Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Zdravstvo pri nas? Kaj se dogaja v ginekologiji pri nas?

Kaj se dogaja v ginekologiji pri nas?

Skoraj vsak dan poslušamo, nepravilnosti v zdravstvu. Največ trenutno v ginekologiji in porodništvu. A so naši ginekologi res tako malomarni, da morao nekateri nonstop odstopati ali pa je to res tako zahtevna in težka služba?

jaka

Veš kaj? Ne da je to tako zahtevna stvar, ampak so naši dr.-ji tako šlampasti, ker
jim nihče ni gledal pod prste, ker so ljudje mislili, da so dr.-ji bogovi, sedaj pa so
videli da to ni res, pa še v javnost so začeli govoriti o njihovih napakah; kar je seveda edino pravilno. Več ljudi se bo pritožilo bolj strogi bodo (upam) kriteriji in več jih bo ostalo brez licence.

Pa lp Aša

Ali tu lahko res vse napišeš kaj si misliš ali to kdo kontrolira in briše? Naši dr.-ji so za en drek!!!!!!! Predolgo časa so bili brez nadzora in ljudje so bili predolgo časa tiho. Končno so se začele stvari pojavljati tudi v javnosti!Bomo sedaj videli, če so dr.-ji še vedno BOGOVI!

Pa lp Aša

Spoštovana Aša

res se lahko vse napiše, nisem pa povsem prepričen ali lahko upravičeno, na tak način izražate svoje mnenje (da os za en drek, da so bogovi…….) a ni to kar malo prekruto.

Pomislimo na to, da delajo vse življenje in ne smejo narediti niti ene napake. Ne vem kaj vi delate, ampak verjetno si jo lahko privoščite., napako namreč. Tudi jaz sem že anredil napako iz malomarnosti, pa na srečo ni bila usodna za druge, smao materialno in moralno škodo smo imeli.

Naslednja vprašanja, ki se postavljajo :

Študirajo, več kot 8 let, brez srednje šole.
so v državnih službah, kaj to pomeni ??????
če je potrebno pomagati ..morajo…ne glede na to da so oddelali 24 ur…zaprisega..
ali imajo za svojo odgovornost..zadosti velike plače…ali so delavni pogoji res optimalni, da si ne smejo privoščiti niti ene napake…povdarjam niti ene…

Res je ljudje umrejo, če preživijo so bogovi, če ne so …….KAJ?

Tudi meni je hudo, kar se dogaja, pa jih nočem na noben način ščititi, moram pa povedati, da zaradi Med.Over.Net-a, veliko vem o njihovem delu in vse tako lepo kot se zdi.

pprav je, da v javnosti govorimo, vendar ne smemmo samo o napaki in takojkaznovati. Kaj pa vzroki???

Za pravo sliko je vedno potrebno poznati obe strani medalje.

Enkrat sem gledal film o posiljevalcih (pa nima nobene veze s tem, govorim samo primer) Ko so imeli v zaporu skupino, kjer so pomagali tako posiljevalcem kot žrtvam in vsi so bili v isti sobi in so se gledali iz oči v oči. Vsi so jih avtomatično obsodili, vse ženske kakor ostali, ki so samo gledali. In na koncu se izve,d a je bil moški ravno tako žrtev v mladosti. Posiljeval ga je namreč lastni oče.

Kdo je bolj kriv?
družba, družina, oče, mati -žena očeta, žrtvev…………………..Vprašanj do onemoglosti.

Hočem povedati, vedno sta dve strani in ene ponavadi ne vemo. Vse to govorim samo zaradi prvega stavka v vašem drugem pismu, ali lahko res vse povemo in to na tak način????

lep pozdrav

primož

Vsi tisti, ki tako tolčete čez dr.-je…Prav zanima me, ali ste vi v službi brezhibni in brez napak. Glede na vaše izjave ste zelo visoko na položajih, saj ste izredno sposobni, predvidljivi, prilagodljivi, razumevajoči..- skratka ste OH in AH !!!
Kaj če bi vseeno najprej pometli pred svojim pragom. Sicer pa – tudi prej se je dogajalo kaj takega, pa so novinarji imeli veliko drugih reči za pisat. Zdaj pa, ko so odvisni od naklade in ker smo pač ljudje takšni, da prav radi beremo kaj črnega, predvsem pa smo zelo škodoželjni in prav radi beremo takšne stvari, je pač logično, da pišejo o tem, kar gre za med…
Obstaja pa tudi etika…

Halo Primož, a si ti tudi zdravnik, da jih tako zagovarjaš?

