Najdi forum

Zanima me nekaj.Moj ata je alkoholik,stvar je že zelo zaskrbujoča,saj ko dobi denar pije do nezabesti.Parkrat so ga že pobrali reševalci iz ceste,uzdaj je spet tako.dere se cele noči okoli blokov,spi natleh,kjer pade…Jaz sem obupana,ker se mi smili.Nima dodatnega zavarovanja.Mama je uredila napotnico-urgentno,za prevoz na zdravljenje,vendar noče slišati o tem.Mene skrbi za njegovo varnost,saj velikokrat leži na cesti,ali ob cesti.Mama mu ob tem ne bo pomagala,saj se ga je odpovedala,ker ima drugega moškega-mislim da oče pije zaradi nje,odkar je začela hodit okoli.Prej ni nikoli pil.Jaz imama svojo družino,in sem brezposelna,težko živim v najemniškem stanovanju.Kako lahko pomagam očetu,ker mi je žal zanj,je dober človek.Ali lahko kako pomaga socialna služba,da mu priskrbi kakšno sobo,če se gre zdravit?Kajti če se bo šel zdravit,ne sme več mame srečat,ona ga tepe,ponižuje,skratka sovraži ga.Prosim za vaš hiter odgovor!Ali mora biti trezen,ko podpiše za zdravljenje?

Lep pozdrav!

Partnerski problemi vsekakor ne morejo biti opravičilo za očetov alkoholizem. To mu morate jasno povedati. Če hočete, da bo Vaš oče odšel na zdravljenje mu ne smete dajati potuhe. V nasprotnem primeru bo imel opravičilo za svoja dejanja. Center za socialno delo lahko pomaga v smislu družinske terapije usmerjene k rešitvi odnosa med očetom in mamo. Smiselno bi bilo, da bi oče in mama dosegla nek konsenz. Kar pa se tiče zdravljenja pa lahko rečem samo to, da je zdravljenje lahko uspešno le, če se človek prostovoljno odloči za zdravljenje. Pot, ki traja, da se alkoholik odloči za zdravljenje pa je lahko zelo dolga.

Zavod Pelikan - Karitas Celodnevni pripravljalni center Cesta na Polževo 4 1294 Višnja gora TEL.: 051 339 725 E-MAIL: [email protected] SPLET: www.pelikan.karitas.si

Draga Saška!

Očitno je, da se je tvoj oče povsem zapil. Kakšen razlog oz. izgovor ima za svoje pijančevanje, sploh ni pomembno. Dejstvo je, da pije za to, ker mu paše in ker sam tako hoče, ker mogoče nima poguma, da bi se soočil z realnostjo, s svojim življenjem, je pač izbral širšo in lažjo pot. Ne obtožuj samo mame, ker odnos med možem in ženo je zelo komplicirana zadeva, o kateri otroci ne moremo soditi. Kaj pa veš, kaj je mamo odvrnilo od očeta, da si je našla drugega? Niti slučajno nočem tvoje mame zagovarjati, vendar ni vse tako črno- belo. Tudi ona si je izbrala lažjo pot, namesto, da bi problem reševala s svojim možem. Hčerke smo pa še bolj take, da smo navezane bolj na očete in da jih do neskončnosti zagovarjamo, opravičujemo, skušamo pomagat, pri tem pa bi obtoževale mame in žrtvovale same sebe.
Za tvojega očeta bi bila nuja preselitev od mame, nekam, kjer bi bil sam in kjer bi lahko začel svoje življenje. Neha pit lahko samo, če se sam tako zavestno odloči. Tu ti ne moreš nič. In zdravljenje pomaga samo, če bo on to hotel, sicer je vse brezupno. Je pa dolg in nelahek proces, ki zahteva določeno osebnostno zrelost.
Kar lahko osebno priporočam tebi, je le to, da se ne spuščaš v reševanje njunega odnosa (ker je brezupno in boš samo trpela), da očeta ne siliš v zdravljenje, če on tega noče ter, da se skoncentriraš na svojo družino, svojega moža in otroke. Naj ti bodo oni na prvem mestu in ne starši. Starše pa prepusti Bogu- moli zanje.
Pišem pa ti iz osebnih izkušenj, saj sem tudi jaz hči alkoholika in te popolnoma razumem, kaj preživljaš. Pri meni je bila žrtvujoča mama in nasilen oče. Na srečo, je tega konec. Vendar dokler v svoji glavi nisem dojela, da jaz svojim staršem ne morem pomagat in jima tudi nisem dolžna, sem zelo trpela. Dala sem pa od sebe, vse kar sem lahko.
Jaz ti želim, da bi se vse čimprej lepo razpletlo. Staršem bodi ob strani, ko te rabijo, vendar ne zanemarjaj zaradi njih svoje družine. Oni bodo že znali sami zelo dobro poskrbet zase.

Lep pozdrav, Suzana

New Report

Close