Kaj storiti?
Pozdravljeni!
Bom čisto na kratko opisala moje težave.
Naša družina že dolgo propada. Starša živita skupaj, vendar kot dva tujca, sovražnika, sploh se ne pogovarjata že več let. Oče je psihično nasilen…
Bližam se 30.letu in še vedno živim pri starših. Imam brata (15let), ki v zadnjih mesecih postaja vse pogosteje fizično nasilen do mene: enkrat me je v avtu prebutal zato, ker je moral on sedeti zadaj, drugič zato, ker sem mu rekla,naj malo počaka, da na hitro telefoniram, nazadnje zato, ker sem ugasnila luč (29.3.)v sobi, ko je bil na računalniku… Boksa me v rame, udari v glavo, opraska do krvi, imam tudi manjše modrice…, seveda se branim po svojih močeh. Ne glede na to, kaj naredim me nima pravice tepsti. Da pa o psihičnih bolečinah sploh ne govorim.
KAJ LAHKO V TEM PRIMERU NAREDIM?!?
Najbolje bi bilo, da bi se odselila, vendar mi trenutno finančno stanje tega ne dopušča…itd. Pa smo spet tam, kjer bi žrtev bežala pred nasilnežem!
Na koga naj se obrnem, kajti moj namen je to prekiniti – nasilje mladoletne osebe nad polnoletno.
To je na kratko vse, ozadje je mnogo bolj zakomplicirano in dolgotrajno.
Hvala za vaš nasvet!
Pozdravljeni!
Seveda bi bil najboljši izhod iz vaše stiske odhod od doma na svoje oziroma v podnajemništvo, vendar pravite, da vam trenutno finančno stanje tega ne dopušča. Sicer niste napisali, ali imate redne dohodke, službo… Po izkušnjah žensk in mater, ki odhajajo iz Materinskega doma v samostojnost vem, da je težko, vendar se tudi z nekimi minimalnimi dohodki, celo z denarno socialno pomočjo in občasno pomočjo Karitas in Rdečega križa, da preživeti.
Morda imate kakšno prijateljico, ki živi samostojno ali pa si to želi, in se lahko dogovorita, da bi živeli skupaj ter si delita stroške.
Morda bi lahko razmišljali tudi o tem, da bi se začasno pred nasiljem umaknili v katero izmed varnih hiš, kjer bi dobili veliko več kot le streho nad glavo. Od tam pa se lahko nadalje spopadate s težavami in rešujete težave v zvezi z iskanjem stanovanja in pa službe, v kolikor ste brezposelni.
Vsekakor pa vam priporočam tudi, da poskrbite zase v smislu dela na sebi in razreševanja vaše stiske. Za svetovanje se obrnite na Društvo za nenasilno komunikacijo ali Društvo ženska svetovalnica.
Srečno!
Saj si na svoji koži občutila, da brat rabi psihiatrično pomoč… Sicer je pa to, da ti ne znese selitev pri teh letih lari-faro. Pojdi kot sostanovalka, daj oglase, pljuni v roke in razmisli o svoji prihodnosti. Če si zdrava, se ne smili sama sebi, temveč si dokaži, da si ti šefica tvojega življenja. Pa brata ne vabi na obisk. Začni v varni hiši, kot ti je ga.Suzana svetovala in tam boš super srečna, saj boš dobila strokovno pomoč iz prve roke. Srečno!
Uf vsi zelo pametni glede tega kako se je odselit od doma, ja žal je tako da je v Sloveniji socialna podpora 200 evrov, s tem še pes ne more preživet, če ostaneš doma se ta socialna podpora zniša na nekaj več kot 100 evrov.
Ja seveda da imamo proracunski presezek, ce se tako spara, uradno samo 60 000 brezposelnih, koliko od teh jih je na socialni pomoci, ali na nadomestilu za brezposelnost.
Sama bi ga prijavila na policijo. Ni šans, da bi mene- 30 letnico ustrahoval en takle mulo!!
Odrasla oseba si in si tega pač ne smeš dovoliti! Na tvojem mestu ga ne bi vozila okrog in se tudi ne bi brigala zanj. Bi mu pa zagrozila, da če se me samo malo dotakne, da bi ga takoj prijavila.
Pokaži, da se ima on tebe za bat in ne ti njega! Taki čutijo naš strah, zato pa je takole.
Srečno!
Pozdravljena.
Zanima me, kolikšna je tvoja najemnina in ali imaš najemniško stanovanje v Ljubljani?
Približno koliko pridejo stroški stanovanja?
Poleg soc. pomoči verjetno dobiš tudi otroški dodatek.
Zaradi nevzdržnih razmer doma bi tudi sama rada šla v najemniško stanovanje toda cene so tako visoke. Sploh ne vem, če bom po novem letu imela še službo.
Lep pozdrav.
Jz mislim da sama v najemniškem stanovanju NE moreš preživeti, če nimaš dokaj v redu službe ali kakšnih dodatnih prihodkov! ČE ti pokažem svoj primer: živim sama z enim šolo obveznim otrokom v najemniškem stanovanju, za katerega plačujuem najemnino 300 eur (kar je ZELO ugodno), položnice mesečno nanesejo 250 eur, za svojega šolarčka mesečno plačujem 50 eur za šolsko kosilo, saj ima šola letos premalo sredstev za subvencioniranje šolske prehrane, seveda se vsak mesec peljejo še kam na izlet ali kaj podobnega kar položnico poveča še za približno 20 eur, vsaj enkrat na mesec natankam avto za 50 eur (to seveda zadostuje samo ce se vozis zelo zelo malo). Če seštejem do sedaj navedene stroške pridem do zneska 670 eur.
Če sedaj navedem še prihodke: 110 eur preživnine, 120 eur otroškega dodatka in znesek, ki ga zaslužim preko študentskega servisa, ki pa NIKOLIII ne presega 450 eur, saj delam le 6 ur na dan (ker imam še obveznosti na faksu, kakšno urco pa rada preživim tudi s sinom). Naj povdarim še da 450 eur zaslužim ko je res “dobr” mesec, bog ne daj da sem en teden bolna ali da imam kakšne druge šolske obveznosti! Torej moji prihodki komaj zadostujejo za plačevanje najemnine in stroškov. Treba je pa vsak dan nekaj jesti (vsi vemo da je v trgovini racun takoj 20 eur), kupiti proizvode za osebno higieno, prašek, ….. no itak vsi vemo, da je stroškov še CEL KUP!
Kdor torej reče da “SE ŽE NEKAK DA” pojma nima o čem govori.
Do socialne pomoči nisem upravičena, ker imam itak skor 700 eur neto prihodkov kar je po njihovi logiki čist preveč (odgovor soc. delavke je bil da morajo nekateri 8h delati za ta denar meni pa to vse iz zraka pade), do štipendije tudi ne, ampak POZOR, sem pa upravičena do nakupa 10ih dodatnih študentskih bonov — JA HALOOOOOO, sej še tistih osnovnih 20ih nimam s čim kupit!
Torej v naši državi je nekaj res močno narobe! Potem pa hočjo povečat rodnost – DA GRE ČLOVEKU NA BRUHANJE KO TO SLIŠI! Če bi prej vedela da me čaka tako životarjenje se še za enega otroka nebi odločila!
Torej jaz osebno ti priporočam kakšno drugo rešitev kot iti sama na svoje, če pa se vseeno tako odločiš pa res VELIKOOO SREČE!
Pa lep pozdrav!