala o tem, kaj avtizem sploh je. Moj zdajšnji partner, ki je edini človek okoli katerega se počutim udobno in ga imam lahko okoli mene, me že dalj časa malo zafrkava, da imam določene avtistične lastnosti, in čeprav sem sprva to zanikala, sem z raziskovanjem dojela, da imajo vsi moji problemi in moje življenje končno smisel, če si stvari razlagam z motnjo avtističnega spektra. Nevrodivergentnost imamo tudi v družini (ADHD).

Zdaj ne vem kaj naj naredim s to informacijo, ker se ne počutim validno samo s to ugotovitvijo. Diagnoza bi mi precej pomagala tudi pri tem, da bi ljudem lahko razložila zakaj sem taka kot sem, ker jim zdaj ne morem. Ali moram po napotnico k psihologu k mojem zdravniku? Me bodo sploh vzeli resno če jim direktno rečem MISLIM DA IMAM AVTIZEM PROSIM ZA EVALVACIJO.

Vredno omembe je tudi, da sem bila v osnovni šoli obravnavana kot nadarjeni učenec, zdaj pa imam zaradi vseh težav tudi odločbo za otroke s posebnimi potrebami.

LP

Pozdravljeni!

Verjetno boste rabili napotnico za kliničnega psihologa. Povprašajte pri osebnem zdravniku. Si predstavljam, da vam bo osebni zdravnik dal napotnico, če tako želite. Kako se vam kažejo avtistične lastnosti?

Vas pa slišim, da vam je pomembno, da dobite diagnozo za vaše doživljanje in ravnanje. Kako vam bo potem, če bo vaša domneva potrjena?

S prijaznimi pozdravi,
Miha Štrukelj

 

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

New Report

Close