Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Zdravo življenje Kajenje kajenje in zbadanje

kajenje in zbadanje

Pozdravljeni!
Imam problem in sicer z moževim kajenjem in njegovimi posledicami.Poskušala bom biti čim bolj kratka in razumljiva.
Mož ima 30 let in kadi več kot 10 let. Skupaj sva pribl.9 let in v tem času je 3x prenehal s kajenjem za nekaj mesecev. V tistem obdobju je bilo z njim vse ok. Zdaj spet kadi in problemi so nazaj. Nenehno toži o zbadanju v hrbtu, pa v prsnem košu- največkrat na desni strani,v bistvu pokaže bočno stran, skoraj pod rebrnim lokom. Večkrat je bil pri zdravniku, pulmologu, pa so ga samo slikali, rekli da ni nič in mu svetovali psihiatra.Obrazložili mu niso. Psihiatra pa zato, ker je paničar!!! Kar naenkrat si zamisli, da ima raka in ga ima, dokler nas vse ne spravi s tira, dokler po nekaj tednih normalnega prepričevanja ne morem več in dokler ni že tako na tleh, da gre končno k zdravnku in tam mu povejo, da ni nič. Vsako stvar, ki mu jo jaz pokažem, obrazložim (sem zdr.tehnik) on obrne v drugo smer. Velikokrat,ko mu kaj navedem, da nima, on najde, da mu to fali!
Prosim, če mi lahko laično poveste kaj bi to zbadanje bilo, da mu lahko obrazložim, da bo končno razumel, da ni vsak zbodljaj začetek raka!!!
Pa še to, pomembno, kar bi skoraj pozabila. Mož kadi v glavnem ob vikendih, ko gre z družbo ven in takrat je veselo. Tudi škatlica cigaret ali več na večer. Mislim, da je to bistven problem, ker je vsega preveč na enkrat!?!?
Najlepše se vam zahvaljujem za odgovor.
Moji nosečniški hormoni divjajo in imam trenutno zelo malo potrpljenja za še ene take izpade!!!!!
Hvala in lep pozdrav!

Vsekakor se strinjam z Vami, da je zakajanje (in verjetno še kaj) za konec tedna lahko zelo narobe. V tem času dobi veliko nikotina v organizem, ob pomanjkanju le tega, ko kadi manj, pa lahko prihaja do različnih senzacij predvsem v mišicah zaradi zmanjšanega nivoja nevtrotransmiterjev (dopamin, serotonin). Če gre za medrebrne mišice in mišice hrbta človek pomisli na različna obolenja notranjih organov. Ob tem ga “zagrabi” strah in se te senzacije potencirajo in vodijo v paniko. Seveda je takšnega človeka zelo težko pomiriti. Potrebno je vedeti,da raki bolijo šele v razrasli obliki in to je predvsem bolj topa bolečina, nikakor pa ne “zbadanje”. Če je panika zelo huda, bi vseeno svetoval kakšno pomirjevalo, ki bi ga predpisal njegov lečeči zdravnik. Vsekakor pa bi bilo zelo priporočljivo, da bi s kajenjem prenehal. To zna biti sicer za Vas v stanju, ki ga omenjate, še dodatna obremenitev. Bilo bi pa nujno, da se otrok rodi v nekalsko okolje.
Upam, da sem Vam vsaj malo pomagal. V kolikor še imate vprašanja ali pa nisem bil dovolj jasen, mi še napišite.

Prav lep pozdrav in lep dan želim dr. Tomaž Čakš , dr. med.

Podobno zbada mene v prsih vedno. Sam sem tudi bil pri zdravniku, kateri mi je naredil EKG in rekel, da imam vse super. Na dodatne preizkave me ni poslal, ker pravi, da ni potrebno, ker naj ne bi imel nič. Bolečine pa so vseeno, še najbolj zvečer, ko ležem v posteljo in se umirim. Tudi mene zbada in peče nekaj notri, ampak na levi strani in imam občutek, da če s prstom pritisnem na ta del, da me še bolj boli.

Ja res je,… tudi jaz sem hotel vedet kaj je to? A je res zaradi cigaret to? Pa še to, večkrat me tudi grlo peče in v grlu čutim topo bolečino. Upam, da ni kaj hujega?

