Kaj si misliti o vsem tem
Pozdravljeni,
s partnerjem sva bila dolgo skupaj, vrsto let. Zadnje leto sva se trudila zanositi in tudi bila oba na pregledu plodnosti. Rezultati so bili vredu. Tako, da sem potem tudi spontano zanosila. Ko sem izvedela za nosečnosti pa sem izvedela še eno kruto resnico. In sicer, da se je on zaljubil v drugo žensko. Po enem mesecu trpljenja se je moral odseliti… Nekaj časa se nisem mogla sploh slišati z njim. Zadnje čase pa se slišiva. Bolj ali manj zaradi otroka. Kupil je tudi nekaj stvari za otroka, želi biti vključen v vzgojo otroka itd. Jaz mu privoščim srečo.. ampak me skrbi, kako bo v prihodnosti.. ne predstavljam si, da bom morala otroka oddati za par dni nekam…
Mamica137, 31.07.2024 ob 13:37
Pozdravljeni,
s partnerjem sva bila dolgo skupaj, vrsto let. Zadnje leto sva se trudila zanositi in tudi bila oba na pregledu plodnosti. Rezultati so bili vredu. Tako, da sem potem tudi spontano zanosila. Ko sem izvedela za nosečnosti pa sem izvedela še eno kruto resnico. In sicer, da se je on zaljubil v drugo žensko. Po enem mesecu trpljenja se je moral odseliti… Nekaj časa se nisem mogla sploh slišati z njim. Zadnje čase pa se slišiva. Bolj ali manj zaradi otroka. Kupil je tudi nekaj stvari za otroka, želi biti vključen v vzgojo otroka itd. Jaz mu privoščim srečo.. ampak me skrbi, kako bo v prihodnosti.. ne predstavljam si, da bom morala otroka oddati za par dni nekam…
Pozdravljena,
zelo mi je žal, da si morala skozi tako težko situacijo, še posebej v času, ki bi moral biti poln veselja zaradi novega življenja, ki prihaja. Tvoje občutke povsem razumem – preplet sreče zaradi otroka in bolečine zaradi razhoda ter skrbi za prihodnost je lahko res zelo naporen.
Dobro je, da tvoj bivši partner želi biti del otrokovega življenja, saj to kaže, da mu ni vseeno in želi prevzeti svojo odgovornost kot oče. Hkrati pa so povsem normalni tvoji občutki skrbi glede tega, kako bo vse skupaj potekalo, ko bo otrok starejši. Misel, da boš morala otroka občasno predati nekomu, s katerim si imela boleče izkušnje, je lahko zelo obremenjujoča.
Pomembno je, da si vzameš čas in razmisliš, kako bi želela urediti te stvari. Ko pride do otrokove vzgoje, je ključna komunikacija in postavljanje jasnih meja. Če sta oba pripravljena na iskren in spoštljiv pogovor, lahko skupaj postavita načrt, ki bo v prvi vrsti zagotavljal otrokovo dobrobit, hkrati pa tudi tvojo in njegovo čustveno stabilnost. Prav tako se ne boj postaviti svojih meja – če ti določene stvari povzročajo preveč stresa, mu to mirno razloži.
Sčasoma bodo stvari verjetno postale nekoliko lažje, tudi če se zdaj zdi vse težko in negotovo. Če imaš možnost, se pogovori z nekom, ki mu zaupaš – prijateljico, družinskim članom ali celo s strokovnjakom za odnose, da ti pomaga urediti čustva in si poiščeš oporo, ki jo potrebuješ.
Najbolj pomembno je, da si dovoliš občutiti vse, kar trenutno doživljaš, in da si prijazna do sebe. Dala si vse od sebe in zdaj imaš pred seboj priložnost, da zase in za svojega otroka ustvariš lepše življenje. Počasi boš našla moč, da se soočiš z izzivi, ki so pred tabo. Verjamem, da ti bo uspelo!
Pozdravljena,
zelo mi je žal, da si morala skozi tako težko situacijo, še posebej v času, ki bi moral biti poln veselja zaradi novega življenja, ki prihaja. Tvoje občutke povsem razumem – preplet sreče zaradi otroka in bolečine zaradi razhoda ter skrbi za prihodnost je res lahko izjemno naporen.
Dobro je, da tvoj bivši partner želi biti del otrokovega življenja, saj to kaže, da mu ni vseeno in želi prevzeti svojo odgovornost kot oče. Hkrati pa so povsem normalni tvoji občutki skrbi glede tega, kako bo vse skupaj potekalo, ko bo otrok starejši. Misel, da boš morala otroka občasno predati nekomu, s katerim si imela boleče izkušnje, je lahko zelo obremenjujoča.
Pomembno je, da si vzameš čas in razmisliš, kako bi želela urediti te stvari. Ko pride do otrokove vzgoje, je ključna komunikacija in postavljanje jasnih meja. Če sta oba pripravljena na iskren in spoštljiv pogovor, lahko skupaj postavita načrt, ki bo v prvi vrsti zagotavljal otrokovo dobrobit, hkrati pa tudi tvojo in njegovo čustveno stabilnost. Prav tako se ne boj postaviti svojih meja – če ti določene stvari povzročajo preveč stresa, mu to mirno razloži.
Pomembno je, da si dovoliš občutiti vse, kar trenutno in da si prijazna do sebe.
Težka situacija. Upam, da čim prej najdeš novega (uporabnega) partnerja in potem bo vse lažje. Meni je v preteklosti pomagal zapis neke strokovnjakinje, da je statistično dokazano, da je vsaka naslednja veza kvalitetnejša od prejšnje. Glede stikov, za katere te normalno že sedaj skrbi, pusti času čas, očetom v svežih novih vezah ni preveč do obveznosti, ki jih prinaša mali otrok.