Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Alergija kak nasvet iz prve roke glede atopičnega dermatitisa?

kak nasvet iz prve roke glede atopičnega dermatitisa?

Par dni nazaj smo bili pri pediatrinji zaradi čudnih izpuščajev na koži 2,5-letnice… Ta je takoj rekla, da gre za atopični dermatitis, nam predpisala mazila ter Claritine ter nas hkrati poslala delati teste na Pediatrično… Ok, na netu sem sicer prebrala par zadev, a me vseeno zanimajo kakšni nasveti iz prve roke, če jih kdo ima?
Recimo me zanima, ali se je pri vas atopični dermatitis vselej izkazal za alergijo na nekaj in na kaj običajno? Pač brala sem dosti, da znajo biti ti testi alergij kar negativni oziroma nedoločeni…
Ok, glede pranja mi je vse jasno… Bom za hči posebej prala, zamenjala običajni gel za Frosch (baje je najbolj primeren?!), itak da nič mehčalca, pa 2x sprat…
A je atop. derm. doživljenjska bolezen?
A mazila škodujejo koži? (baje da ne več toliko)
Pa še kaj lahko napišete, kar mi bo prav prišlo.
Zdaj, brala sem tudi glede prehrane… Hmm, kako “ukiniti” mleko oziroma katero naj kupujem, če ne navadno? Ker hči bo bolj težko brez…

Moja hči ne sme jesti mlečnih izdelkov oz. jih lahko v majhnih količinah. Ima ga že od 1. leta, zdaj jih ima 10.
Stanje je z leti boljše, je bilo pa kar hudo. Imela je žive rane okoli pregibov in za ušesi. mazali smo s kremo Elocom, ki se uporablja v kombinaciji s Bepanthenom, saj tanjša povrhnjico. Uporablja se jo največ 3 dni s prekinitvijo 14 dni.

Na pediatrični so odkrili alergijo na kravje mleko zato smo bili dolgo na sojinem in riževem. Zdaj reakcije skoraj ni, razen ob napadu, ko ji “pade sladkor” in se baše s čokolado ali podobnim.

prašek je dober tudi Coral, ki ga lahko tudi kupiš v DM-ju. Drugače pa perilu dodajam beli alkoholni kis, da nevtralizira vonj in količino praška na perilu

toliko o tem….

lp

Hvala, kimzi!
A sojino/riževo mleko je sprejemljivo? Bom za vsak slučaj že sedaj poskusila hči na to privaditi, vsaj delno, da ne bo potem krize, če slučajno odkrijejo alergijo ravno na mleko. Ker dejansko sama sumim, da bi znalo biti to tista stvar, ker res spije dosti mleka in poje dosti mlečnih izdelkov.
Coral poznam, ja, sem ga parkrat imela… Ok… 🙂
Ahm, glede kisa sem bila vselej malo skeptična… A potem ne zaudarjajo cunje? Oziroma imajo vsaj malo vonja po kislem? Dajte me popraviti, če se motim. Ahm, pa kdaj se doda kis? Na začetku pranja, kar med gel za pranje?
V kolikšnem času pa mazilo- Elocom, mislim- pomaga? Mi naj bi ga uporabljali en teden, do petka, 2x dnevno kritični predeli, pa ni nobenega efekta. Še zmeraj isto.

Glej brezveze je zdaj menjavati gele pa otroku ukinjat kravje mleko in ne vem še kaj. POčakaj do izvidov!!

otrok naj se kopa max. 2 x na teden.Kupite oljno kopel v lekarni za takšno kožo in tudi losiojon z lipidi ki otroka mažeš zvečer in zjutraj

Me pa zanima, če se lahko pojavijo izpuščaji zaradi pretirane vlage in plesni v stanovanju?! (neumesno vprašanje, pa brez zamere)

Saj imaš prav, ampak tale diagnoza sedaj me res “živcira”.
Ahm, drugače pa- kopanje smo “ukinili” pri cca. slabem letu, ker namreč imamo tuš kabino in je pač v otroško banjico več nisem mogla strpati. Tako da se tamala bolj kot ne samo tušira, kopa pa občasno, ko gremo k tašči na obisk… Tako da ne vem, a obstaja potem kak oljni gel za tuširanje za otroke????

