Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Neplodnost Kaj svetujete: punkcija pod anestezijo ali ne?

Kaj svetujete: punkcija pod anestezijo ali ne?

Danes sem izvedela,da lahko v MB izberem punkcijo z anestezijo. Mi pove katera kako to v MB poteka? Je vseeno vse gotovo v enem dnevu ali je potrebno ostati v bolnici čez noč? In tudi vaše mnenje me zanima ali naj se odločim zanjo ali ne? Po narkozi mi je kar precej slabo pa ne vem kaj je bolje?
Prosim za nasvete!

Ne vem kako je pod narkozo v mb, ti pa lahko povem svojo izkušnjo. bila sem 3x na punkciji brez narkoze, sama punkcija ni bila boleča, se je dalo vzdržat, če glih so mi punktirali čez 12 foliklov. Zame je najhuje bilo po punkciji, ko so se pojavile grozno močne bolečine.
4 punkcijo sem imela v tujini, kjer ti vedno naredijo pod narkozo in tako mi ni preostalo drugega kot da jo izberem, če glih sem si želela, da je ne bi. In ni mi žal, sem se zbudila, ene 5 min sem čutila bolečino tam dol, pol pa kot da bi odrezal nič več (najbrž delovale protibolečinske inekcije). To je bil balzam. Ko sem pršla k sebi od narkoze, so me odpeljali na oddelek, tam sem čakala kake pol ure do 1 uro na ginekologa, napotke in zdravila za naprej, vmes pa še dobila malico (toast in kavico). Po tem so me odposlali domov, nič slabo, nič bolelo, edin mal vrtelo se mi je do avta.
Meni so razložili, da je ta narkoza med nežnejšimi in krajšimi, zato ženske ponavadi oz skoraj nikoli nimajo problemov. če imaš šanso izbrat in če imaš večje št foliklov, potem jo kar izberi. Pa brez strahu, brez razmišljanja o slabostih, da ti ne bo glih razmišljanje prineslo slabosti;-). Kar pogumno. Če pa maš po 4 folikle, potem pa bi jaz malo razmislila, saj vse priprave na narkozo in zbujanje za njo vzamejo kar nekaj časa, une 4 folikelčke pa mislim, da lahko vsaka vzdrži. Če jih nekatere po 20, potem bojo 4 mačji kašelj.

v nobenem primeru pa se nič bat, pogumno in pozitivno. v mislih imej vedno vsoj cilj, to pa dobro veš kaj je. punkcija in bolečine so velik korak do tega cilja.

Ojla!

Sem pa jaz ena tistih,ki sem lansko leto imela punkcijo v MB pod anestezijo-narkozo in ti morem povedati,da mi ni bilo žal in jo bom tudi drugi mesec tkole imela.Zakaj pa bi človek trpel,če ni potrebno.
Ko sem zvedela,da bo punkcija sem šla k sestri Mariji z kartonom po stop injekcijo in me je kar sama vprašala boste imeli anestezijo ali ne.Nato mi je na kartoteko napisala,da morem biti tešča.Ko smo se zbrale za punkcijo nas je bilo kar nekaj sem bila edina ki si je izbrala anestezijo in je na koncu ostalim bilo žal,ker jo tudi same niso vzele.Jaz sem šla ležat na oddelek v eno sobo in,ko je prišel čas sta prišle dve sestri sta me odpeljale kjer delajo punkcijo z posteljo in tam so me premestili na stol,počakali smo anestezista in mi je dal injekcijo in čez 15.minut sem se zbudila v počivalnici in ob meni je sedela sestra Marija,ko sem odprla oči,mi je prvo povedala kok smo dobili celic,v počivalnici smo bile pol ure in nato me je odpeljala na oddelek,kjer sem še dve uri počivala po dveh urah pa se počasi vstala,nato dobila kosilo in šla domov z nadaljnimi navodili.

Želim ti,da se odločiš koker misliš da bo najbolje bolje zate.Pa veliko sreče,pa poročaj kako si se odločila.

LP Mojca

tu pa ena ljubljanska pacientka, ki itak nima možnosti izbire.

Torej. Punkcija ni nič groznega in se da zdržat. Je pa tako, da če bi imela možnost izbire, bi se za anestezijo odločila, če bi imela več kot 10 foliklov. Sicer pa ne.

Vedno pa vzamem vse protibolečinske inekcije, ki mi jih ponudijo.

srečno!

Zarja

Nič groznega. Mene ni bolelo. No, malo, ampak vse v mejah normale.

tudi jaz sem bila v MB, prvič brez anestezije – 18 foliklov; drugič pa sem se odločila za anestezijo, in mi ni žal; tudi naslednjič bo z anestezijo – kot nekatere rečejo, zakaj bi moralo bolet, če ni treba:-)))

Hvala vsem, super ste. Zdaj sploh ne dvomim, da bom tud sama izbrala anestezijo. No, razen, če bom imela res malo foliklov, na kar pa ne računam:). Vso srečo vsem!

