Kaj vse moram vedti?
Torej, prvič iščem delo v tujini (Češka) in me zanima kaj vse potrebujem urediti v Sloveniji preden bi lahko začel z delom. Potrdila o nekaznovanosti sem bral, da se izdajajo samo v slovenskem jeziku. Je to v redu? Potem verjetno potrebujem evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja? Kako je z nakazovanjem plače glede na to, da gre za drugo valuto (račun imam odprt pri NLB) in ne želim plačevati provizij banki. Ali je najbolje, da si odprem račun pri kakšni češki banki (če je to možno za nerezidente)? Kako pa je z obdavčitvijo? Stalno prebivališče imam v Sloveniji a, ker ne bi tukaj več bival si seveda ne želim biti dvojno obdavčen.
Še kaj kar bi moral vedeti?
Hvala
Upam da ves, da ne bos dobrodosla kamorkoli gres!
dobis zaposlitev. podpises pogodbo. gres na prvo lokalno banko, kjer odpres racun.
zdravstveno zavarovanje v slo ? kdo ti ga o placeval, ce nimas sluzbe v SLO? sam ? Zakaj bi imel placo in bancni racun v slo, ce ne bos v slo ?
ce imas stalno zaposlitev, potem si zdravstveno in socialno zavarovan v tujini, v trenutni drzavi
s temi papirji gres na davcno upravo, kjer dobis potrdilo o davcnem rezidenstvu. torej ne placujes dvojno ali porocas nazaj v slo.
stalni ali whattever naslov nima veze. nobenega to ne briga, samo v slo izgleda je vazno.
V tujini rabis pac naslov kjer si prijavljen, neki zacasni, kjer bos dobival recimo obvestila od banke.na tem naslovu se bos na ceskem tudi prijavil in dobil potrdilo o bivanju. torej daljse od 3 mesecev.
na slo javni upravi pa naredis najmanj zacasno odjavo. lahko tudi stalno, ampak ne vidim razlike.
javna in davcna uprava sta dve loceni zadevi. nic se ne zgodi avtomatsko med njima
Oprosti Andrej sem mislil da ti je ime Andreja toda to ne spremeni situacije sigurno ne na boljse. Res ti zelim da uspes na Ceskem. Iti na Cesko je zame kot pot nazaj v casu.
Lp Brit
@mz – s temi papirji gres na davcno upravo, kjer dobis potrdilo o davcnem rezidenstvu. torej ne placujes dvojno ali porocas nazaj v slo.
Eh, naša davčna uprava te ne spusti tako na lahko. Vedno bodo našli kaj, da te obdržijo v slovenskem davčnem rezidentstvu. Četudi 99 % časa preživiš v tujini, kjer si redno in polno zaposlen, zdravstveno in pokojninsko zavarovan, ter plačuješ vse davke.
Res ne razumem o kaksnih odjavah, davkih in stvari ki jih moras narediti ce gres v tujino. Jaz sem enostavno odsel dobesedno izginil brez slovesa in zacel novo zivljenje v tujini, postal drzavljan v novi drzavi in hodim na dopuste v slovenijo.Kaj tam pocnes slovenijo nic ne briga.
sem davčni nerezident. imam stalno zaposlitev v tujini, kjer sem tudi socialno, zdravstveno etc zavarovan
Se več, imam še vedno lastniško stanovanje v SLO in sem samo začasno odjavljen.
Seveda nimam nobenega ekononske zanimanja v Sloveniji, kar je edini važen kriterij. Nobenih prihodkov v slo.
Vse se da, če se prebere vse in vpraša. Postopek je na koncu bil preprost, samo papirje jim moras vse poslat. To sem celo uredil preko interneta, skenirano in digitalno podpisano preko e-davkov
dokler nimas potrdila o davčnem nerezidenstvu, so po slo zakonu dolžen poročat celo na mesecni ravni, o tvojih prihodkih izven. Verjetno nihce tega ne dela, ampak tako pise in tako so mi povedali.
in ja, znotraj EU je izmenjava podatkov, izven EU bi tudi morala btit. Torej je veliko možnost, da te vprašajo, zakaj nisi nečesa prijavil. ker bodo avtomatsko dobili poročilo iz tujine.
pripooročam izpolnit tistih nekaj strani in vlozit za status. dobiš potrdilo, kjer piše da nisi več dolžen nič poročat SLO državi. mirno spanje.
