Najdi forum

Naš malček je hipoton. Dobili smo predpisane vaje, ki naj bi jih izvajali večkrat na dan. V ta namen naj bi kupili blazino, ki pa stane okoli 45000 SIT. Ena mamica mi je svetovala, da jo lahko napiše zdravnik, vendar v svetovalnici niso ničesar omenili. kaj svetujete? Tako velikega stroška si poleg privat fizioterapije res skoraj ne moremo privoščiti. Hvala

Blazino vam v vsakem primeru dajo na recept,ki ga napiše nevropediater,
pri katerem ste vodeni.Vam pripada !
Pozdrav

Tudi mi imamo hipotonika. Zdravnik nam je obrazložil, da blazina pripada le tistim otrokom, ki imajo možgansko okvaro in bo pri njih fizioterapija dolgotrajna. Drugače zavarovalnica ne krije stroškov.

Ne čakajte na to da vam bo kdo kaj rekel!
Blazina vam glede na stanje pripada in brez zadrškov recita za njo.
Predpiše pa jo lahko le specialist (ortoped, fiziater, razvojni zdravnik…)

Srečno!!!

Janja

Na spletni strani zavoda za zdravstveno varstvo Slovenije () so določni pogoji in vrste medicinsko – tehničnih pripomočkov (več v podlistku »Pravica do tehnično – medicinskih pripomočkov).
Otroku z motorično prizadetostjo ali živčno – mišičnim obolenjem se lahko predpiše:
– poseben stolček
– terapevtski valj
– terapevtska žoga
– terapevtska gugalna deska
– terapevtska blazina
Te pripomočke predpiše specialist in običajno ne potrebujete kakšnega posebnega soglasja zdravstvene zavarovalnice. Specialist vam lahko prepiše tudi samo pripomoček – odvisno od tega, kaj pač vaš otrok potrebuje.

Kdaj zavarovalnice krije vse stroške? (tole pa je preneseno iz spletne strani zavarovalnice):

»1. posameznim skupinam oseb, to je :
– otrokom, učencem, študentom ter otrokom in mladostnikom z motnjami v telesnem in
duševnem razvoju,
– duševno in telesno prizadetim odraslim osebam,
– zavarovanim osebam – invalidom s priznano z najmanj 70% telesno okvaro po predpisih pokojninskega in invalidskega zavarovanja, zavarovanim osebam starejšim od 75 let, osebam, ki izpolnjujejo dohodkovni pogoj za pridobitev dajatev po predpisih o socialnem varstvu in zavarovanim osebam, katerih izdatki za doplačilo k storitvam iz obveznega zavarovanja v posameznem koledarskem letu presežejo znesek, ki ga določi Zavod – so v primerih nujnega zdravljenja upravičene do določenih pripomočkov za gibanje in sedenje, inkontinenco in nekaterih drugih pripomočkov v celoti v breme Zavoda;

in 2. v primerih zdravljenja določenih bolezni in stanj:
– malignih bolezni, mišično in živčno mišičnih bolezni, paraplegije, tetraplegije, cerebralne paralize,
epilepsije, hemofilije, duševnih bolezni, razvitih oblik sladkorne bolezni, multiple skleroze in psoriaze,
– poškodb pri delu,
– poklicnih bolezni in
– pri nekaterih drugih stanjih.

Kdaj del stroškov nabave (doplačila do polne vrednosti storitev) za standardni medicinsko-tehnični pripomoček krije zavarovana oseba sama

Vse druge zavarovane osebe ter pri vseh ostalih bolezenskih stanjih morajo zavarovane osebe pri uveljavljanju pravic do medicinsko-tehničnih pripomočkov neposredno doplačati določen odstotek (od 15 do 62%) njihove polne vrednosti oz. se lahko za tveganje doplačila prostovoljno zavarujejo pri zavarovalnicah, ki ponujajo takšna zavarovanja. Pri uveljavljanju pravice do medicinsko-tehničnih pripomočkov mora biti zavarovana oseba predhodno 3 do 6 mesecev prijavljena v obvezno zdravstveno zavarovanje, razen v primeru poškodbe pri delu in poklicne bolezni.