Pozdravljena!
Moje mnenje je, da sama sebe najbolje poznaš in veš, kako visok je tvoj prag bolečine. Pri odločitvi pa upoštevaj tudi število foliklov.
Sem ena tistih z zelo visokim pragom bolečine in relativno majhnim številom foliklov (okrog 4). Zato je punkcija brez anastezije povsem ustrezna.

Srečno!
T.

Živjo

jaz sem bila vedno brez, tudi brez injekcij, ker sem na njih alergična, vzamem samo eno tableto proti bolečinam – lekadol ali tramal. DR. Reš pa tudi anastezije v maternični vrat ne da, vsaj meni je še ni dal. Ampak mi ni problem, ker še nisem imela nikoli več kot 8 foliklov. me pa zanima, kako ti je uspelo predelati toliko foliklov, kakšna je bila tvoja doza zdravil in koliko let imeš, če lahko vprašam.

Živa

se opravičujem, moje vprašanje glede števila foliklov bi moralo biti namenjeno novi, sem prehitro preletela. Zato njo prosim za odgovor.

Ob tej priliki pa bi rada še povedala, da ko sem sama šla prvič na punkcijo, pred štirimi leti, me je bilo tako strah bolečine, da se mi je kar vrtelo, od takrat naprej pa me ni bilo nikoli več strah, ker me toliko ne boli, je pa res, da me je enkrat bolelo po punkciji, ko sem prišla domov in še naslednji dan, se sploh nisem mogla vzravnat. Potem sem ugotovila, da mi malce pomaga tudi to, da že kar en teden prej manj jem, da imam čim bolj prazen trebuh.

Si pa res ne predstavljam, da bi imela toliko foliklov in brez protibolečinske terapije, to pa mora res boleti.

Pozdrav.

oj

kaj naj ti povem, jaz sem prvič šla v postopek tako, kot da bi šla s kom na kavo (malo karikiram); pravzaprav sploh nisem vedela kaj me čaka, nisem se nič obremenjevala, sama sebe sem prepričala, da bo vse tako, kot mora biti – da bom po postopku nosečka:-)
seveda do trenutka punkcije – pred punkcijo sem bila sproščena, še vprašali so me, če mi dajo kaj proti bolečinam, in jaz vsa ponosna, ne ni treba, ko pa so začeli, ajoj…., še vmes so me spraševali če mi kaj dajo, ampak nisem hotela; in ja, 18 foliklčkov, in vse sem zdržala, in so me vsi full hvalili, ampak sem rekla, da brez anestezije nikoli več ne;
ampak drugič jih je pa bilo (samo) 9;
terapijo pa sem imela Dipherelne in Gonal-F, ampak se več ne spomnim kakšne doze;
ne vem, se mi zdi da kar psiha precej vpliva na to; drugič ko sem šla, sem že vedela kaj me čaka, in sem bila že bolj tko na trnih in drugi postopek ni bil uspešen:-(

Haj! Danes sem videla tvoj odgovor. Stara sem 31 let, moja terapija je bila Femoden tablete 2 meseca, Diphereline inekcije vsak dan in Gonal 150g. Imam pa PCO in prav nič vesela nisem teh 20-30 foliklov kolikor naj bi jih bilo, ker me vsak dan kontrolirajo in vse skrbi, da bo prišlo do hiperstimulacije, kar pomeni, da ETja drug teden ne bo!
Sej vem, vse si želimo veliko foliklov…tud jaz sem si, ampak saj pravzaprav rabimo en dober folikel, ane? Boljša je kvaliteta. A kaj čmo.
Upam, da nam tokrat rata!!!

če bi mogla še v Lj hodit na punkcije,bi pristala za anestezijo,je pa odvisno zelo od tega,kdo ti dela.namreč eni so nežni,drugi pa ubi bože:-).Pri Rešu je pa ne bi vzela ker dela lepo.

Še ena ljubljanska stranka: imela sem punkcijo pod narkozo v LJ. Vse se da, vendar moraš biti dovolj vztrajen.

lp

Pozdravljene,

Šla sem zelo v strahu na punkcijo, saj sem imela 25 foliklov, hkrati pa se zdravnica ni mogla odločiti med splošno ali lokalno anestezijo in mi na koncu predpisala zgolj lokalno. Punkcija res ni bila niti malo boleča, zgolj en pik, malček neprijeten občutek, res pa nobene omembe vredne bolečine.

Pridelala sem 15 celic.

Tako da punce  brez  strahu in po mojem menenju res ni potrebna splošna anestezija.

New Report

Close