Najdi forum

Imam vrsto zdravstvenih težav. Večkrat sem neuspešno prenehala kaditi. Zanimajo me ta nova zdravila. Imajo veliko stranskih učinkov?
Zdravim se zaradi Hashimoto tireoditisa, anksiozno depresivne motnje in postavljen je sum na MS. VEP in SEP sta pozitivna za MS, čakam na LP.
Prosi, če mi lahko svetujete, kako prenehati. Vem, da je to nujno, vendar sama ne morem nehati. Malo sem omejila cigarete, več ne gre. Pričnem se trsti in postanem napadalna. Z vsakim bi se prepirala. Tudi v stanovanju ne kadim več.
Prosim za pomoč.
Lenča

Zmaga je nagrada za tistega, ki vztraja toliko časa, da premaga bolečino...

Lenča-66 napisal:

> Imam vrsto zdravstvenih težav. Večkrat sem neuspešno prenehala
> kaditi. Zanimajo me ta nova zdravila. Imajo veliko stranskih
> učinkov?
> Zdravim se zaradi Hashimoto tireoditisa, anksiozno depresivne
> motnje in postavljen je sum na MS. VEP in SEP sta pozitivna za
> MS, čakam na LP.
> Prosi, če mi lahko svetujete, kako prenehati. Vem, da je to
> nujno, vendar sama ne morem nehati. Malo sem omejila cigarete,
> več ne gre. Pričnem se trsti in postanem napadalna. Z vsakim bi
> se prepirala. Tudi v stanovanju ne kadim več.
> Prosim za pomoč.
> Lenča

Spoštovana Lenča!

Žal ni zdravila brez stranskih učinkov, ki se seveda lahko pojavijo, lahko pa tudi ne. Tako je tudi pri tem novem preparatu. Najpogosteje se je do sedaj pojavljala slabost (v 2,7% primerih), glavobol, nespečnost in nenormalne sanje. Marsikakšen stranski učinek, ki se pripisuje zdravilu, je v bistvu posledica in simptom abstinenčne krize.
Ne glede na vse to, pa bi pri vas bil pri predpisovanju preparata previden. Navedli ste vrsto bolezni, ki se pri vas lahko poslabšajo že pri odtegovanju nikotina. Z novim zdravilom bi bilo vsekakor vredno poizkusiti, vendar je potrebna previdnost in nadzor vašega zdravnika. V vsakem primeru torej svetujem pogovor z vašim zdravnikom, posebej nevropsihiatrom in njegovo vodenje.
To, da postanete prepirljivi je pogost stranski učinek prenehanja kajenja, ki pa traja le dva do tri tedne, po tem pa se začne umirjati.
Ste pa že veliko naredili, da ste prenehali kaditi v stanovanju. To je prvi korak, ki se vam morda zdi majhen, vendar je resnično pomemben, ker ga je po navadi najtežje narediti. Poskušajte sedaj še zmanjševati število mest, kjer prižget cigareto. Počasi vam lahko uspe, predvsem pa ne obupajte. Veliko poguma vam želim.

Prav lep pozdrav in lep dan želim dr. Tomaž Čakš , dr. med.

New Report

Close