Najdi forum

Verjetno je bila ta tema že obdelana, ampak vseeno:

Zanima me ali je nujno, da se po prenehanju kajenja človek zredi, ob predpostavki, da ne bo povečal vnosa hrane.
Razumem, da se tisti, ki prenehajo kaditi in neprestano nekaj grickajo, zredijo.

LP,
Tina

Hojla!

Seveda ni nujno, da se zrediš po opustitvi kajenja. Če ne povečaš vnosa hrane, se ne moreš zrediti, je pa problem drugje. V telesu nekaj hudo manjka in to hudo pomanjkanje nadomestiš z nečim, v mojem primeru so bile to sladkarije, ki jih svoj živ dan v življenju nisem “potrebovala”.

K sreči je ta huda sla ponehala tam v mesecu in pol in sem pridobila le dva kilograma (s tem, da sem se morala hudo krotiti, da ni bilo preveč sladkega).

Toliko o moji izkušnji, je pa najbrž pri vsakem malo drugače. Poznam ljudi, ki so pridobili tudi deset in več kilogramov in jih nikoli več izgubili.

V glavnem, če se odločaš za opustitev kajenja, vso srečo. Ni lahko, je pa izvedljivo.

Veliko trme ti želim!

LP, Teni

Zredimo se od hrane. Torej če boš nehala kaditi (čestitke) in ne boš nič več jedla, se tudi zrediti ne moreš. Je pa ponavadi problem, ker ti rata malo dolgčas. Prej si šla na cigaret, potem pa na kakšen bombon :))) Se je treba kontrolirat, da ne ješ hrane podzavestno. Bolje da vse piškote preventivno vržeš v smeti :)))

Lp, ela S

Tudi zaradi tega, ker ko telesu odvzameš nikotin, ga hoče nadomestiti z ogljikovimi hidrati in tako tudi tisti, ki sicer niso “sladke” sorte, posežejo po sladkarijah, kruhu in testeninah.

LP!

Ko sem pred leti prenehala kaditi, sem se zredila skoraj 20 kg. Povprečno pa se bivši kadilci zredijo 10 kg. Tudi suhci, morda le-ti nekoliko manj, kot tisti, ki so že imeli povečano težo. Jaz sem bila že skoz mahnjena
na sladko – pa tudi drugače sem gurman, tko da sem se res zelo zelo zredila. To je tudi bil vzrok da sem začela z ločevanjem živil pred dvemi leti, vmes udarila 3 MD – shujšala iz 107 na sedanjih 88/89 kg. Skušam se prehranjevati vse bolj zdravo, le še nekaj stvari moram pošlihtat, pa da sonček zasije, da jo mahnem v hribe pa bo.
Bernardica pravi – počasi se daleč pride !

Z možem sva oba nehala kaditi pred dobrimi tremi leti. Zredila se na račun nekajenja nisva. Je pa res, da sva se začela zdravo prehranjevati in oba izgubila – jaz težave s povišanim sladkorjem, mož pa štiri kilograme.

Splača se prenehat kadit in uvest red v svoje prehranjevanje.

Srečno!

Moj vztrajno trdi, da se mu je po prenehanju kajenje spremenila presnova. Da dejansko ne je toliko več, da bi se lahko zredil 10 kil. Jaz ga seveda prepričujem v nasprotno. Mogoče ne je veliko več, je pa vso napačno hrano ob napačnem času.