By the way, a si kdaj rodil? Nisi? Jaz pa sem. Moj porod je trajal od sedmih zjutraj v sredo in se je končal v četrtek ob devetih zjutraj. Reci in piši 26 ur!. In koliko ginekologov oz. porodničarjev je takrat delalo? Pri meni ni bilo niti enega niti za pet minut! Vse so opravile babice. Še dobro, da imamo ženske tako visok bolečinski prag. Na srečo se je vse dobro končalo. In če se ne bi? Kdo bi bil kriv?

Kar pa se tiče njihovega šolanja oz. izobraževanja: ne me basat!
Koliko izpitov imajo v enem letniku MF? Pet ali celo šest? Seveda se jim zaradi tega študij razvleče! Mi ostali iz neprivilegiranih faksov jih imamo v poprečju osem do devet! Pa pomnoži in seštej! Naj povem še to, da z diplomo (saj res, na MF je zadnji izpit enakovreden našim diplomam) moje šolanje še zdaleč ni končano. Delam v računalništvu, kjer gre razvoj prav tako hitro naprej. In če se ne bi izobraževala še naprej, a misliš, da bi po desetih letih službe še sploh lahko kaj delala s tistim zastarelim znanjem?

O napakah se seveda strinjam. Delamo jih vsi. Mnogi jih tudi priznamo. In jih skušamo popraviti. Nekateri pač ne. Enostavno odreagirajo z aroganco in vzvišenostjo in obračanjem besed (napaka ali zmota?).

Hočem povedati, vedno sta dve plati: vsak dr je zdravnik poklicno in človek, osebnost z vsemi svojimi lastnostmi in odnosom do drugih, mar ne?

Lep pozdrav, Darinka

Hmmmm.. no pa povej na koliko izpitov bi se razdelila ena Interna medicina (1300 strani) na tvojem faksu? Število izpitov pomeni približno.. nič.

In koliko od tvojih 1300 strani še znaš, ko začneš zdraviti bolne?

D.

znam še vse kaj drugega kot to.. veš, to je samo en predmet

Darinka

nisem DR. Sem računalničar.

“Hočem povedati, vedno sta dve plati: vsak dr je zdravnik poklicno in človek, osebnost z vsemi svojimi lastnostmi in odnosom do drugih, mar ne?”

Tole si dobro povedala, pa imaš ti tudi tak odnos, mogoče imaš srečo, ker delaš z hladnimi stvarmi kot so računalniki in programi in ti ne dajo nobenega odgovora ali grdega, nezadovoljnega, nevoščjivega, ciničega pogleda.

Jaz se dnevno izobražujem, kar se tiče računalništva, če pa misliš, da se zdravnik manj, si se pa zelo zmotila. Pa še kako se učijo. Tukaj je ena njihova stran malo si poglej mogoče najdeš kaj koristnega, pa še vprašaš lahko kaj.

Rodil nisem, bil sem pa poleg. Babice so zlata vredno v porodnišnicah, zato pa so babice, ki tudi veliko vedo. Pa še nekaj, nobenega ne zagovarjam, ampak govorim o dveh plateh, kakor ti. Eno vprašanje, si že kdaj delala z zdravniki ali v kakšni zdravstveni organizaciji en mesec??

Ne škodi pogledati še drugo stran, jaz sem jo. zato sem malo bolj objektiven in previden z napovedmi. Ni prav mnogokrat kar poslušamo, ni pa tudi prav,d a takoj obsojamo, če marsikaj ne vemo.

primož

Ja, Miran, mi moramo v službi biti nezmotljivi, ker nas v nasprotnem primeru čaka KNJIGA – delovna, namreč. Zakaj pa ne bi še revčkom, ki tako dolgo študirajo, kdo stopil na prste?

Osebno zelo cenim dr.-je, ki so pripravljeni priznati svoje zmote!

Tudi moje izkušnje iz porodnišnice so podobne, Darinka !

Sorry, Primož, če bi bil ženska med porodom, bi drugače razmišljal.

Problem je samo v tem, da ljudje še vedno ne vedo (ker jim nihče ne pove), da je vsak za svoje zdravje in življenje sam odgovoren. Tako so vsi prevalili odgovornost za svoje zdravje na zdravnike, le ti pa so to odgovornost sprejeli, kar jim je zagotavljalo božje višave. Prihaja pa čas streznitve in nizkega pristanka.
Ali niso pred leti preganjali eno alternativko ker naj bi bojda skoraj zagrešila isto strokovno napako… ?Vse se vrača vse se plača.

Ja, dragi Primož, očitno sva se narobe razumela!

1. Nisem trdila, da se zdravniki ne izobražujejo, pač pa trdim, da niso edini, ki se po končanem faksu še vedno izobražujejo. To je samo odgovor na tvojo izjavo: “Študirajo, več kot 8 let, brez srednje šole.”
Mar ti odgovor IDEALISTKE ničesar ne pove?

