Govorim na pamet: Nisem strokovnjak, ampak sam tako jaz mislim.
Dokler manj vneseš, kot porabiš se ne boš redil pa nima veze kakšna hrana je, to je glede teže, druga zgodba je kvaliteta vnešene hrane.
Kako naj jaz nekomu vrjamem, če mi bo napisal, da je pojedel 1 kos kruha, 1 pohan zrezek, 1 skledo solate, malo krompirja, jogurt, za večerjo pa dve pečeni jajci za dodatek pa še 100g čokolada…bo rekel, če tole na PAMET zračunam sem manj vnesel, kot porabil.
Ampak 1 kos kruha + nekaj namazano na njem
pohan zrezek bog vedi kolk nezdravih maščob je še poleg
skleda solate dvomim da kdo da kr tako olivno na solato, torej nezdrave maščobe
malo krompirja spet vrjetno pečen na olju
jogurt dvomim, da unega kislega, vrjetno sadnega z veliko sladkorja
pečeni jajci spet maščoba.
Zdaj se pa zamislite, nekdo bo naračunal 2000kcal, jaz pa bi krepko, čez 2500kcal. Torej bo nekdo trdil, da je manj vnesel, ampak jaz bi rekel več vnesel in manj porabil.
Skrite kalorije, veliko preveč maščob.
Se strinjam s Tiguanom glede štetja kalorij in mi včasih res ni jasno kako folk shujša ob običajnem kosilu. Mogoče tisti z BMI okol 30. Ko pa enkrat padež pod 22, je pa težko. Kjub rekreaciji itd. Nisem pa vrgla puške v koruzo. Pri teku šteje vsak gram.
“Tud hujšam” pa ziher ne bo pridobila ne vem koliko na teži, ko bo uvedla več OH v prehrano. Mislim, da je važno to, da se znaš brzdat in ne katero hrano dejansko ješ.
Jaz sem se poredila v oktobru, ker sem količinsko preveč pojedla (mal sem cvikala kako bom pretekla LJ maraton, pa sem jedla več kot običajno) Navsezadnje ima gram OH in gram beljakovin enako število kcal.
očitno jaz tudi premalo računam,ker po mojih izračunih tudi pride manj, kot bi porabila, shujšam pa nič. bo potrebna bolj natančna analiza.
kašna pa je albuminska skuta?
jaz bom danes v celem dnevu pojedla 2 banani, jogurt 250 gr-navadni, 2 doma narejena sendviča, eden s salamo in kumaricami, drugi s sirom in kumaricami. mogoče bom zvečer pojedla še krožnik zelenjavne juhe. po mojih izračunih tudi in več kot 1500 kcal, pa še za 30 min bom šla na orbitrek.
Tud hujšam,
mislim da si na pravi poti. tudi jaz sem na podobni dieti od marca letos in sem shujšala malo več kot 25 kg, še ene 4 kg mi manjka do cilja.
Rada bi ti povedala samo to, da če si na dieti z majhnim vnosom OH, lahko ješ tudi maščobe. Telo jih potrebuje za presnovo, hujšanje bo hitrejše.
Pa še en odličen recept, da potešiš željo po sladkem.
Zmešaš v posodici 1 jajce, 2 žlici kokos moke, 2 žlici zmletih mandeljev ( ali lešnikov, orehov..), 2 mali žlički kakava, malo pec. praška, tekoče sladilo. Namastiš z maslom šalčko in spečeš v mikrovalovni v 3 minutah!
Poskusi, odlično je.
Meni se je včerja zgodilo, da sem vnesla premalo kcal v svoje telo in sem se mogla ob 3eh zbudit, ker me je trebuh bolel od lakote. In moja največja težava je večerja, posebej če nimam časa za pripravo…za večerjo sem jedla burek – sej vem, da to ni dobro, ampak sem ga pojedla toliko, da sem se najedla..ob 3eh sem bila pa že ful lačna. In sem si neki na hitr, ker sem bila zaspana naredila sendvič z kruhom-sir-kumarice-navaden jogurt in jabolko-pa se nisem ravno najedla, ampak sem vsaj lahko nazaj zaspala. Eto pa ob 9:30 sem zopet jedla, sedaj sem pa že lačna-kar mi je čudno, ker se to ne dogaja. Sicer imam v družini veliko sorodnic težavo z ščitnico – samo mislim, da jaz nimam, ker je srčni utrip ok. Če se bo pa to ponavljalo, grem pa zdravniku.
