Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Splošna stomatologija kako deluje to zobozdravstvo

kako deluje to zobozdravstvo

Spoštovani,
malce sem zmedena in verjetno nimam pravih informacij, zato vas prosim za čisto kratko pojasnilo, kako in kaj.

Že leta imam zasebnega zobozdravnika, ki ga plačujem. S tem se zadovoljna in ne želim v zdravstveni dom k zobozdravniku, ker so čakalne dobe obupne in storitev za moje pojme ni na zadovoljivi ravni (predvsem me moti npr. propagiranje amalgama za zalivke ipd.).

Vseeno pa rabim storitev slikanja celotnega zobovja, ki jo moj zobozdravnik ne opravlja in jo v moji bližini opravljajo le v ZD. V ZD so mi pa rekli, da za to rabim NAPOTNICO?! Moj zobozdravnik teh ne izdaja. Ker plačujem dopolnilno zavarovanje in ker menim, da sem upravičena do te storitve, ne vem, kje naj si slima zobe? Ali bom morala poleg vsega zdaj še to plačati, ne glede na zavarovanje? Če me bodo brez napotnice seveda sploh vzeli – razumela sem, da NE. Ali si moram res formalno izbrati zobozdravnika v javnem zdravstvu, da bo to izvedljivo?

Ne razumem, žal, kako vse to deluje. Lahko pa seveda, da si tudi sama malo poenostavljeno predstavljam, da če imam zdravstveno kartico, se naročim, me slikajo in to je to. Prosim, svetujte mi, kako bi najlaže in najhitreje in z najmanj stresa prišla do slike.

Spoštovana Oranžka,

me je kar malo strah odgovoarjati, ker me bo hitro kdo napadel, da sem nesramna:).
Poglejte, če ste izbrali zobozdravnika, ki nima koncesije in z zavarovalnico nima sklenjene koncesijske pogodbe, potem pač ne morete koristiti storitev, ki so predmet zavarovanja v njihovo breme. Zobozdravnik namreč od zavarovalnice ne bo dobil denarja za vaše rtg slikanje in ga ne bo mogel plačati ZD, ki bi vam slikal zobe. Zato ste tudi v tem primeru samoplačnica – tu pa ne vidim razloga, da vas v ZD ne bi slikali?!
Če pa želite, da slikanje plača zavarovalnica, potem je postopek, ki so vam ga predlagali primeren – izberete zobozdravnika s koncesijsko pogodbo, ki bo izdal napotnico za slikanje (predvidevam pa ,da tudi ta pot ne bo najlažja, ker je danes težko najti zobozdravnika, ki še sprejema paciente).

Oranžka, hodite k privat zobozdravniku, plačujete vse storitve, kar je sigurno več kot slikanje zob. Ortopan vam naredijo za 20 do 25 EUR.
Srečno.

New Report

Close