Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca kaj storiti?

kaj storiti?

stara sem 29 let. Drugače sem zdrava in brez problemov, že po naravi sem bolj nervozna, čeprav tega ne odražam na vzen ampak občutim v sebi… težave pa so se začele približno pred dvema mesecema. Ponoči sem se kar naenkrat zbudila, srce mi je hitro utripalo in v glavi mi je kar nekaj šumelo, po telesu se mi je zdelo da vse nekaj gomazi. Potem pa nek strah kaj to je in če bom kar umrla… in od takrat dalje se mi zdi da se sploh ne morem sprostiti in to stvar odmisliti. večkrat se mi dogaja da me v glavi kar nekaj špika in potem me postane strah in je vse še slabše ker postanem nervozna.
Prosim za nasvet.

Spoštovani!

Vaše stanje bi lahko opredelili kot naval panike, oziroma nervoze, ki je posledica stresnih obremenitev. Organizem se še iz pradavnih časov pred stresom ubrani tako, da se pripravi na napad ali na beg (ekstrovertirani ljudje bi se šli pretepati, introvertierani pa bi bežali). Seveda danes to ni mogoče;ne morete namreč pred bančnim okencem začeti bežati. Prav tako ne morete tega storiti v trgovini, na avtobusu. Potrebno je stati mirno. Vse skupaj pa bega človekov hormonsko živčni sistem in rezultat tega je, da nepredvidljivo “aktivira” srce in dihalni sistem, kot da je potrebno bežati. To je signal, da ste stresno obremenjeni.
Ker je včasih težava povezana z motenim delovanjem ščitnice, preverimo njeno delovanje. Največkrat je ščitnična aktivnost normalna. Nekateri zdravniki potem svetujejo jemanje zdravil. Sama najprej svetujem čim več fizične aktivnosti; vsak dan na kolo, ali pa vsak dan na Rožnik. Potrebna je še “samo motivacija”. Večkrat si ponovite:”Veliko zoprnih stvari sem prestala. Sposobna sem dobro prestati tudi neprijetne trenutke. Izkušnje mi govorijo, da sem pri premagovanju ovir uspešna”.

Želim vam lepo življenjsko pot.

Lepo vas pozdravljam.

Danica

New Report

Close