Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Astma in druge pljučne bolezni Kaj učinkovitega proti napadom kašlja?

Kaj učinkovitega proti napadom kašlja?

Spoštovani!

Oče je star 78 let in ima od pomladi diagnozo KOPB, čeprav je občasno kašljal že kako leto ali dve prej. Po nedavno prebolelem prehladu, združenim z dvodnevno vročino in s herpesom na ustnici, pa so napadi kašlja tako močni in tako pogosti, da pomembno vplivajo na kvaliteto njegovega življenja ( kašelj ga ponoči zbuja, podnevi pa izčrpava).

Ima Seretide, od zadnjega prehlada jemlje Hiconcil 500; jemlje še sirup za izkašljevanje ter ameriški slamnik (ki ga trenutno ne uživa, ker pravi, da ima vsega preveč).

Vsak dan hodi v hlev, a zatrjuje, da ga seneni prah in drobir ne dražita in kašlja ne glede na to.
Drugače ima nekaj kilogramov pod idealno težo in je bolj suh kot ne.

Še to – kadi že 40 let ne, je pa nekaj let delal v prahu (galvanizerstvo).

Kaj torej narediti proti nadležnemu kašlju?
Hvala za vaš čas in odgovor.

Spoštovana,

glede na to, da vaš oče ne kadi več 40 let se mi zdi diagnoza KOPB kar vprašljiva. Res je, da tudi nekadilci zbolijo za KOPB, ampak je to zelo redko. Večinoma se tudi pri njih po skrbem pregledu ali natančnejših preiskavah izkaže, da gre za drugo pljučno bolezen.
Tudi pri vašem očetu se ponujajo druge diagnoze.
Oče je delal v galvanizerstvu. Ali je kdo pomislil na poklicno astmo, ki je sedaj v fazi nepovratne zapore dihal in tako posnema KOPB? Ali pa navsezadnje na običajno astmo, ki je sedaj v zelo napredovalem stadiju.
Kaj pa delo v hlevu? Tam je kar nekaj alergenov, ki lahko pri občutljivih ljudeh povzroče alegijsko okvaro pljuč. Na primer kronični ekstrinzični alergijski bronhioalveolitis, ki lahko v napredovali fazi povzroči nepovratno okvaro pljučne funkcije. Pri čemer ni nujno, da bolnik čuti kakšnekoli težave ob stiku s vlažnim senom.

Verjamem seveda, da ste z obiskom pri specialistu pulmologu moje pomsleke že zdavnaj razpršili. Če pa ne……potem le peljite očeta na pregled.

Očeta muči kašelj. Po virusni okužbi dihal lahko tudi sicer zdravi ljudje kašljajo več tednov. Kaj šele pljučni bolniki, na primer bolniki s KOPB.
Obstajajo učinkovita zdravila zoper kašelj, ki pa vam jih lahko predpiše le zdravnik. Ta zdravila so namreč potencialno škodljiva. Na primer zato, ker zaradi umiritve kašlja zastaja bronhialna sluz, ki je idealno gojišče za bakterije. In sledi pljučnica! Zdravnik mora torej pretehtati koristi ali škodljivosti teh zdravil pri vsakem posameznem bolniku. Pač glede na njegovo diagnozo ter ostale klinične okoliščine.

lep pozdrav

prof.dr. Stanislav Šuškovič

prof.dr.Stanislav Šuškovič

New Report

Close