Kaj zdaj, so res človeška zdravila dobra tudi za žival???
Mojca, sicer ne vem, zakaj repliciraš ravno name, te pa opozarjam, da če gre za zdravila, namenjena ljudem, so tudi navodila napisana za ljudi. In zdravilo nima nujno enakih kontraindikacij ali stranskih učinkov pri živalih.
Če veterinarju zaupaš, ga vprašaj in naj ti razloži. Vse prevečkrat pa opažam, da ljudje pridejo domov in niti ne vedo, kaj je pes pri veterinarju dobil. Potem pa beremo stavke v smislu: eno injekcijo, 2 antibiotika… Vse bo v redu, če se boste informirali in vprašali.
sem prebrala, sem. In se s tem stavkom pac nisem strinjala, kajti marsikdo ga lahko razume na tak nacin kot sva ga midve z Yo. Verjamem, da zadeve poznas, marsikdo, ki pa ber jih pa ne. In take, nerodno napisane stvari, oz. napacno razumljene, lahko vcasih pripeljejo do kaksne katasrofe. Ko gre za zdravje, sem pac natancna in se “obesim” na vsak “drekec”.
lp, m.
“Tudi jaz sem pri veterinarju že dobila “človeška”zdravila le v precej manjših dozah.”
Primer ko temu ni tako, je zdravilo, ki ga jemljejo ljudje s pomanjkljivim delovanjem scitnice. Za odraslega cloveka se predpise ena tableta (50 mikrogramov), za psa podobne teze pa skoraj 10 krat vecja doza, torej 10 tablet. lp
imam sosedo ki ima 4 mesece staro muco muca je zbolela ima vnetja ušesa ki otresa glavo in se praska svetovala sem ji naj jo odpelje k veterinarju pa mi je rekla da mu je že dala človeška zdravila caffetin ki so za bolečine to so pa močna zdravila ko mi je to rekla me je kar šokiralo in mislim da ta ženska ni normalna prosi odgovorite mi kakšne so lahko posledice pri muci
zdravila za živali niso nič drugega kot druga imena človeških zdravil.Nekatera pa so ista kot za človeka.
Sicer pa, nobena zdravila niso dobra.Zakaj se sploh imenujejo zdravila-Z D R A V I- LA…naj bi zdravila.Mi lahko kdo pove, katero zdravilo po-ZDRAVI sladkorno bolezen (celo življenje jedo takozvana zdravi.la) odpravijo holesterol (ves čas moraš jesti tablete, da ne napišem zdravila), multiplo sklerozo (še nobeno zdrai-lo ni po-zdravi-lo), AIDS, niti slučajno, RAK-koliko let ga že poznamo, pa ga kao ne znajo pozdravit (baje imajo zdravi-lo v trezorju) nočejo-farmacevtska in dustrija NOČE ZDRAVITI, samo dela neke tableta da služi in kuje dobičke!!!!!!
Mojega psa so kao ZDRAVI-li 8 let, nikoli ga niso pozdravili, čeprav je jedel vse polno nekih ZDRAI-L, potem pa je revež umrl…podobno je z ljudmi !!!
Ljudje, ne se slepit !
zdravila za živali NIKAKOR niso ista kot za ljudi,nikar dajati živalim zdravila,ki so za ljudi ker jih boste pogubili,to se mora natančno dozirat,drugače na bi delali zdravil za živali,kaj vam je a ste zmešani.so pa redke izjeme,kjer se humano človeško zdravilo uporablja tudi v veterinarskih klinikah za zdravljenje živali to so naprimer bivacin in maxitrol.aspirin pa lekadol nikar dajati živalim.
Muca ima verjetno ušesne garje, kar močno srbi in živali potem otresajo z glavo. Možno pa tudi, da ima ušesne garje + vnetje. Prepričaj sosedo naj gre na veterino po ampulo Strongholda, ki se stisne mački na zatilje in odpravi garje. Seveda bi bilo najbolje, da gre z mačko k veterinarju, da izključi vnetje. Poleg tega NUJNO prepričaj sosedo, naj da mačko sterilizirat.
