kakanje, prehrana
2 leti star otrok sicer dokaj redno odvaja, vendar se večrat dnevno zelooo napenja da mu uspe. Blato je zelo trdo. Vem, da je to najbolje uredit s prehrano, vendar tako majhnemu je težko dopovedat, da naj je to in to in to pa bo. Poskusili smo tudi sladkane kamilice, suhe slive..ni še učinka. Kaj naj mu damo?
Kar se pa tiče njegove prehrane. Je zelo malo, pri kosilu malo oblizne žličko juhe, mogoče jo poje 1 žlico ali pa še to ne. Pije veliko. Rad ima mleko, jogurt… Mleka bi popil v neomejenih količinah, vendar ga omejimo na zjutraj in zvečer, da se z njim ne bi nasitil, da bi pojedel še kaj drugega. Tudi s sadjem je težje, mandarin in pomaranč noče, razen če stisnem v sok, kdaj poje kakšen košček jabolčka, banano enkrat ugrizne in je dost. Rad ima kruh. Da ne bo pomote, ne filamo ga s piškoti in čokolado. Torej to ni vzrok, da ne poje glavnih obrokov. Nasvet?
Zaprtemu otroku je potrebno mleko omejiti, saj znano povzroča zaprtje. Ko mu boste enostavno omejili mleko in ne boste dali, če drugega ne bo jedel, spet mleko, se bo navadil. Otrok vedno je samo tisto, kar mu starši ponudijo. Ni vedno krivec čokolada in sladkarije, celoten otrokov jedilnik mora biti primeren. In vemo, da otrok, ki poje preveč mleka, ne je drugih živil, kot tudi sami ugotavljate.
Ker je zaprtje huda zadeva, ki ima dolgoročno tudi druge posledice, se zadeve lotite resno. Tudi dvoletniku lahko dopoveste, kaj mora storiti (pojesti, popiti). Najprej morate seveda vi vedeti, kaj je za otroka dobro. Priporočam pa tudi Lactecon sirup 2x dnevno 2,5 – 5 ml, da bo blato mehko in v izogib težavam, ko bo začel kakati na kahlico.
Če lahko, bi še jaz napisala, da je tole, kar je zdravnica napisala še kako res! Naš otrok je popolnoma enak, jedel bi mleko kar naprej, dokler smo mu ga dajali, je bil konstantno zaprt, druge hrane je pojedel zelo malo, saj je čakal da dobi mleko, je vedel, da če drugega ne bo jedel bo pa mleko dobil. Potem smo mleko ukinili, ene 3 dnije bil lačen, čakal in prosil mleko, ko pa je videl da ne bo dobil, je začel normalno jesti. Sedaj mu damo mleko le zvečer, pa še to razredčen z vodo vsaj 1:1, bolj zaradi navade, ker sicer že čez dan poje dovolj mlečnih izdelkov. Mu pa še vedno dajemo suhe marelice, slive, kompote za pit, jogurt, kefir, kislo mleko, zelenjave vseh vrst, zelo malo pa stvari ki zapirajo (korenje, riž, sladkarije). Če bi prej vedela da pretirano pitje mleka tako zapira, kot škoduje pri apetitu za drugo hrano, bi ga že prej omejila.
Tako da mi smo bili “na konju” ko smo uspeli omejiti mleko. V obdobjih zaprtja pa nam je tudi zelo pomagal Lactecon, kompot iz suhih sliv, donat na tešče.
In potem ko je otrok začel z veseljem jesti hrano in normalno kakati, vam ne morem povedati kako veselje je bilo pri hiši, tako vam res želim da čimprej uredite prebavo.
Sin je pa prav tako star 2 leti!
Lp,Urša
Hvala. Kljub temu, da mu skušamo omejiti mleko, ker je jok in krik lahko celo uro, če ga ne dobi-kajti izrecno želi piti mleko, sem bila prepričan, da mleko “požene”- vsaj pri meni je tako. Mogoče bi mu to njegovo željo po mleko včasih nadomestila z riževim, čeprav ima ta tudi veliko kalorij in bi ga nasitil ter po tem ne bi jedel drugega. Bi bilo riževo mleko ustrezno, da bi mu ga npr.zjutraj ponudili?
Še to, otrok sicer delno pije tudi kozje mleko, ali drži da je lažje prebavljivo?
Mleko požene samo tiste, ki imajo intoleranco na laktozo. Drugače pa mleko zapira. Riž (in verjetno riževop mleko) enako.
Mleko omejite postopoma, mešajte z vodo. To je pač treba narediti.
Pediatrinja mi je svetovala Lactacon tako kot vi. Omenila je naj ga kar dajemo, ko bo zmanjkalo enega naj pridemo po drugega. Po enem tednu pa je bila situacija taka, da je kakal tudi 3x v enem popoldnevu, kaj je bilo v vrtcu ne vem. Skratka se mu je odprlo. ali naj mu dajem še vedno sirup? Po mojem ni potrebno, ker se je stvar več kot uredila. Zanima pa me še to ali bi se lahko pri dolgotrajnem dajanju-tako kot mi je svetovala pediatrinja- otrok “razvadil”, in potem ne bi hotel kakati kadar bi bilo samo malo trše, če temu lahko tako rečem?
Lactecon dajajte sedaj samo enkrat dnevno 2,5 ml, da obdržite mehko blato in neboleče odvajanje. Jemlje naj ga vsaj še en mesec, potem poskusite Lactecon na dva dni in če bo lepo kakal, ga ukinite.
Ker ne gre za odvajalo ampak za mehčanje blata, se otrok oz. njegovo črevo na to ne navadi.