Jaz sem se zredila po prenehanju, vendar ni bilo krivo, da sem nehala, ampak se nisem kontrolirala. Tako pa sem izdavila svojo samo kritiko. Mislim, da so vsi, ki tredijo, da je krivo rejenje zaradi prenehanega kajenja nonsens. Zato če si se odločila ali se odločaš za prenehanje : naredi konec, ker je tako lepo, ko nisi odvisen od te smrdeče razvade.
Kako si pomagati? Meni so pomagale pozitivne sugestije(pripravljala sem se 8 mesecev ), ki jih še vedno kdaj izrečem ali naglas ali pa potihem. Meni to pomaga in sem naredila en preizkus . Pred 14 dnevi sem prižgala cigareto in potegnila dva dima. Povem vam prav odvartna sta bila. Nikotin me nima več v rokah.
Kakšne naj bi bile avtosugestije? Pomislite na jutranje prebujanje brez dima, na lepo sončno jutro, ko boste raje popili kozarec vode in šli na kratek tek. Pomislite na to kako je lepo, če vam obleka diši po parfumu in svežini, pomislite kolikim boste naredili dobro ko ne boste dimili (otrokom, partnerjem, starše, sodelavcem….)Predvsem pa pomislite, kako bo dobro delo vam, ki ste potencialni dobitnik raka, če ne prenehate.
Uf, sem se razvnela in razpisala.
Mejte se fajn in uživajte v čistem zraku…..

Andreja

sem kar jem

Hm… verjetno se ne boste strinjale oz strinjali z mano ampak kajenje je socioloska odvisnost zato nima direktnega vpliva na rejenje oz. hujsanje.

Mislim, da imaš prav, ne misli, da tu na forumu kar potolčemo vsakogar, ki razmišlja s svojo glavo.
Ciao, Andreja

sem kar jem

Bi rekla, da je kajenje psihična odvisnost, pa fizična tudi, kot vse druge, zagotavljam pa, da ima kajenje vpliv na hitrost presnove, kar je tudi znanstveno dokazano.

15 – 20% kajenje povečuje presnovo (na 1300 kcal do 260 kcal),
10 % pa še kofeti, ki pašejo zraven (+130 kcal).
Ko opustiš kajenje, običajno tudi zmanjšaš količino kave, da te ne zgrabi skušnjava in evo, dodatne kile so tu, ki pa sploh niso tako zanemarljive. Zame to pomeni vsak dan 8 dodatnik kilometrov teka!!! HALO! Pridobiš jih pa kaj hitro… nekaj bombonov, nekaj mandeljev, nekja škrcev čipsa…

Običajno se v prvem letu ne zredijo se le tisti, ki istočasno užgejo kakšno shujševalno dieto, ali pa se začno rekreirati. Dejstvo pa je, da se po letu ali dveh, če se človek pretirano ne nažira, metabolizem stabilizira.

No ja, jaz še vedno bijem bitke s + 5 kg in čakam na tisti svetli trenutek, ko se mi bo tehtnica nasmejala in pokazala kako kilo manj sama od sebe. Verjemite, GROZNO SEM SITA tega samonadzora, pa občutkov krivde, ko ti štrene uidejo iz rok in te PREKLETE INOVATIVNOSTI, ko kar naprej razmišljam, česa naj se še lotim, ne da bom shujšala, … da bom obdržala samo teh +5!!!.

Zebra

Sori, tole sem prekopirala iz linka iz sosednje teme:

Kajenje in apetit

Kadilci so v primerjavi z nekadilci v povprečju za 4 kilograme lažji. Opustitev kajenja ponavadi pomeni tudi zvečanje telesne teže. Učinek nikotina na znižanje telesne teže pripisujemo temu, da poveča izločanje hormona adrenalina iz nadledvičnih žlez. Adrenalin sodi med hormone, ki nasprotujejo inzulinu in povečujejo razgradnjo maščob. V krvi kadilcev so ugotovili zvišano raven maščobnih kislin. Kajenje najbrž vpliva na apetit še drugače: prižgana cigareta iz navade lahko pri živčnih ljudeh zamenja grižljaj iz navade, pa tudi obratno; to je razlog, da se nekateri kadilci po opustitvi kajenja zredijo. Nekateri kadilci ugotavljajo tudi drugačno okušanje nekaterih vrst hrane med kajenjem oz. po njegovi opustitvi.