lp
Nobena oseba ali uradna uprava nima dostopa do mojih osebnih podatkov glede dohodkov., rezen preko sodnega postopka ce imajo dokaze da goljufas itd. Kam pa pridemo da bo vsak vedel kaj zasluzis. Ce nimas nobenega dohodka v slo ti pa ni treba nikomur povedat kam gres in kje si in koliko zasluzis. Zato je najbolje da vse prepises na nekoga drugega ali pa prodas kar je se najboljse te vsaj ne more nihce nategnt. Ker slovenec te pa bo nategnil ce mu das priliko. Seveda v slo bi radi obdavcili se tiste ki niso njihovi drzavljani, ce jim ponudis.ha,ha. Seveda ce pa vodis dvojno zivljenje doma in tujini si pa jebena stranka z obeh strani.Good luck.
Se nekaj Andrej
Ti strokovnjaki pisejo tako ker to je njihov kruh. Namen je da te zastrasijo in isces pomoc pri njih. Jaz ti pa pravim da pojdi v sirni svet kjer se ustavis si najdi sluzbo in vse drugo se bo uredilo skoraj samo po sebi.Nihce te ne bo preganjal za razne dokumente in ce je kaj za urediti bos imel dovolj casa za to. Na slovenijo pa pozabi nicesar jim nisi dolzan bodo se veseli da si se sam znasel.Kaksno odjavljanje in prijavljanje, dajte ga no malo manj srati prosim.
bi si jaz tudi zelel, da nima nihce dostopa do mojih podatkov.
Ce delas na crno in nikoli v zivljenju nisi jemal kredita ali sploh nimas bancnega racuna, potem mogoce res ne vedo veliko o tebi..
ce pa imas karkoli uradno na papirju in placujes davke/dobivas placo/pokojnino, pa davcna uprava ve vse o tebi. Tudi tvoja banka ve vse. Oboji imajo vse podatke o tvojem premozenju brez kaksni sodnih nalogov. Se lahko skrijes ?
Prepises na staro mamo vse ? ker drugim ne mores zaupat ? 🙂 Pri vsakem prepisu tudi napises pogodbo in placas davek….
Samo slovenci nategujejo in se skrivajo ? Pri slovencih opazim razliko samo, da je kar prvo vprasanje kako se da kaj zrihtat, ker je to normalno. Ker so pravila za druge, ne za mene.
.drugi so bolj diskretni in iznajdljivi.
Dobro pa naj vedo, tada ne smejo povedat da vedo ker s tem bi krsili zakone.Korupcija je povsod. Pa kaj se tako sekiras, pojdi na tvojo ljubo Cesko in zacni ziveti, zato ne rabis nobenega dokumenta. In nihce ti ne more nekaj vzeti ce nimas nicesar. Omenjaz da nimas kazenskega dejanja za seboj, kot da je to tvoja edina kvalifikacija.Ali ne ves da ga nihce nima. Kdo na svetu bo pa rekel ko isce sluzbo da ga ima. V vsakem primeru reces da ga nimas, ker drugace nima smisla da sploh kam gres. Zavedaj se da oblasti kjerkoli nimajo interesa dajat take podatke o svojih drzavljanih, ker so srecni da bos postal problem kje drugje, a me razumes. Jaz sem srecal resne kriminalce toda v tujini nihce ne ve o njih. In to delodajalci dobro vejo, ce pa si tako posten da sam priznas, raje ostani doma.Ja a si se zmeri tuki?!Pejd..poba pejd..
Najlepša hvala mz, sedaj je vse bolj jasno!
Brit, izpis iz kazenskega registra, oziroma potrdilo o nekaznovanosti zahtevajo v mnogih oglasih prostih delovnih mest. Ne le za policiste, ampak tudi za dela v proizvodnji, skladišču itd..
Jaz sem ze 50 let v tujini pa me nihce ni vprasal za potrdilo ceprav sem zamenjal na desetine sluzb v razlicnih drzavah. Na vecini formularjih je tudi vprasanje ce si bil kaznovan in to je to napises NO in konec debate.Kaj ne ves kdo krade pri vas, tisti ki jih imate za najbolj postene,ha,ha.Ce bi ljudje rabili potrdilo o nekaznovanju ne bi nihce dobil sluzbe pri vas, a ne.Nehaj ga srat Andrejcek, ce hocejo potrdilo ga naj grejo sami iskat, ker ti nimas dostopa do teh informacij. Se Jansi nemorejo dokazat da je tat.
