kaj vam tekne po kemoterapiji?
Očitno moram spremeniti ime prejsnje teme.
Najbolj me zanima, kaj lahko spravite vase po kemoterapijah, brez da bi vam bilo slabo.
Knjižico Rak in prehrana poznam napamet. Zanima me kaj VAM paše, kaj vas ne napihuje, vam ni prekislo, vam ne dviguje želodec (vem, preveč sladkega ali belega). Kaj točno? Kakšen recept?
Tisto “sadje, zelenjava” mi še zdaleč ni dovolj. Katero sadje ne dela sploh težave in katera zelenjava?
Vem da ji ne pašejo hruške, pomaranče, limona, jabolke, kivi če ni zelo zrel, tudi vse ostalo kar ni zelo zrelo in stročnice, surova zelenjava, zelena solata, kisle kumarce in vse vloženo. Čeprav kakšen krat zadane dobitno kombinacijo z nečem drugim – zmeša z kako drugo hrano, pa je pol vseeno ok.
Hvala za vaše izkušnje.
No, no tudi ti gospod ali gospa alah bi lahko pokazal/a malo več strpnosti. Ni res, da ljudem ni do tega, da bi pisali, dejstvo je, da nimamo kaj pisati. Ravno prehrana ob in po kemoterapiji je najbolj problematična z vidika predpriprave jedilnika, saj vsak posameznik drugače reagira na posamezno živilo in ni nobenega pravila, da bo priporočeno živilo ali kombinacija le teh ustrezala določenemu bolniku. In zato g. Majda ni nobenega odgovora. Prav nič ne bo pomagalo, če povem katera hrana je meni ob kemoterapiji ustrezala, saj ne moreš vedeti, če bo ustrezala tudi tvoji mami dokler je ne bo probala. In zato je edini recept sprobavanje vseh živil in hkratno izločanje iz jedilnika tista živila in kombinacije, ki mami ne ustrezajo. Na žalost se lahko zgodi, da na jedilniku ostane le par živil, ki jih mama prenaša.
Ja, ko ne veš več kaj, človek rata neprepoznaven. Oprosti. To mesto se mi zdi da je za anonimno izmenjavo izkušenj, in take življenske izkušnje (tudi mogoče da si prihraniš življenje ko si nemočen) ne najdeš na dosti mest.
Glede hrane, hvala za namig. Kako to pripraviš? Če je to lahko za prebavo, je mogoče prava stvar, saj sedaj je na 1 uro in vmes je praksiten, da ne čuti slabosti, tako da bi lahko bilo ok.
Hvala ti.
Pozdravljeni!
Sam sem po kemoterapiji jedel tisto, kar mi je pač zadišalo. Ker smo si ljudje tako različni in ker je milijon različnih vrst raka, intenzivnosti kt je težko svetovati kaj naj jeste po kt. Sam vam priporočam, da jeste tisto, kar vam najbolj paše. Sam vem, da sem imel vedno pri roki nestlejevo žitno tablico z jagodami in mi je tista večkrat pomagala premagati lakoto in slabost. Je pa vedno dobra tudi kakšna kurja juhica, kak piščanec v omaki, itd. Sam svetujem, da jeste tisto, kar vam diši in to bo verjetno najbolj pomagalo.
Hvala, g. Pečovnik.
Fora je v tem, da nam nekaj zadiši in ko probamo gre vse ven oz. navzgor. Tako skuhamo več zadev, pa velikokrat nobena ne tekne, oz. vse sili na bruhanje. Kakšen krat pa nas preseneti kakšna zadeva, ki nismo mislili da bo ok, saj je najbrž nedietna pa premočna, tudi ni ravno najbolj zdrava (melona+pršut) a je presenetljivo prebavljiva oz. tekne.
Nekdo je enkrat povedal, da naj se pred kemo ne je najljubših jedi, saj ti kasneje ne bodo več teknile (da ti jih kemo zagabi). Ne vem, mogoče zato veliko njami jedi od prej sedaj ne tekne. Sedaj so ok edino še fige, melona, lubenica, kuhana hruška, kakšen krat lahko griz, pa kakšna čudna juha. Ok, bomo še preizkušali dišave in okuse, ki bi lahko teknili. Lep pozdrav.
Pozdravljeni,
pred nekaj leti sem imela 4 KT, vsake 3 tedne; na prehrano sem morala paziti samo prve 3 dni, potem sem jedla normalno. Prve dni mi je pa najlazje slo s suho hrano, sir in kruh, stvari s cimmanj vonja. Ja, pa jagodni kompot (kupljen). Banane. Da bi mi ravno kaj teknilo, se ne spomnim, jedla sem zato, ker sem vedela, da moram. Tudi okusa nisem kaj dosti cutila, tako da je bilo itak vseeno. Je pa res, da nisem po nicemer bruhala. Potem, ko je po nekaj dneh slabost minila, sem pa jedla vse normalno, tako kot prej.
Srecno zelim.
Pozdravljena,
ja, to o vonju sem prebrala na forumu http://community.breastcancer.org/, kjer sem nasla kar precej koristnih nasvetov. Na primer to, da sem si hrano skuhala vnaprej, nekaj dni pred kemo, in jo zamrznila – ce jo samo pogrejes, ni toliko vonja v zraku in ti od njega ni slabo. (Sem pa ze pred leti v nosecnosti s slabostjo odreagirala na vonj po nekaterih jedeh… zato se mi je to zdelo koristno).
Pa se tega se spomnim od tam: prve dni po kemi je morda bolje uporabljati plasticen jedilni pribor, ker kovinski lahko se poslabsa kovinski okus v ustih, ki ostane od KT.
Srecno.