Zbadanje in tiščanje v prsih imata lahko več vzrokov. Eden je zagotovo lahko težava s srcem in je to nevarnost potrebno najprej izključiti. Če s preiskavami to izključimo, so možnosti tudi kakšno kronično ali akutno vnetje dihalnega trakta. Zelo pogosto pa so simptomi, ki jih opisujete vi – tiščanje v prsih, vzdraženo žrelo – posledica vračanja (refluksa) želodčne kisline. še posebej, ko se človek vleže, ta lahko zateka nazaj v požiralnik in žrelo, ter povzroča bolečino v prsih in pekoč občutek v žrelu. Razlog za to je lahko preveliko izločanje kisline in/ali popuščanje mišice ob vhodu v želodec, ki ponavadi preprečuje ta refluks. Morda bi bilo dobro predvsem v to smer iskati vzrok. Če bi vse drugo izključili, pa na koncu lahko pomislimo tudi na to, da so vzrok lahko napetosti in stresi, ki jih človek doživlja.

Hvala za odgovor. Želodčna kislina bi znala biti problem pri meni, ker mi le ta večkrat hodi gor. Težave imam s pekočo zgago. Moral bo do svojega zdravnika.

Hvala, lp

I.

Iztok, če imaš težave z zgago sedaj, ko si prenehal kaditi, je to lahko tudi posledica nekajenja, ampak bo minilo. tako je bilo pri meni, sem kar nekaj ruporutov pojedla prva dva meseca, ko se nehala kadit.

Glede na težave, ki jih je opisal g. Kavrečič, bi vseeno svetoval pregled pri zdravniku in tudi gastroskopijo, saj so nekateri bolj nagnjeni k zatekanju (vračanju) kisline in gre lahko tudi za motnjo delovanja zapiralnega sfinktra pri prehodu iz požiralnika v želodec. To pa nam lahko potrdi ali ovrže samo gastroskopija.

Bom obiskal svojega zdravnika, pa bom kasneje napisal kaj sem ugotovil.

Hvala lepa, LP vsem!

imam probleme!bila sem bouna in sem veliko kašljala potem sem pa še nehala kaditi in imam zdaj pekoč občutek v grlu in prsih!ali je to zaradi tega ker sem nehala kaditi!jemljem rupurut in kar ne neha!kaj naj naredim!?

Spoštovana!

Pečenje v žrelu in v prsih je verjetno bolj posledica prebolelega infekta. Z Rupurutom si ne bosti mogli dosti pomagati, ker ta je namenjen umirjanju želodčne kisline ne umirja pa vnete sluznice dihal. Svetujem vam grgranje žajblovega čaja in pitje večjih količin tekočine (lahko kakšni lipov ali bezgov čaj). V kolikor bi težave vztrajale pa se le oglasite pri svojem zdravniku za podrobnejšo preiskavo.

Pozdravljena Edinstvena

Dala si si lep vzdevek, torej sama v sebi veš, da si zasluži vsak človek spoštovanje in ljubezen. Prebral sem tvoje spise, vtise o sebi in svoji družini. Edinstvena ne moreš ostati samo pri vzdevku. Tvoja dobižka sta enako edinstvena kot tvoj mož, je pa odgovornost matere do otroka neskončno večja kot do moža. Dolgo nisem razumel zakaj je najbolj razvpiti slovenski psihiater dejal nekaj podobnega: za zavožene otroke so krive žene alkoholikov. To lahko prenesemo tudi na druge motnje. Bolan člvek ne vidi realne slike, njegov partner bi jo moral.

Poglej svojo družino, je mož spodbuda ali okužba, ki se lahko prenese na otroke in verjemi če je okužba se bo preneslo. Ima voljo, da se pozdravi in sodeljuje plodno kot oče in mož ali le visin na vas.

Mnogi se srečamo v življenju z takimi in drugačnimi zgodbami. Problem je ker jih zaznamo, priznamo pa si jih ne.

Edinstvena mislim, da je čas, da svojo obcesijo z možem pretrgaš. Če noče sodelovati, pojdi sama po pomoč. Vsi ti govorimo ISTO. VSI. Le nekaj ti predlagam, izberite terapijo brez zdravil, le tako bodo razlogi prišli na površje v nasprotnem bodo le pometeni pod preprogo.

Vse najboljše tebi in tvoji družini in ne dovoli bolečine otrokom. Veliko žensk je na koncu ostalo samih in so bolj srečne ali pa so se partnerski odnosi uredili.

New Report

Close