Spoštovani,
moje problemi trajajo že leto. stanje je nevzdržno,skratka,ne morem več normalno delati,živeti. nikjer pa pravih odgovorov. stara sem 25 let,drugače zdrava,razen sledelečih težav,
novembra 2009 sem bila zaradi močnega napada bolečine v žlički odpeljana v bolnico,kjer so me še isti dan odpustili s škatlico Controloc tablet. sumili so na bakretijo HP.
nekaj tednov me je še malce zbadalo,vendar se je topa bolečina do januarja 2010 kar umirila. jemala sem po 2 tableti 40 mg na dan.
februarja 2010 pa se mi je pojavila ogromna kislina. prejšna bolečina je bila topa,močni krči v žlički, februarja pa me je začelo peči. želodec me je pekel od jutra do večera,že samo,če sem pila le vodo in jedla suh kruh. po VSEM. takrat sem šla na gastroskopijo ker je bilo nevzdržno. ugotovljen je bil akutni blagi gastritis in vnet dvanajstnik. Bakterija HP je bila negativna! ker mi kisliina KLJUB jemanju controloca ni zginila,sem zamenjala tablete za ULTOP. Ta pa mi je pomagal uničliti kislino,vendar mi je pa povzročal (kadar sem uzela 2 kapsuli 20 mg na dan) krče v spodnjem delu trebuha (kot nek stranski učinek). Zato sem zmanjšala na eno kapsulo in jih tako jemala še do danes.
Poleti sem imela precej mir. En tableta ultopa zjutraj in bilo je ok.
Oktobra sedaj pa sem imela en stres…zelo sem bila v strahu,živčna. Od takrat naprej me kljub jemanju ultopa konstantno (od jutra do večera!!) boli v rebrih-dena in leva stran,bolečina prihaja nekoliko bolj od zadaj in se potem širi ali proti želodcu ali na desni strani proti trebuhu (dvanajstniku?).
ne mine. zanima me,ali se lahko zaradi tega stresa kljub jemanju ponovi razjeda ali vnetje?? kaj potem sploh narediti?? jemljem tablete pa imam probleme? kam to pelje?
če samo za en dan preneham z ultopom,se mi pa spet ponovi kislina,peče me želodec in tako sem primorana jemati to vsak dan.
še to…ko ležim,se mi v predelu želodca in malček nižje delajo kot eni balončki…kot bi se želodec napihnil v en mehurček,potem pa zginil. to je kar pogosto. dosti imam tudi vetrov. ni pa mi slabo,prebava je redna,ne bruham,na blatu ni krvi. Kri imam v redu,vodo tudi.
Kaj je ta bolečina,ki prihaja iz zadnjega dela rebr in se širi naprej?? In je konstanta? je to lahko spet ponovitev?? dostikrat me bolečina zbudi ponoči. traja pa cel dan. samo da je malček bolje ko ležim,čim hodim,je še slabše. zadnje dni jo spremlja tudi bolečina manjša v žlički in kislina.
ps: je dovoljeno jemati npr ULTOP in CONTROLOC kombinirano? pa še…ko sem šla na gastroskopijo sem prej jemala dolgo tablete in še en dan prej sem uzela ultop…je možno,da je bila bakterija zaradi tega negativna????
Najlepša Vam hvala za vse!
Pozdravljeni!
Ultop in Controloc sta zaviralca protnske črpalke, imata enak način delovanja in enak učinek, zato hkratno jemanje ni smiselno. Stranski učinki teh zdravil so predvsem napihovanje, vetrovi, lahko tudi krči. Če ste jemali omenjena zdravila pred gastroskopijo, je lahko test za HP lažno negativen. Včasih nočno izločanje kisline bolje blokiramo s H2 antagonisti kot je Ranital.
Glede na opis bolečine, ki se širi iz zadnjega dela hrbta navspred, je potrebno opraviti UZ trebuha, saj opisana bolečina ni tipična za želodčne težave. Njverjetneje bo potrebno opraviti še dodatne preiskave.
Lp,Nataša Smrekar