ČESTITAM! @skoraj zmagal
Hvala za vzpodbudne besede. Tako ali tako grem dalje, verjetno pa bom pri zajtrku res dodala še kakšen OH in dopoldne kakšen sadež.
In hvala za recept za sladico!!! Sem si že zadnjič dodala žličko kakava med omleto z otrobov, jogurta in skute. Tako lepo je dišalo in sem bila prav razočarana, ker ni bilo tako dobro kot je dišalo. Tole tvoje si bom pripravila kadar si bom privoščila kakšen posladek ali pa za malico.
@Tiguan
se strinjam s tabo glede maščob. Zelo hitro jih je lahko preveč in sama moram paziti pri solati saj sem bila navajena takšne solate, ki je bila kar dobro “začinjena”. Zdaj sem si maščobe zares omejila in za peko uporabljam kokosovo olje, meso pečem na žaru ali teflonu, za solato pa le olivno ali bučno olje in seveda jogurtove prelive.
Tud hujšam,
rada bi ti povedala, da se moraš pri hujšanju odločiti kako boš hujšala. Ali boš štela kalorije in jedla nemastno hrano, meso, zelenjavo , kosmiče in sadje……
Ali pa sploh ne šteješ kalorij in ješ meso, zelenjavo, maščobe in oreščke z omejenim vnosom OH iz zelenjave in sadja.Jaz sem se odločila za tako hujšanje, ker mi je bilo lažje, in se odpovedala kruhu, testeninam , rižu in sladkorju..na začetku tudi sadju in to mi je bilo edino težko. Jem izredno dobro hrano, tako da sploh nimam občutka, da sem na kakšni hudi dieti in jem vedno ko sem lačna.
Seveda je veliko kritikov te diete, vendar ti lahko povem. da sem skoz pod zdravniško kontrolo in da imam krvne izvide perfektne.
Torej, če boš vnašala OH s polnozrnatimi žitaricami prej omenjeni recept ni zate, ker boš morala začeti šteti kalorije. V kolikor pa boš na tvojem jedilniku, pa lahko.
Verjami mi, v teh 9 mesecih hujšanja sem prebrala morje člankov (pa ne novinarskih rac) in se dobro seznanila z metodami hujšanja.
hvala za vzpodbudne besede @skoraj zmagala. Veš kaj me zanima … ko boš prišla na cilj, ali nameravaš začeti z vnašajem OH iz škorbnih živil? Kako boš to izvedla? Postopoma? Selektivno? Ali imaš načrt kako boš nadaljevala z “normalnim” prehranjevanjem in žviljenjem?
@mona3
vzamem jogurt z 0,1 maščobe, mu dodam gorčico, malce soli, česen in jabolčni kis. Velikokrat dodam še mešanico mediteranskih ali kakšnih drugih začimb. Tako si malce popestrim solatne prelive. Dober je vsak jogurt in bolj ko bo masten, boljši bo preliv 🙂
z; trdo kuhano jajce, albuminska skuta, paradajz in kava
m: ovseni otrobi z jogurtom
k: piščanec na žaru, stročji fižol in mešana solata
m: cottage skuta
v: piščančje prsi, albuminska skuta in kisle gobice
Ja, postopoma bom začela dodajat OH in kontrolirat na vagi koliko lahko pojem, da se ne bom zredila.
Ko gledam tvoj jedilnik se mi zdi, da je morda malo preveč beljakovin in definitivno ti manjkajo zdrave maščobe.(olivno olje, kokosovo, laneno, maslo…) lahko ješ polnomastne sire, smetane, da si izboljšaš okus kuhane hrane. Telo potrebuje za gorivo dve stvari, ali oh ali maščobe. Ker si oh skoraj izločila, potrebuješ maščobe. Ne boj se, še hitrje boš hujšala (tudi jaz na začetku temu nisem verjela), hidrati so tisti ki nas redijo.
moj jedilnik včeraj:
Z: 2 jajca na maslu,košček ementalerja,kava z malo mleka
K: pražena mešana zelenjava na olivnem olju(čebula, bučke,jajčevec, paprika, paradižnik).. to si nesem v službo
vmes dve kave????
