Najdi forum

Kaj storiti z mačkom

Pozdravljeni.
Prosila bi za nsvet. Doma imamo 13 let starega mačka. Nikoli ni bil cartast muc ampak ga lahko božaš samo ko ti on to dovoli, vedno je pripravljen praskati in grizti. Imamo tudi 5-letno hčerko, ki se je naučila živeti z njim in nikoli ni bilo nikakršnih težav v družini. Otrok je bil pod budnim nadzorom, res pa je tudi, da maček nikoli ni silil v njo. Nikoli ga nisem dobila v košu, vozičku ali v posteljici. Do sedaj je življenje lepo teklo kljub pomislekom ostale družine glede njegovega neprijaznega karakterja. Do sedaj.
Zadnje čase opažam, da se vse pogosteje olajša – velika potreba – v kuhinji pod jedilnim kotom. Čeprav je bil vedno agresiven če ni bilo po njegovem, pa se sedaj ta agresivnost stopnjuje. Vse pogosteje se dogaja, da piha na hčerko in moža tudi če gresta samo mimo. Da se ne pogovarjamo o gostih. Do tujcev v hiši je še bolj neusmiljen. Skrbi me, da je hčerka v nevarnosti saj do sedaj ni bilo težav.

Naj poudarim. Živimo v stanovanju, muc je vajen hišne čistoče in steriliziran. Najprej sem mislila da ima kake zdravstvene težave in smo ga peljali k veterinarju, kar je bilo doživetje posebne vrste. Veterinar je samo rekel da je pač tak po karakterju in da naj z njim potrpimo. Če bi bilo to po mojem mnenju res, zdajle ne bi pisala. Njegovo obnašanje se stopnjuje in če bom morala izbirati, bom seveda izbrala hčerko. Še preden pa se karkoli odločim, pa bi rada slišala še kako mnenje ali nasvet, saj več glav več ve. Morda se da še kaj storiti na kar nisem še pomislila.
Čeprav je njegovo kakanje problem, mi gre bolj v nos njegova agresija ki se stopnjuje.
V naprej hvala za nasvete!

Premisli dvakrat. Poglej filmček
Pove več kot dovolj. Razmišljaš, da bi tako storila z mucom?

Joj, res super video, te zadane v srce.

Sicer pa avtorica, pokličite znani slovenski mačji behavioristki dr. Iris Selan (dela na 300 kosmatih, pokličite in jo zahtevajte na http://www.tristokosmatih.si/kontakti/ )ali dr. Vanjo Knez (dela pri bratu v Trbovljah, recite da jo potrebujete zaradi specifičnega problema pri obnašanju starejšega mačka, tule http://www.ambulanta-knez.si/ ).

Če je maček toliko star, čisto možno, da mu je začel pešat sluh, voh, zato odreagira obrambno, kot da ste mu tujci, dejansko pa vas ne prepozna takoj. Malo pobrskajte po netu za kakimi angleškimi članki, sem prepričana, da boste našli zadovoljivo rešitev za boljše sobivanje. Evtanazija tukaj res ni rešitev.

evtanatzija res ni rešitev tega mucku ne smete storiti

Kot sem že poudarila, več glav več ve in ravno zaradi nasveta, ki ga je dal mačji psiholog sem se odločila poiskati dodatna mnenja. Nisem pristaš evtanazije, ravno zato me zanimajo dodatne opcije. Zahvaljujem se za linke.

Ubogi muc- pri 13 letih iščete opcijo kako se ga rešiti zato ker se je parkrat pokakal v stanovanju in zraven iščete opravičila za oddajo, usmrtitev… Navajaš da se bojiš da je hčerka v nevarnosti- larifari. Po domače povedano vam je muc odveč, ker je revček star in se vam ne da brisati kakcev. Opcije razen oddaje (kdo bo vzel starega mucka) ali usmrtitve ni.

Puffle, ne vem če si videl/a, da je glavni problem agresivnost muca, kakanje pa zgolj ‘neprijeten dodatek’. In kolikor sem uspela razbrati, avotrica ne išče izgovorov za usmrtitev, ampak način, da prepreči mucovo agresivnost.

Na začetku sploh nisem bila proti s/k. Prav zares ne, k temu so me pripravili določeni ljudje na tem forumu. Zakaj? Ker s/k priporočajo, ne glede na to kakšen je v bisvu problem z muco ali psom, ker očitno mislijo, da žival ne more biti srečna, če je plodna, in ker ljudem, ki ugotovijo, da je njihova žival breja, priporočajo umor mladičev oz. odstranitev plodov še pred kotitvijo (kar je pravzaprav isto, eno je pač umor pred kotitvijo, drugo pa umor po kotitvi). Zato sem bila tako proti.. Sedaj nisem več tako 100% proti temu (pomagalo je, da sem začasno zapustila forum), ampak še vedno sem proti umoru mladičev in protu svetovanju s/k kot univerzalne rešitve vseh problemov ali načina, da 'osrečimo' žival.

maček hčerki ne bo nič naredil, to je larifari, saj ni pes ali lev.

Če drugega ne, jo lahko opraska.