Mojemu otroku je elocom pomagal dobesedno takoj. Mislim, da bi se kaj že moralo poznati (ne vem pa, kako hud izpuščaj je).
Tako majhnega otroka ni treba umivati z milom, razen morda enkrat na teden za občutek. Dovolj je voda (ne prevroča).
Pri mojem otroku so bile problematične tudi žabice – smo zamenjali z bombažnimi dolgimi gatami in je bilo takoj boljše. Ali s podloženimi hlačami, samo da se ni material direktno drgnil ob kožo.

In res počakaj na izvide, ne delat nekih eksperimentov vnaprej.

Neposredno zaradi vlage ne, je pa res, da v vlažnem in primerno toplem okolju bolje uspevajo pršice, ki so s svoji iztrebki eden najbolj pogostih alergenov.

Trosi plesni pa so tako strupeni kot alergogeni.

Pa ni hči imela sedaj tako zelo hude izpuščaje. Defitivno niso bili takšni kot jih vidim na slikah, če pogooglam slike za to bolezen.
Hmm ja, samo sem pa opazila, da se bolj drgne po nogicah, kadar ima oblečene žabice…

kreme z elokomom in njemu podobnimi stvarmi uporabi res samo v skrajnosti, saj pri tako majhnih otrocih koža res dolgo rabi, da se nazaj obnovi! Verjemi, govorim iz izkušenj! še par mesecev so se ji na koži poznali beli madeži (manj pigmenta v še ne povsem obnovljeni koži). Res, samo v najhujši sili na te kreme z kortizoni! Mi smo za vlaženje suhih izpuščajev uporabljali Mustelo, ki je svinjsko draga in, ko smo ugotovili da ji pomaga, ognjičevo kremo iz Hoferja. Drugače pa kar se testov tiče……počakaj na rezultate, potem pa ukrepaj s hrano in s čistili, se ne splača prej s tem ubadat, ker ni vredno živcev! Verjemi! Pri nas je bila skrita alergija na mleko, takrat ko ga NI pila ali uživala mlečnih izdelkov je bilo HUDO! žive rane povsod. No to je na srečo za nami!

Za začetek ukini svinjino, jajca,mleko in mlečne izdelke pa obvezno sladkor (in vse sladkarije vključno z “linoti”). Uporabi riževo mleko, kuhaj več prosene, ajdove kaše. Namesto pšeničnega gresa uporabi pirin gres. Sicer pa beri forum zdravilstvo glede zakisanja. Sliši se grozno. Če bi prej to naredila pri hčerki, bi bila marsikatera noč prespana. Pri nas testi niso nič pokazali. Se je pa stanje umirilo ob vstopu v šolo. Še vedno pa ne je svinjine in jajc.
ZAdeva je zdaj izbruhnila pri meni v obliki preveč kisline v želodcu…

Mojemu sinu je bil tudi nejkje pri dveh letih diagnosticiran AD.Opravil je številna testiranja, nikoli niso dokazali alergije (vsaj ne na najbolj pogoste alergene) Prva leta je bio res hudo. Imel je ogromne rane na pregibih in okoli ust. AD se je tam okoli sedmega leta začel počasi poslavljati. Zdaj je že v zgodnjih najstniških letih in AD lahko rečem skoraj ni več. Pojavi se samo občasno, za kratko obdobje in samo v okrog ust. Ima pa bolj suho kožo, menda zaradi AD.

Mi smo ga blažili tako:
– redno striženje nohtov (zaradi praskanja)
– tuširanje z mlačno vodo, šamponiranje samo 1x tedensko, z blagimi šamponi primernimi za AD
– umakinil vse žabe (kot je ena zgoraj rekla), perilo in oblačila iz 100% bombaža
– redno mazali s kremami na recept + kremami za nego (vlažilne) + tabletke
– zamenjala pralni prašek
– največje izbruhe je imel spomladi in poleti – ugotovili smo, da mu kožo draži sveže pokošena trava in trava, ki se suši, jo obračajo in pospravljajo, oz iz katere se dvigajo semena in prah, zato smo se v obdobju košenja, sušenja in pospravljanje, izogibali sprehajanja okoli teh mest.
– zaradi ran okli ust smo se prav tako izogibali hrane, ki mu je ob stiku povzročala srbečico in pekoč občutek.
– tako zjutraj še preden je se je pretegnil in odprl usta smo mu pregibe in kotičke namazali s kremo, da so se rane nekoliko navlažile in zmehčale. Da ne bi slučajno ob gibih na novo popokole.

