Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Spolnost Kontracepcija kaj storiti

kaj storiti

Pozdravljeni

Moja situacija je naslednja. Stara sem 48 let. Pred dobrimi tremi leti sem bila operirana zaradi raka dojke. Terapija: obsevanje in hormonska terapija z Zoladexom in Nolvadexom. Izgubila sem menstruacijo, hkrati sem v času od operacije raka morala 4 krat na abrazijo in histeroskopijo (polipi in zadebeljena sluznica maternice kot stranski učinki zdravil). Zaenkrat sem glede polipov v redu, kot stranski učinek zdravil se mi pojavljajo samo povečani jetrni encimi.
Zoladex sem zadnjič prejela maja 2008 (prejemala sem ga 2 leti), Nolvadex bom prejemala še 2 leti. Septembra 2009 sem ponovno, po treh letih imela menstruacijo. In potem čez mesec in pol ponovno. Menstruacije so normalne (dokaj močne in trajajo do 7 dni). Ta preobrat me je kar malce šokiral, razlagam pa si ga z ukinitvijo Zoladexa.
Zdaj me zanima, kaj storiti. Ali je normalno, da imam kljub zdravilom, pri teh letih, še vedno redne menstruacije? Koliko je možnosti, da zanosim? Moja zdravnica mi je predlagala sterilizacijo, verjetno sem bom zanjo odločila, ali imam kakšno prednost pri čakalni vrsti? Kakšno je vaše mnenje? Zdravim se tudi zaradi visokega pritiska.
Hvala za odgovor.

Vaše predvidevanje je povsem pravilno. Odsotnost menstruacije so dosegli z zdravili in sicer z Zoladexom. Kljub zdravljenju z Nolvadexom pa imate še lahko menstruacije. Da bodo prenehale lahko pričakujete šele okrog 50. leta. Ko je menstruacija odsotna vsaj 1 leto, ne potrebujete dodatne KC. Za sterilizacijo se seveda lahko odločite, zakonska čakalna doba pa velja tudi v vašem primeru. Možnost nosečnosti v vaših letih sicer ni izključana, je pa precej majhna, zato je navadno dovolj dobra zaščita tudi kar le kondom.

dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

New Report

Close