Kaj sedogaja z mano?
Pozdravljeni!
Sprašujem se kaj je z mano narobe? moja teža ni prekomerna, visoka sem 174cm in tehtam 58kg, vendar se za vsak košček hrane ki ga spravim v usta obremenjujem, hrani pa se ne morem upreti. Obožujem hrano, rada jem dobre jedi, kdaj pa kdaj si privoščim tudi kaj sledkega, drugače pa se večinoma prehranjujem zdravo. Ne vem pa zakaj se toliko obremenjujem, občutek imam da sem debela in nemočna ker se ne morem upret hrani. To me izčrpa, saj vso svojo energijo posvetim hrani-vedno razmišljam o njej! V čem je problem, ne znam si pomagat sama!
Prosim svetujte mi!
Hvala!
Draga Maja,
glede na vašo velikost je najverjetneje vzrok za pretirano preokupiranost s hrano podhranjenost vašega telesa. Telesna konstitucija je na nek način določene, v veliki mero dedno in če s hranjenjem vzdržujemo bistveno nižjo težo, kot bi bila naša lastna, prihaja do stanja relativne podhranjenosti, čeprav ste po kazalcih le rahlo pod normalo za vašo višino. Da pohranjenost telesa privede v preokupiranost s hrano, so dokazale tudi štuije zdravih prostovoljcev, ki so jim omejevali vnos hrane in jih tako stradali.
Najbrž bo potrebno pretuhtati, kaj vam je bolj dragoceno, kakšen kilogram manj ali pa obsedenost z mislimi na hrano in hrano samo.
tako samo na kratko.
Marija Adnerluh