Toliko za zadaj, če se še kaj spomnem vam pripišem.

Najprej hvala vsem za odgovore, nasvete, komentarje…

Zdaj, glede pranja in samega kopanja/tuširanja mi je tudi zdravnica svetovala malo večjo pozornost… Tako pač vsaj na tem področju bom sicer ukrepala, ker mi pač ni nek problem- malo bolj “koži prijazen” gel za pranje uporabiti, pa 2x sprati oblačila (mehčalca že prej nisem ravno ful uporabljala, občasno in v majhnih količinah, zdaj ga bom pač povsem ukinila); pa pač pretirano milila je tudi prej nisem, sedaj bom pač šla po kakšno malo bolj primerno zadevo, da jo uporabim 1x tedensko.

Glede same hrane bom videla… Imamo kar kmalu to testiranje na Pediatrični tako, da sem kar nestrpna. Pač, ne maram neke negotovosti, me zanima dejansko, kaj ji je, kaj je krivo…
Drugače pa svinjine tudi drugače itak skoraj ni jedla (izjemoma kdaj kaka rezina pršuta ali pa, če sem kupila mešano mleto meso), linote pljuva že nekdaj, jajc tudi ne mara, je pa kakšno hrano, ki jih vsebuje, pa se niti ne čutijo… Saj pravim, največji problem bi imela pri ukinitvi/nadomestitvi mleka in mlečnih izdelkov! Ker ta moj otrok bi lahko samo od tega živel…

Elecom nam je predpisala pediatrinja in ga sedaj uporabljamo že od petka… Tako da ta dva dni (jutri in pojutrišnjem) ga bom še uporabljala, potem naj za vikend mažem samo z negovalnim mazilom, v ponedeljek imamo pa kontrolo. Hmm, ne vem, no, a se naj ne bi vsaj malo izboljšalo? Ker tamala ima še zmeraj iste plasti suhe kože po telesu.

Oh, me je pa malo potolažilo dejstvo, da je z leti bolje…

Pa imate 100% Elocom ali pa razredčeno mešanico s kakim negovalnim mazilom?
Če Elocom ni razredčen, je res zelo nenavadno, da ni izboljšanja, ker kortikosteroidi imajo (ob vseh obilnih stranskih učinkih) vsaj to lepo lastnost, da so izredno učinkoviti.

V tem primeru je možno, da gre (ob atop.derm.) še za okužbo (in bi bilo treba uporabiti še antibiotično mazilo), za glivice (antimikotik) ali pa ji Elocom ne ustreza in bi bilo treba uporabiti kak drug kortikosteroid, Advantan, Afloderm, Kuterid…

Pa imate 100% Elocom ali pa razredčeno mešanico s kakim negovalnim mazilom?
Če Elocom ni razredčen, je res zelo nenavadno, da ni izboljšanja, ker kortikosteroidi imajo (ob vseh obilnih stranskih učinkih) vsaj to lepo lastnost, da so izredno učinkoviti.

V tem primeru je možno, da gre (ob atop.derm.) še za okužbo (in bi bilo treba uporabiti še antibiotično mazilo), za glivice (antimikotik) ali pa ji Elocom ne ustreza in bi bilo treba uporabiti kak drug kortikosteroid, Advantan, Afloderm, Kuterid…[/quote]

Ja, prav v tubici Elocom… Nič razredčeno. Hm ja, tudi jaz sem pričakovala izboljšanje ob tako agresivnem mazilu.

Načeloma naj bi nekje do začetka dvajsetih let AD izzvenel, če le ni kakšna hujša oblika. No pri meni je in z alergijami in AD živim že celo življenje. Ampak nič skrbeti, človek se na vse navadi. 🙂

Kot so ti že punce rekle, zaenkrat ne delaj kakšnih drastičnih sprememb. Upam, da bodo naredili tudi krvne, ne samo kožnih testov.

Glede praktičnih nasvetov pa takole.
Opažam, da meni voda doma ne ustreza, ker je pretrda in mi še dodatno izsuši kožo, tako da za začetek lahko kupiš kakšno posodo z brita filtrom in hči po umivanju še splakneš s filtrirano vodo.
Če bo imela zelo suho kožo, potem pri umivanju uporabi Linola Fett oljno kopel, na koncu pa jo lahko namažeš še z Linola Fett kremo. Morda bo že to dovolj, da ne bo potrebovala Elocoma ali kakšnih drugih, še bolj agresivnih mazil.
Jaz za pranje uporabljam kar kroglo in malo tekočega pralnega praška (ponavadi Frosch) in malo mehčalca, ker mi ne povzroča prevelikih težav.
Predvsem pazi pri kakovosti tkanin. Jaz drugega, kot naravnih materialov npr. bombaža ali svile skoraj ne morem nositi. O kakšnih volnenih zadevah ali umetnih materialih lahko le sanjam. Kakorkoli, čim več bombažnih oblačil, da bo koža dihala.

