Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja kaj smatrate za vročino

kaj smatrate za vročino

Lepo prosim, z argumenti za mojo taščo na plan, ker me bo en dan požrla.
Namreč nenehno meri vročino mojemu sinu (ki ga občasno čuva) in me nažira: danes ima pa 36,9, pa 36,7. ” To je zanjga že vročina, če ima “normalno” od 36,4 do 36,7.”Zdajle mi pravi, da jo ima 37,1 in da je spet bolan. Pa kaj je to res vročina?

Za moje pojme se začne pri 37,0 lahko pa tudi niha, od tega, kako je oblečen, kako nori, se napreza, itd.

Kaj naj ji rečem v zagovor, da to ni vročina oz. kdaj pritrdim:ja, res je.

Lepo prosim.

Zadnjič je imel moj dveletnik malo čez 37 in sem klicala pediatrinjo in jo vprašala točno to. Odgovor: če se otrok normalno obnaša, je temeratura do 37,5 normalna. Se pravi če nori ali je preveč oblečen in mu je vroče, je čisto normalno, da mu kdaj seže malo nad 37. Med 37,5 in 38,5 je povišana, nad 38,5 je pa verjetno res nekaj narobe in je temeraturo treba zbijati.

Tašči pa reci, naj ne ustvarja psihoz v familiji in naj neha s tem, če ne želi, da bo njen vnuk čez leta postal hipohonder, ki si bo ves čas meril temperaturo in si domišljal, da je bolan.

Lp,
Katarina

Jaz svoja dva smatram za “vroča”, kadar je vročina za zbijat (čez 38,5). Bolna sta malokrat in jih vidim že po učkih! Če je vročina pod 38,5 ju opazujem, ukrepam pa ne. Se sama umirita, hodita “ajat”,… v glavnem sta preveč mirna. Če sicer nista videti bolana, jima sploh ne merim vročine.
Če se ne motim, je za odraslega nad 37 že povišana telesna temperatura, pri otrocih pa je meja višje.

****************************************** Izgubljen je dan, ko se nisi smejal.

Katarina Prva, hvala za ekspres odličnem odgovor, mislim, da ga bom že danes uporabila.

Sivcer pa res – ponavadi človek vročine ne meri kar tako brez veze, ampak, če se mu zdi, da je nekaj narobe. Ta pa 4x v dopoldnevu.

Otrok pa je čisto lepo živahen, ješč, nasmejan, skratka ne izgleda bolan.

Hvala še enkrat.

Telesna temperatura je zelo individualno uravnavana. Nekateri imajo nastavitveno točko – set point (neke vrste termostat) malo višje, drugi pa malo nižje. Temperatura je odvisna tudi od dela dneva, v katerem jo merimo: najnižja je zgodaj zjutraj in najvišja okoli 18.ure. Nadalje je odvisna od količine in vrste zaužite hrane: bo z beljakovinami gogatem obroku se popolnoma normalno (fiziološko) poviša. Drgi dejavniki, ki na to vplivajo, so še: temperatura okolice, telesna aktivnost, oblačila, razmerje med telesno površino in težo.
Na temperaturo pa seveda vplivajo tudi najrazličnejša bolezenska stanja: okužbe, vnetja, maligna obolenja, poškodne, stresi, ….
Izjemno pomembno je tudi, kje temperaturo merimo. Če merimo temperaturo pod pazduho, (ki jo moramo pred tem dobro obrisati), je pri otroku, zlasti majhnem, normalna telesna temperatura do 37,5° C. Pri stanjih 37,6 do 38° C govorimo o subfebrilnih temperaturah.
Pozdrav!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Spet ena pametna tašča!

Meni je zdravnica rekla da je pri majhnemu otroku vročina, nad 38 zbijati pa se lahko začna nad 38,5. Sama se tega držim, pa čeprav se mi včasih zdi da je že pri 37,5. Otroci imajo malce višjo normalno temperaturo kot odrasli. Vask zdravnik pa ti bo povedal, da se vročina otroku začna zbijati pri 38,5 oz. več.
Ne sekiraj se je moja tašča ista, pa sem jo zafrknila in vpričo nje zdravnico vprašala od kje se pri otroku smatra vroičina in kje se začna zbijati. Ti povem od takrat je mir.

zame je temperatura od 37,0 naprej…če imam 36,8 ali pa 36,9 imam rahlo povišano, ne pa še vročine(stalno imam nekje 36,3)….do 38 še ni nič hudega, nad 38,5 pa že…8stara sem pa 15 let in imam tudi tećave s srcem, zato naj bi dobila pri povišani temp. vsakič antibiotik)
lp,labella

Sirup se daje nad 38,5. Zame je vroč pri okoli 37,5 in več. Do tam je zame normalno. Komentarje najbolje preslišite. Ne odzivajte se.
M

Mojca Berdnik Vozel

Zame je povišana tem. tem od 37.2 naprej,ker je moja normalna telesna temp,tam 36.2- 36.6. lp

Jaz ločujem povišano temepraturo in vročino. Vročina mi je od 38 naprej. Zbijam šele ko je preko 39 izjemoma prej (samo vp rimeru, da se otrok vidno slabo počuti), ker je vročina del bolezni in je celo dobrodošla, saj se takrat telo najbolj bori proti povzročitelju.

Povišana temperatura mi je od 37,3 do 38. Takrat ponavadi vem, da se nekaj kuha, kaj pa bo, pa ne vem. Včasih res zboli, včasih je samo enkraten pojav.

Sicer pa navadno že po očeh in vedenju otroka vidim, da se nekaj kuha in ko zmerim se mi ti sumi samo še potrdijo. Drugače pa ne merim temperature, če nimam občutka, da je to potrebno.

Tašči povej, da ni dobro da mu toliko meri temperaturo – jaz verjamem, da je veliko bolezni”v glavi”. Če bo pogosto merila, jo bo še res dobil!

Jaz otrokom vidim na očeh, kdaj imajo vročino, so vlažne. Poljubim jih na čelo ali vrat in če se mi zdijo vroči, oz. se moja in njihova toplota ne izenačita, imajo vročino. Merimo jo pa redko, le če res žarijo, ko se jih dotaknem. Vse je odvisno od počutja, če so sicer normalni, jim vročine sploh ne zbijam, če ne gre preko 38,5 ( ne v ušesu ).

Ob normalnem obnašanju otroka je T do 37,5 čisto zanemarljiva. Še večja neumnost pa je redno merjenje le-te.

Oh, ta vročina… pri nas je tako, da ko moja 2,5 letnica dobi vročino se začne z 37.3 in čez 1 uro naraste do 39, velikokrat do 40.. no in jaz bi temu rekla vročina… imamo doma sirup, ki ga dam ko je vročina 38.5 in ko je 40 prime samo še svečka… je pa res, da je en otrok že pri 37.5 čist matast… moja je recimo pri 38 še čisto ok in ona bi skakala…

lp

New Report

Close