Brit.
zdi se mi, da pojma nimate o cem govorite, o cem je debata in kako v sloveniji stojijo stvari.
ce si davcni zavezanec v republiki sloveniji je tezko pretrgat vezi. zelo tezko. ne pa nemogoce.
in vsi zahtevajo potrdilo o nekaznovanosti. ko sem dobil prvo sluzbo v tujini sem ga moral dat uradno prevest. ko sem menjal sluzbo so me preverili od glave do pet,…
spostujem vase mnenje, vendar lepo vas prosim ne se delati vsevedne. obvladate anglijo in morda se kaj. ne pa vse.
ko ste odsli pred cca 50-imi leti so verjetno bili drugacni casi in drugacen system kot danes.
a ste tudi drzavljan republike slovenije s prebivaliscem v sloveniji in bancnimi racuni v sloveniji? kaj pa zdravstvo? tudi v sloveniji?
ce ne, ne morete vedeti kako stojijo stvari.
Sem ravno zapru moj bancni racun v slo ker ti racunajo za uslugo da imas denar pri njih in ne tako kot v GB kjer sluzijo svoj delez od obresti ki jim prinese tvoja vloga. Na primer imas 30€ v banki bos v roku leta imel zero evrov brez da se dotaknes denarja ker ti racunajo za upravljanje racuna cirka 3€ mesecno, hahaha kaj takega pa se ne.Tudi delal sem v slo celo v varnostni sluuzbi pa nisem rabil nobenega potrdila.
Izgleda da sva midva iz drugega sveta, kaj ne.Zanima me kje v tujini je tako kot ti pravis
–
Brit.
V Angliji je tako.
V angliji sigurno ni tako
Zakoni se spreminjajo, saj poslanci si vendar morajo z necim zasluziti svoj kruh. Poleg tega vsako podjetje odloca za glede obrazca, razen ce se gre za delo s sibkejsimi, kot so otroci, bolni in stari. In se tu se je vse zelo spremenilo sele v zadnjih 10 letih, Zato ne posplosevati tvoje situacije. Ne vem kdaj si se upokojil, a zahteve do zaposlenih se v zadnjih letih zelo zaostrujejo povsod po svetu. Ce si recimo pred nekaj leti dobil delovno mesto brez vsakega potrdila, se ti lahko danes zgodi, da ga bos za isto mesto potreboval.dokazilo o nekaznovanju. Razlika med nami in Slovenijo je v tem, da ga jaz dobim na policijski postaji v manj kot 5 minutah, ker mi ga sprinta receptorka, v Sloveniji je pa za isto stvar cel dolgotrajen postopek, ki poteka takole:
KJE IN KAKO
Vlogo upravičena oseba (fizična ali pravna) pošlje po pošti na Ministrstvo za pravosodje, Župančičeva 3, 1000 Ljubljana, ali odda pri varnostniku na ministrstvu, ali pošlje po faksu na št. 01 369 56 25. Fizična oseba pa lahko odda tudi elektronsko vlogo preko sistema ESJU (Elektronske storitve javne uprave), če ima svoje digitalno potrdilo.
Oddelek za evidence pošlje potrdilo iz kazenske evidence prosilcu po pošti na naslov, ki ga navede v vlogi.
V vlogi mora prosilec tudi navesti namen izdaje potrdila.
Tudi pri nas, nekje v tujini, banke zaracunavajo tarifo za vzdrzevanje racuna, prav tako kot b Sloveniji. Obstojajo celo taki bancni racuni, kjer ti dajo prvo transakcijo (dvig, placilo…) zastonj, za vsako nadaljno pa zaracunajo priblizno 3.3o evra. In za to “uslugo” ti nudijo 1 cel procent obresti na tvoj denar.
Brit, svet ni vec tako nedolzen, kot je bil v tvoji mladosti. Postal je krut.
I give up
Saj res, zadnjih nalmanj 30 let sem bil v isti sluzbi in ne morem reci da vem kaksne so zahteva dandanes zato se opravicujem. Kako cas bezi. Sem mislil ,da so bili kruti case v moji mladosti. Toda nikdar nisem bil brezposelen, so pa bile druge stvari slabse kot danes.Kaj pravis ali bo Jansa dobil sluzbo nazaj ali pa bo veljalo pravilo da pravica ni ista za vse v slo.
lp
Forum je zaprt za komentiranje.