Glede prehrane se bo pa itak bolj kot ne pokazalo s testi. Če ima rada mleko in z njim ne bo težav, potem ti priporočam, da ga kupuješ na mlekomatu. Sojinega mleka čim manj, ker je povečini še večja svinjarija kot UHT kravje mleko.
Svinjine tudi ne jem, glede sadja tudi malo pazi, kivi zna biti precej alergena zadeva, ostalo boš pa videla kako bo naprej.

Kakorkoli, držim pesti, da bo AD ostal čimbolj neizrazit in bo malčica brez težav uživala v življenju 🙂

http://5.mshcdn.com/wp-content/uploads/2012/10/felix-jump-640-watermark-640.gif

Pa imate 100% Elocom ali pa razredčeno mešanico s kakim negovalnim mazilom?
Če Elocom ni razredčen, je res zelo nenavadno, da ni izboljšanja, ker kortikosteroidi imajo (ob vseh obilnih stranskih učinkih) vsaj to lepo lastnost, da so izredno učinkoviti.

V tem primeru je možno, da gre (ob atop.derm.) še za okužbo (in bi bilo treba uporabiti še antibiotično mazilo), za glivice (antimikotik) ali pa ji Elocom ne ustreza in bi bilo treba uporabiti kak drug kortikosteroid, Advantan, Afloderm, Kuterid…[/quote]

Ja, prav v tubici Elocom… Nič razredčeno. Hm ja, tudi jaz sem pričakovala izboljšanje ob tako agresivnem mazilu.[/quote]

To je res nenavadno, kot rečeno, pri nas je bil učinek tako rekoč takoj, včasih nisem niti dva dni mazala, ker ni bilo treba.

Glede hrane še to mogoče: naj bo čim bolj naravna, izogibajte se konservansom in umetnim barvilom. Zelo dober izgovor, da se rešite raznih bonbonov, lizik in podobnega.

No, tudi moj sin ima AD, ki pa ga skoraj popolnoma nadzorujeno in skoraj ni več problemov. Sedaj je star 16 let. Praktični nasveti:

– na rokave od pižame sem našila rokavičke ( nogavičke) da se ponoči popolnoma spraskal
– nohte sem strigla na dva dni
– uporabljali smo Linola Fet -oljno kopel
– vsakodnevno smo uporabljali Kremo Eucerin, (ki pa je zastonj, če ti da zravnik recept, tako da se mešanica kreme Uucerin in n.pr.še nekaj hladilnega mazila pripravi v lekarni
– v kopel sem dodajala riževo moko ( to je svetovala dr. Dragaševa, ki je tudi sicer najboljša dermatologinja
– testi ( kožni in krvni ) niso nikoli potrdili nobene alergije
– zelo slabo je vplivalo na kožo, če se je sin vznemiril ali dolgočasil, zato sem bila še posebej previdna pri izbiri šole ali učiteljice
– ugotovila sem, da mu je šport zelo pomagal; očitno je bil takrat zelo zadovoljen in to se je poznalo na koži
– jaz sem se zaradi njegove kože in neprestanega srbenja in praskanja zelo sekirala in to je otrok čutil, zato je bilo pozitivno, če nisva bila ves čas skupaj
– hodil je k bioenergetiku in na akupunkturo
Zdaj je zdrav in lep fant, čeprav mora biti še zmeraj previden
Vsem mamicam, ki se še mučite s težavami svojih otrok, pa želim da se bi bolezen z leti umirila in da bi vseeno čimbolj uživale s svojimi otroci.

Opozorila bi te na uporabo linola fet, ker vsebuje arašaidovo olje, na katerega je alergičnih veliko ljudi, zato počakaj , če ni mogoče na to alergična( moj sin je npr.). Je pa sicer zelo fajn, jaz ga uporabljam za svojo suho kožo.

Hvala vsem za nasvete in komentarje!

New Report

Close