Kaj spada pod opremo stanovanja?
ko smo mi kupili hišo, so nam (na srečo) odnesli vse pohištvo, zavese, karnise, pipe. svetila, kurilnega olja ni bilo več v cisterni.
ne pa tudi wc školjke, banje, not. vrat, radiatorjev, parketa in ploščic (??? kako sploh lahko star parket in ploščice daš drugam?), cisterne (vzidana).
še to, kar je ostalo, smo sami zamenjali.
načeloma pa lahko pustiš samo gole stene, ampak jaz tega ne bi. prodali smo stanovanje in v njem pustili svetila, radiatorje, not. vrata, celo kopalnico.
Ce v pogodbi ni doloceno, kaj se steje kot oprema, je oprema vse tisto, s cimer so opremljeni prostori in kar ni fiksno spojeno s stavbo (to pomeni pohistvo, zavese, karnise – ce se lahko odstranijo, ne da bi poskodovali zidove).
Po mojem se pod opremo ne stejejo pipe, vsekakor pa ne ploscice, parket, vrata, radiatorji – skratka instalacije in njihovi deli so deli stavbe, ker so z njo “fiksno” spojeni in jih ne morete odstraniti, ne da bi zmanjsali vrednost stavbe kot take.
Radiatorje recimo komot odstraniš, je pa res da s tem zmanjšaš vrednost stanovanja isto kot ga zmanjšaš z odstranitvijo pohištva, krnis in podobnega. Isto vratna krila recimo.
Mislim, da lahko uporabiš tole
Pravilnik o minimalnih tehničnih zahtevah za graditev stanovanjskih stavb in stanovanj
Recimo kopalnica:
(5) V kopalnici mora biti vgrajena najmanj naslednja oprema: umivalnik, kopalna kad ali prha in straniščna školjka s splakovalnikom. V stranišču morata biti vgrajena straniščna školjka s splakovalnikom in umivalnik. Umivalniki in kad morajo imeti vgrajene pipe.