kaj storiti
Stara sem 17 let, velika 170 cm in imam 63 kg.Kakšna naj bi bila moja idealna teža?
Zelo sem obremenjena s svojim videzom.POčutim se debelo.Rada bi shujšala a mi ne ratuje.Potrpim nekaj dni,ker ni rezultatov obupam.V družbi se počutim slabo.
Počutim se tako grdo.S fantom sem 1 leto in sramujem se svojega telesa.Ne prenesem,da me vidi golo.Pridejo dnevi ko sem zadovolna sama s sabo.Zdaj pa bo poletje in nikoli ne bi šla v kopalke s tako postavo.Imam celulit,špeh…
v kopalke nisem šla že 2 leti,ker preprosto ne zdržim…
Draga 17-letna Ana, ki te zanima tvoja idealna teža:
če bi res rada moje mnenje in to, ali bi ti zdravnik rekel, ali je tvoja teža (pri tej starosti in višini) idealna, potem ti moram reči, da imaš prav normalno težo – če je pa to zate idelano, pa je odvisno od tvojega subjektivnega, zalo osebnega pogleda v ogledalo.
Praviš, da se vidiš debelo, da te živcira celulit – slednjega nosi s sabo večina žensk od pubertete dalje, pa ni potrebno, da bi imele preveč kilogramov. Glede na današnji način življenja je za večino celulit ena neprijetna nadloga, za katero pa je škoda tratiti veliko časa in denarja, ker se ga je težko znebiti, ali pa se hitro povrne. Morda se ga da nekoliko omejiti s primerno, uravnoteženo prehrano, dovolj pitja, sprostitve in gibanja, vendar si o tem lahko kaj več prebereš kje drugje – v knjižnici se bo gotovo kaj našlo.
Tudi to je resnica, da se v tvojih letih človek veliko ukvarja z ogledovanjem in ocenjevanjem svojega telesa in mnoga dekleta težko sprejmejo, ko se njihovo telo rezvija nekam po svoje – dobiva obline in proporce, ki so nam tuji. Po eni strani rabimo čas, da se privadimo tem spremembam telesa. Po drugi strani pa je pomembno razmisliti: Ali je pomembno res samo telo in manekenska postava? Sem pripravljena kar naprej stradati ali se odrekati sladoledu le zato, da mi bo mogoče uspelo zlesti v tako majhne cunjice, kot sem pri 14-ih? Ali lahko dopustim telesu, da se (hočeš nočeš malo po svoje) razvija v telo odrasle ženske? Ali je na meni še kaj, kar mi daje neko vrednost v lastnih očeh kot le telo, ki bi izgledalo nekam shujšano…?
Morda se lahko vprašaš tudi, kdaj se vidiš debelo? Je to odvisno od tvojega razpoloženja oz. tega, kako se pogledaš?
Vem, da so stvari na področju odnosa do lastnega telesa kompleksne, bolj zapletene kot bi radi, zato ti svetujem, da si vsaj prebereš kakšno knjigo v zvezi s tem – npr. “Proč z namišljeno debelostjo”, lahko pa se oglasiš tudi na Ženski svetovalnici, kjer bomo v juniju organizirale delavnico na temu kako se bolje počutiti v svojem telesu.
Te pozdravljam
Ana Z.
tvoja teža je idealna. Če je tvoj fant zadovoljen s teboj, zakaj ne bi bila še ti? Ne obremenjuj se toliko s tem, jaz sem se pa sem dobila svoje – motnje prehranjevanja….ni prijetno in se ne splača. Zdaj bi dala vse, da bi bilo tako kot prej. In še nekaj nisi grda. Lepota izžareva iz notranjosti
Pa še nasvetek: če se boš ti počutila sproščeno in samozavestno bo za tabo pogledalo še več očkov 🙂