2. V zdravstvu sem delala veliko dlje kot mesec dni, situacijo torej poznam. Če je ne bi, bi verjetno še vedno verjela v zdravniško nezmotljivost.

3. Popolnoma se strinjam, da so babice v porodnišnici zlata vredne. Ampak, zakaj imamo v porodnišnici tudi zdravnike?

In nenazadanje, vsak odloča sam, kaj bo v življenju počel. Sama sem se odločila za “hladne stvari kot so računalniki in programi”, ker do bolečine ne morem ostati ravnodušna.

In kot sva že skupaj ugotovila, da vedno obstajata dve plati, lahko dodam le še to, da zdravnik, ki je to s srcem in dušo, bo to ostal tudi po tridesetih letih službe, če pa to ni, mu nobena šola in nobena plača tega ne more dati.

Darinka

Darinka, eno je študij, torej 6 let. Drugo pa je pripravništvo (oz. pri zdravnikih sekundarij), ki traja do dve leti, medtem ko pri drugih univerzitetnih profilih običajno eno leto. tudi specializanti dobivajo plačo in tudi drugi, nezdravniški poklici imajo specializacije. Delam v zdravstvu že precej let, tudi z zdravniki, zato lahko zagotovo trdim, da jih precej konča sekundarij že v roku enega leta in tudi med sekundarijem dobivajo plačo, tako kot vsi drugi med pripravništvom. Ne napihovat, prosim, kako dolgo edino zdravniki študirajo (saj res najdlje), pa vendar vsak poklic, ki nosi še naziv mag. ali dr. znanosti zahteva 8 – 10 let, kot je že nekdo omenil. Tako, da je takih poklicov veliko! Glede ginekologije pa je morda v medijih res malce pretiravano, pa vendar … Tiste ženske, ki se jim je kaj grenkega že pripetilo, imajo vso pravico to povedati na ves glas in poiskati svojo pravico.

No, ker sem študent medicine se moram odzvati na tale post!

Darinka, v prvem letniku sem imel tri izpite:
fiziko
biologijo celice
biokemijo

Zraven pa še je bilo potrebno opraviti latinščino oziroma strokovno terminologijo.
Neobvezna za ta letnik pa sta računalništvo ter nujna medicinska pomoč.

Glavna razlika med medicinskim faksom in npr. ekonomijo je ta, da lahko oni opravijo izpit z kolokviji, mi pa ga ne moremo. Pogoji da greš na izpit so opravljene vaje in povprečno trije kolokviji.

Študija in materiala za pomnjenje je ogromno in kdor tega ni poskusil, si pač ne more predstavljat. No da ne bom tuka nekaj jamral, najtežje še pride.

Študentje višjih letnikov pravijo, da če se ne učijo za en izpit 1 mesec (to pomeni cel mesec po 10 ur dnevno), potem temu ne rečejo več izpit.

Ne trudite se primerjati študija medicine ali stomatologije z kakim fdv-jevskimi smermi… Po teži je medicina primerljiva z pravom.

Darinka, ti sam tule nekaj nabijaš, da zdravniki nimajo pojma. Pozabljaš pa napisati, da to kar ti pojmuješ pod “zmoto” je lahko tudi splet okoliščin.

Eno je strokovna napaka iz malomarnosti, drugo je strokovna napaka iz nevednosti oz. neznanja in tretje strokovna napaka zaradi višje sile.

V zadnjem primeru v Ljubljanski porodnišnici je bilo delo zdravnice opravljeno v skladu z doktrino in je vseeno bolnica umrla (izkravela).

Dragi Andrej, glede zmote me zanima samo to…kaj bi se zgodilo, ce bi do taksne ZMOTE prislo pri farmacevtu, ki je prav tako odgovoren za cloveka, kot zdravnik….me prav zanima…torej , tudi zdravnik v porodnisnici je imel na voljo znanje farmacevtov glede zdravil, ki so dezurni stiriindvajset ur na dan…zakaj pa ga ni poklical ?…ne vem…mogoce splet okoliscin, ali bojazen, da bo nekomu pokazal, da vsega ne zna…

Lp Mojca

Mojca, z tabo se strinjam. Zdravnik bi se lahko posvetoval preden je uporabil napačno zdravilo. Verjetno misliš na kranjski primer, ko je otrok umrl zaradi krčenja maternice in nožnice.
Ta primer smo obravnavali na etiki in deontologiji. Res je – zdravnik bi lahko poklical farmacevta ali pa vprašal za strokovno mnenje svojega kolega ali kolegico. Žal tega ni storil.

Kaj želim reči… zdravniki so samo ljudje in imajo pravico do zmote. Zaradi svojih napak pa žal trpijo pacienti, ki jim zdravnik želi pomagati…

New Report

Close