Zebra

Kaditi sem prenehala prd 17imi leti. Najprej sem zmanjšala na 10 cigaret, pa na dve v službi in na dve do tri popoldan.
Enega lepega torka sem pri jutranji kavici prižgala zadnjo cigareto.
Ko je prišla sodelavka čez nekaj dni po eno cigareto, sem ji dala preostanek v škatlici in vžigalnik. Ona danes še vedno kadi, pa je nekajkrat nehala, jaz pa od takrat nisem prižgala nobene več.
Takratni mož je bil strasten kadilec, smrdelo je vse; obleke, zavese, ….pa še po pijači.
Najbolj sem se bala, kako bom zdržala pri kavi brez cigarete. In veste kaj, bolj mi je uspevalo kot pa pri hujšanju. Ker pijem grenko, mi še danes uspeva.
Bala sem se, koliko se bom zredila.
Eno in drugo je ostalo brez posledic. Nisem se zredila. To je prišlo šele potem, ko sem se ločevala oz. po splavu.
Tako se dobro počutim, ker ne smrdim po nikotinu, ker je v stanovanju čist zrak, priznam pa, da sem do kadilcev včasih kar zoprna.
Če se le da, ne grem v lokalih tja, kjer se kadi.

Z voljo se vse doseže. Samo prepričat se moramo, da namesto cigarete damo v usta žvečilko, se zamotimo z nečim, kar nam je ljubo. Najhuje je, če smo navajeni kaditi v družbi več ali pa pred TV. Primi v roke kakšno stvar in se z njo malo poigraj, toliko, da zaposliš prste.

Irena

Joj Irena, a potem pa ne boš šla z mano na kavo?? :)) Ne, ne saj ni problem, greva lahko tudi v lokal za nekadilce.

Sem pa včeraj in danes postavila osebni rekord v številu pokajenih cigaret. Raje ne povem, koliko je to. :((

Julija

Julija, bom že potrpela, se bova vsedli na kavico na kakšen vrt, pa ne bo panike.

Drži se, vse bo dobro. Drži, da imajo moški nižji prag bolečine, ženske imamo tako ali tako slonovo kožo.

Irena

To je pa zanimivo. Jaz sem namreč nehala kaditi pred 5imi meseci in sem pridobila 10kg. Če se ne bi nažirala in če ne bi prenehala z rekreacijo, bi bila ta številka najbrž nižja.. tko da ne vem… Jaz sem bila bajska tudi ko sem kadila, res pa je, da sem veliko veliko veliko lažje hujšala, saj sem namesto da bi jedla, prižgala cigaret. Zdej jem bonbone brez sladkorja namest cigaret. ampak ni isto. 🙂 Še vedno imam preveliko željo po hrani.

Ker sem bila vedno bolj okrogla, sem vseeno pazila, da nisem preveč mašila vsega v usta namesto cigareta. Vzela sem arašide za luščit, pa bučne peške in sem se lepo zamotila.
Sama sebe sem avtosugestivno prepričala, da mi zelo smrdi, uživala sem v nezakajenih prostorih, tako kot pravi Drejča; ogromno je v glavi.
Niti enkrat nisem več potegnila, sanjala pa sem, da kadim, a nikoli do konca. Zjutraj sem imela v ustih ogaben vonj.
V času, ko sem nehala kadit, je imel en sin 10, drugi 5 let in sem imela z njima tudi kar nekaj dela. Pa v službi sem bila veliko.

Nehala sem kaditi pred 10-imi meseci. Zredila sem se 6 kg. Prej sem bila bolj kot ne koščena.

Kadit sem nehala, ker je drago (sem poskadila več kot škatlo na dan), ker sem smrdelo in smrdelo je stanovanje, ker sem kašljala …

Bilo je cel kup neprijetnosti, zaradi katerih še kar vztrajam pri nekajenju.

Ampak tele kile so mi pa huda nadloga. Se skušam tolažiti, da je mišična masa težja, pa mi hlače odpovedujejo, da ni čisto tako.

Ja, vedno sem bila zelo sladkosnedna, zdaj pojem več kruha. In sira! No, pa še vedno kaj sladkega. Imam čigumije, ki pa ne pomagajo kaj dosti. Veliko hodim (10 – 15 kilometrov na dan), pijem pa manj. Pijem samo vodo.

Čakam, da se mi presnova umiri in upam …

P.s.

Zanima me, kako ste po 17 letih teh zapisov. Kadite? Ste krofki?

New Report

Close