Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Kronična bolečina – fibromialgija Kako do diagnoze SKU?

Kako do diagnoze SKU?

Živjo,
mene pa zanima, kako ste prišli do diagnoze kronične utrujenosti?
Jaz imam dve leti povišano temperaturo, sicer brez bolečin. Torej je zagotovo SKU. Na infekcijski kliniki so bile narejene obsežne preiskave in vse je bp.
Napisali so, da nadaljna obravnava ni potrebna.
Tam sem bila že dvakrat. Ker je bilo vse v redu, niso napisali te diagnoze in tako ima tudi moj osebno zdravnik zvezane roke glede bolniške naprimer. Za diagnozo piše: st. subfebrillis.
Ampak jaz sem že toliko časa tako zelo utrujena, nesposobna za kake večje aktivnosti in vsak dan temperatura zleze do 37,6. Stara sem 35 let.
Ali morajo rezultati izvidov kaj pokazati, da potrdijo, da gre za SKU, ali lahko to naredijo na infekcijski kliniki tudi samo na podlagi povišane temperature? Sama jih tega nisem vprašala, ker sem pozabila. Ali to morda lahko spozna kakšen drug zdravnik v kakšni drugi ustanovi?
Hvala vam za odgovor.

Lepo pozdravljeni!

Za postavitev diagnoze SKU se po definiciji upošteva: kronična utrujenost, ki traja več kot pol leta, se ne izboljša s počitkom, in za 50% ali več zmanjša posameznikovo dnevno učinkovitost na različnih področjih.
Poleg teh ključnih značilnosti je za postavitev diagnoze potrebna prisotnost vsaj še š t i r i h (!) od naslednjih simptomov:
– boleče grlo
– boleče vratne ali pazdušne bezgavke
– bolečine v mišicah
– bolečine v sklepih
– glavoboli (novega tipa, vzorca ali jakosti)
– občutna prizadetost kratkoročnega spomina ali koncentracije
– spanec, po katerem se bolnik ne odpočije
– utrujenost po naporu, trajajoča več kot 24ur (po vsakem naporu, ki pred boleznijo ni poivzročal nikakršnih težav)

Za postavitev diagnoze SKU je primarno pristojen specialist infektolog, lahko pa to diagnozo postavi tudi specialist druge specialnosti, npr. vaš osebni zdravnik. (V mojem primeru je prvi sum na to obolenje podala specialistka alergologinja, ki je tudi svetovala nadaljnji pregled na infekcijski kliniki.)
Zaradi pomanjkanja objektivnih diagnostičnih meril (npr. laboratorijskih testov) se praktiki te diagnoze, razumljivo, izogibajo, razen v primerih, ko je v ozadju očitno dokazana npr. kronična okužba (v preteklosti je to bil virus EB , borelija idr.).
Izmed vseh bolnikov, ki se s problemom utrujenosti zglasijo pri zdravniku, je po oceni strokovnjakov samo ok. 5% (!) takšnih, pri katerih je podana diagnoza SKU!

V naši interni anketi, ki smo jo izvedli med bolniki s FM/SKU, smo izmed 68 anketirancev samo pri 3 bolnikih ali 4% (!) anketirancev ugotovili diagnozo SKU. Prevladujejo bolniki z diagnozo fibromialgija /FM/ (57% ali 36 anketirancev), nepričakovano visok pa se je izkazal procent bolnikov, ki imajo postavljeni obe (!) diagnozi, torej FM in SKU. Takšnih je bilo med nami kar 18% anketirancev ali 12 bolnikov, 21% (!) ali14 oseb pa v času anketiranja še vedno ni imelo postavljene končne diagnoze ali so imeli postavljene druge diagnoze, med njimi tudi takšne, ki “spominjajo” na FM/SKU (npr. reaktivacija EBV, nevrastenski sindrom, depresija. različne ortopedske diagnoze idr.).

Ker sem na podobna vprašanja doslej že odgovarjala, si lahko več preberete še v odgovoru tukaj: ( … )
Če vam te informacije lahko kaj koristijo, me veseli.

Prisrčno vas pozdravljam!
Veronika

Inja a ve[,da imam tudi jaz vedno povecano temperaturo,okrog 37,3.Pa tudi mi nic niso nasli.Jaz to opazam ze kakh 10 let.

Koliko si stara_

New Report

Close