V: zrezek, pražena zelenjava, skleda solate, muffin s slad, smetano
Ker sem skoraj ves dan v službi je moj glavni obrok zvečer (definitivno narobe), vendar drugače ne gre, grem pa vedno pozno spat cca 3-4 ure po večerji, tako da je moj boritem malo drugačen.
Skratka, glede na to, da vstrajaš že 9 tednov, si definitivno prestala vse krize in verjamem, da boš dosegla svoj cilj.
Hoj Tajana1. Hvala za skrb … vse je “pod kontrolo”. Držim se jedilnikov in reda in dnevno ne poročam samo zato, ker sem se odločila, da bom manj razpravljala in si razbijala glavo kaj je prav in kaj ni, ter se držala svojega prvotnega načrta. Vse pripombe sem pretehtala in prišla do zaključka, da spet preveč razmišljam in pametujem (po svoji stari navadi). Vsega skupaj sem imela 30 kil viška (meni se že tale “sem imela” sliši lepo) in skušala se jih bom znebiti do sredine prihodnjega leta. Grem po načrtu dalje in ker se tehtam 1x na dva meseca je naslednje tehtanje šele 1.februarja. Moj glavni cilj pa je, da bi preko se praznikov imela lepo, zmogla pojesti kaj dobrega in ne zapasti v prenažiranje in nazaj v odvisnost oz. tolaženje s hrano.
Danes pa sem pojedla:
z: trdo kuhano jajce, paradajz, paprika, jogurt in kava
m: otrobi z jogurtom
k: pečene malancane in buče in piščanec narezan na trakove
m: pest mandljev
za večerjo pa bom še pečene buče, ki so mi ostale od kosila, zeleno papriko in albuminsko skuto
Vesela sem, da gre tudi tebi vse po načrtih. Ti dve kili boš izgubila mimogrede! Potem pa se drži, da ne bo prehudih zdrsov …ti so najhujši, ane?!
z: mehko kuhano jajce, paradajz, kumara in kava
m: ovseni otrobi z jogurtom
k: segedin golaž s piščančjim mesom
m: skuta s papriko, jogurtom in gorčico
v: segedin golaž od kosila in malo skute
Sem pa imela v soboto eno žurko in sem pojedla vsega po malo. Najbolj pa mi je dišalo vino in sem si privoščila dva kozarca belega vina. Še eno žurko imamo v petek in potem še prazniki doma. Za cilj sem si postavila, da moram v tem predprazničnem času shujšati eno kilo. Predvsem bo to možno doseči z gibanjem, ker bom pojedla tudi kakšen košček potice in popila še kakšen kozarec vina.
Predlagam vam, da si kupite knjigo VITKI PO 40.
V njej najdete fantastične recepte od zajtrka do večerje, s podatki o energijski vrednosti, vsebnosti beljakovin, maščob, ogljikovih hidratov.
Jedi so izjemno okusne, hitro pripravljene. Najbolj pomembno pa je, da s pripravo jedi iz te knjige vsak dan zaužijemo vse, kar naše telo vsak dan potrebuje, saj le tako lahko deluje normalno in nam še dolgo služi.
Uspešno hujšanje!
Nada
No, z današnjim dnem se poskušam vrniti na stara dobra pota prehranjevanja. Nekako mi je uspelo se bolj ali manj izogniti pregreham:
– musliji Schneekoppe s tekočim sadnim jogurtom
– 2 mandarini in 1 banana
– zelena solata, malo paradižnika, koruze in svežih kumaric, feta sir, mini bela štručka z makom
– bučka na žaru in dušen telečji zrezek, malo zelene solate
– nekaj lešnikov, nekaj prestic, dva navadna piškota grancereale
– beljakovinski napitek hypro
– med obroki voda in zeleni čaj