Nekatera zdravila so identična oziroma se uporabljalo, npr. ranital, medrol, pa diprogenta krema, kapljice za oči, itd. Ampak nikoli, res nikoli ne uporabljamo človeških zdravil na svojo roko, ker je doziranje zelo različno. V kolikor pa žival prejme terapijo, se pa je seveda ceneje poslužit nakupa v lekarni, kot direktno pri veterinarju – saj se z vsakim osebnim zdravnikom da dogovorit za beli (samoplačniški) recept in potem dobiš ta zdravila v lekarni ceneje kot v ambulanti.
V veterini se uporablja precej človeških zdravil (in ne le redke izjeme), ker veterinarske variante zdravila niso registrirane oz. sploh ne obstajajo (npr. premajhen trg, da bi se farmacevtski firmi splačalo iti v razvoj zdravila). Večina veterinarsko registriranih zdravil ima tako ali tako isto učinkovino, kot človeška varianta, le da je ta npr. manj prečiščena, uprabljajo se drugi nosilci itd. Npr. Amoksiklav obstaja v humani in veterinarski varianti, vendar se po zakonu ne sme predpisovati humanih zdravil, če obstajajo veterinarko registrirana zdravila.
Nekaj humanih zdravil pa je takih, da so precej škodljiva živalim – paracetamol definitivno spada v to skupino, da ne omenjamo kofeina, ki je prav tako v Caffetin tabletah. Dejansko lahko mačko že z enkratnim odmerkom paracetamola zastrupimo (50 mg/kg je toksična doza, v 1 tbl Caffetina je 250 mg) in mačka lahko po enem ali dveh odmerkih dejansko pogine. (Zastrupitev s paracetamolom je ena najpogostejših zastrupitev pri mačkah v Ameriki).
najlepša hvala za odgovor jaz mislim da ta soseda potrebuje zdravniško pomoč kjer sem v stanovanje slišala ko sem imela odprto okno kako je muca stokala šla sem jo pgledat in sem videla da se je penila okrog ust in bruhala sosedo sem prosila če lahko muco vzamem kjer se mi je tako smilila da sem jokala ko sem videla kako muca trpi a se je na srečo zlizala ramišljala sem tudi da bi to žensko prijavila kjer zame je zmešana ker mi je pa to muco dala pa bom to probala nekako pozabit muco bom pa takoj odnesla k veterinarju in ga dala čim prej kastrirat zelo se mi pa smili tudi njen kuža ki ga ima 7 let vesčas na verigi tako da jaz mojim otrokom rečem naj ga peljejo na sprehod tud tej ženski sem rekla zakaj psa nikoli ne pelje na sprehod pa reče ja saj jutri ga pa res moram peljat na sprehod pa ni nič od tega jaz imam tudi psa in gre na sprehod 3krat ali pa tudi večkrat lep pozdrav
Ali je možno da ima maček sedaj kakšne posledice zaradi caffetina, kjer vsebuje 250 mg .Ali bi ga bilo potrebno odpeljati k veterinarju ,da ga pregleda . Danes ko sem ga opazovala se mi je zdel uredu ,ampak jest pa ni hotel ,spil pa je veliko vode.Za vnetje ušes pa sem mu dala kaplice otonazol .Prosim svetujte mi. lep pozdrav,
Caffetin sestoji iz paracetamola, propizenazona in kodeina. Za drugi dve sestavini ne vem, je pa paracetamol mačkam izredno strupen.
“Paracetamol is extremely toxic to cats. Cats lack the necessary glucuronyl transferase enzymes to safely break paracetamol down, and minute portions of a tablet may prove fatal. Initial symptoms include vomiting, salivation, and discolouration of the tongue and gums. Unlike an overdose in humans, liver damage is rarely the cause of death; instead, methemoglobin formation and the production of Heinz bodies in red blood cells inhibit oxygen transport by the blood, causing asphyxiation (methemoglobemia and hemolytic anemia). Treatment with N-acetylcysteine, methylene blue or both is sometimes effective after the ingestion of small doses of paracetamol.”
(Vir: )
Kaj prida, razen da se mačka opazuje, sedaj ni mogoče narediti. Očitno doza ni bila smrtna, ne moreš pa vedeti, kakšna posledice je lahko pustila mačku.
Predlagam, da za začetek pokličeš veterinarja in se posvetuješ z njim.