Kdaj lahko dobavitelj zahteva neposredno doplačilo za medicinsko-tehnični pripomoček
Zavod na osnovi sklenjenih pogodb z dobavitelji oz. izposojevalci in na temelju veljavnih pravnih predpisov zagotavlja zavarovanim osebam medicinsko-tehnične pripomočke po standardni ceni in kakovosti brez dodatnih neposrednih doplačil pri dobaviteljih, razen v primerih, ko zavarovana oseba izrecno zahteva nadstandardni pripomoček in ga dobavitelj ali izposojevalnica lahko zagotovi, ali v primerih, ko zavarovana oseba ni prostovoljno zavarovana za tveganja doplačil, kot to določa Zakon.«

Podrobnejše infomacije o posameznih pripomočkih vam bodo dali na Zavodu za zdravstveno varstvo oz. na njihovih izpostavah.

Lep pozdrav, Petra

Pošlji oblikovano (18-06-04 05:21)

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

Ops, 1 in tretji post je zletel iz iste hiše. Skratka blazine nam zdravnik ne želi napisati. Ne izpolnjujemo pogojev (?). Ne vem ali so zdravniki postali advokati zavarovalnice?

Mama*,

o katerem zdravniku je govora?
Če obiskujete fizioterapijo- kaj pa pravijo tam?

Lep pozdrav, Petra

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

Tudi sama imam otroka s podobnimi težavami.
Pa mi je moja dr. dala nalog za blazino in žogo in sem oboje prejela brez plačila.
Svetujem vam, da pokličete Zdravstveni dom Koper, dr. Semičevo. Mogoče vam bo ona pomagala razrešiti vaše težave, saj je dr. Semičeva čudovita oseba.

Ja itak, da ne bodo kaj omenili. Mi smo tudi sami morali rečt, da smo jo dobili. Zdravnik ti napiše recept in ti jo osebno greš dvignit.

Dolgo se nisem oglasila. Z malčkom telovadim in delam skozi cel dan, ker so nam rekli, da nam bo drugače obsedel.
Stvar je takšna, da sem poklicala v ZD, v COMR (razvojna ambulanta), neuropediatrinjo, ki je otroka obravnavala. Odgovor je bil, da kam bi pa prišli, če bi vsem pisali blazine, ki hodijo k njim na telovadbo. Blazino lahko dobijo otroci, kjer bo telovadba dolgotrajna, ki imajo možgansko okvaro. Da je naš malček je hipoton zarahi hiperelastičnih sklepov, kar je dedno in res blazine ne potrebuje. Naj si kupimo armafleks.
To smo tudi storili, vendar na armefleksu ne moreva vaditi, ker se zvija in je preozek. Po stanovanju imamo vsepovsod parket, ker smo vsi trije alergiki, jaz celo astmatik. Malček se je kar nekaj časa “vozil” po tleh, nakar so nem prijatelji prijazno posodili njihovo blazino, ker so cel mesec na morju. Do takrat bomo pa nekje morali najti denar in blazino (sedaj rabi že žogo) kupiti. Uporabila sem oba nicka (imena), ker sta prvi in tretji post prišla iz iste hiše (jaz in sestra).
Upam, da nisem bila predolga.
Vsem želim veliko sončka.

Saj ne morejem verjet, da je tako.
Tudi moja punčka je pred petimi leti dobila takšno blazino. Pa je prišla k nam soseda in je rekla: oh kakšna fina blazina, to bi blo pa tud za moja dva fantka tko fino, bi se lahko igrala… In je šla k gospodu privatnemu dr. b. v Ljubljani, ki zame ni noben dr. ampak navaden podjetnik in – ne boste verjeli – mu je rekla, a ne bi mogli, bi blo tko fino za mojedva in g. dr. B. je MIRNO NAPISAL recept za takšno blazino POPOLNOMA ZDRAVEMU otroku!!?? Vi se pa z vašim malčkom takole matrate!
Pri privatnih zdravnikih morda zavarovalnica ni tako natančna. Ne vem. Je pa to zelo, zelo žalostno.
Mnogo sreče.
Mia

Darja (Mama),

če obiskujte fizioterapijo, bi mogoče pomagalo, če bi svoje mnenje povedala tudi fizioterapevka?

Lep pozdrav, Petra

Pošlji oblikovano (06-07-04 14:05)

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

Mia,

malce je preveč pričakovati, da bi Zavarovalnica preverjala vsak recept ali napotnico.

Po drugi stani pa je možno tudi to, da je omenjena gospa šla v samoplačniško ambulanto in dobila (samoplačniški) recept, s katerim je blazino lahko dvignila, vendar pa jo je morala v celoti plačati sama.

Lep pozdrav, Petra

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

New Report

Close