Na začetku sploh nisem bila proti s/k. Prav zares ne, k temu so me pripravili določeni ljudje na tem forumu. Zakaj? Ker s/k priporočajo, ne glede na to kakšen je v bisvu problem z muco ali psom, ker očitno mislijo, da žival ne more biti srečna, če je plodna, in ker ljudem, ki ugotovijo, da je njihova žival breja, priporočajo umor mladičev oz. odstranitev plodov še pred kotitvijo (kar je pravzaprav isto, eno je pač umor pred kotitvijo, drugo pa umor po kotitvi). Zato sem bila tako proti.. Sedaj nisem več tako 100% proti temu (pomagalo je, da sem začasno zapustila forum), ampak še vedno sem proti umoru mladičev in protu svetovanju s/k kot univerzalne rešitve vseh problemov ali načina, da 'osrečimo' žival.

pa kaj pol sej sm tud jest opraskan

Muc vsekakor nekaj sporoča s svojim vedenjem in puščanjem iztrebkov. Kaj želi sporočiti, pa je treba preveriti. In to je lahko dolga pot. Vsekakor dobrodošlo je drugo veterinarjevo mnenje in mnenje živalskih psihologov, ki so tudi pri nas.

Mene je mačka spravila na urgenco, tako da hčerke nikar ne puščaj same z mačkom!

Verjetno se tako obnaša ker je že toliko star. Niakor ga ne usmrtite saj ni potrebe. Če se vam ne pusti božat ga privabite k vam z njegovo najljubšo hrano in mu dajte roko da vas povoha (roko nežno stegnite, da vas ne bi opraskal). Potem mu dajte hrano in se ga dotaknite po glavici. 3x tako naredite in potem ga pobožajte in mu dajte hrano.Tako vadite dokler ne bo sam prišel k vam oz. se bo pustil pobožat. To da se olajša v kuhinji- Kupite mu pesek za mačke če pa ga že imate ga prestavite tja. Upam da vam bo kaj pomagalo.

Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo,
bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo.

kaj pa kakšna pomirjevala? v majhni dozi seveda, gotovo se kaj takega dobi tudi za muce…

dobi se apaurin za živali ampka ne vem kakšen bo rezultat pol bo moral biti vse življenje pod zfdravili

Pozdravljena!
Tudi naš muc je takšen, sicer star osem let.Je zunanji in notranji muc, kar pa je zadnjič, ko je bilo mrzlo povzročilo, da je zbolel. Ko je notervedno kadar hoče na potrebo pokliče pred vrati. Dokler ga nisem znala poslušat se mi je večkrat podelal v hiši. Prav tako je bilo sedaj ko je bil bolan.Bil je visok sneg in muc je mjavkal, da bi šel ven, nakar ga je mož spustil. Z otroci smo bili na snegu, ko sem slišala da muc še vedno joče. mislila sem da sem mu premalo sšistla sneg in da ne more na wc. Tudi ko sem mu sneg odmetala do zemlje ni nič pomagalo. Hotel je skopat in lulat zraven pa mjavkav in pihal in bil zelo napadalen. Zbežal mi je nazaj v hišo in ko sem stopila za njim me je presenetil izza omare in se mi obesil na nogo s kremplji zraven pa pihal kot ris. Peljala sem ga veterinarju, ker mi njegovo vedenje ni dalo miru. Pregled je povedal, da ima hudo vnetje sečnice. Po nekaj dneh je bil že naš stari muc, ki se tudi carta ko njemu je. pa še to ne po trebuhu. Mogoče tudi vam muc sporoča, da nekaj ni vredu ali se ne počuti O:K.
Srečno

Moj problem pa je sledec, dobrodosli vsakrsni nasvet:-) ! Imam zunajzivecega macka, torej potrebo opravlja zunaj, spi pa v stanovanju. Ker se selim, sicer samo nekaj blokov stran me zanima kako naj ga privadim na novo stanovanje, ki je poleg tega v drugem nadtropju, zdajsne stanovanje pa je povsem pri tleh, tako da ga samo spustim na balkon in lahko gre po svoje. Seveda bi ga se vedno spucala vn,ker vem da ga v stanovanju nebom zadrzala. Zelim le da se nebi vracal v staro stanovanje!???

Zelo težko, ker maček ni zunajživeč, ampak kot praviš zunaj opravlja le potrebo. Vsekakor se bo zelo verjetno vračal v staro stanovanje, nad čemer pa novi stanovalci najverjetneje ne bodo preveč navdušeni.
Ven ga vsaj nekaj časa zagotovo ne smeš spuščat – dokler ne ugotovi, kje je zdaj doma. Pa tudi kasneje je potem to bolj kot ne nepotrebno oz. si niti ne predstavljam, kako naj bi dostopal v/iz drugega nadstropja.

Aja, še to. Računaj še na morebitne druge mačke v novem okolju, ki prišleka ne bodo sprejele (vsaj na začetku), na morebitne druge pse, ki jih ni vajen, druge ljudi, pa tudi na pot do prejšnjega teritorija – koliko je varna.

najprej ga moraš imeti nekaj časa v tem novem stanovanju, mislim pa da se bo vračal v prejšnjega, o tem seznani nove lastnike, da mu ne bodo kaj naredili. zakaj si se sploh selila morala bi imeti pred tem v očeh tudi ta vidik.

New Report

Close