Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje Kaj se dogaja?

Kaj se dogaja?

Pozdravljeni.
Imam kar nekaj težav. V zadnjem letu sem se močno zredila. Res je, da sem zaradi dela in študija veliko presedela, nikoli nisem bila suha… Ampak, kljub vsemu…
Dogaja se, da se vsa tresem, srce mi začne noro utripati in po nekaj minutah se umiri. Opravičilo sem iskala v živčni napetosti in preutrujenosti.
Lasje so mi začeli izpadati, pojavila se je dlakavost po obrazu, predvsem po bradi mi rastejo trde črne dlake, ki si jih dnevno pulim, nohti so postali rebrasti, lomljivi, dlake so postale črne tudi po rokah, poraščenost se začenja tudi po zadnji strani stegenj in po zadnjici.
Po ovulaciji se mi po bradi, vratu delajo hude akne, otečene vnete bulice (pri svojih 37 sem aknasta kot pubertetnica), začne se mi kopičiti voda. Dojke so vidno otečene, trde, bolijo, iz bradavic se pocedi mlazivo (10 let je od poroda). Bila sem na pregledu, UZ dojk pri zdravniku, pa je rekel, da nisem edina, da mi lahko da hormonske tablete, pa ni rečeno, da bo pomagalo. Naj pazim, da v času bolečih dojk ne pijem preveč tekočine. Je pa res, da kakše mesec ni nobenih težav, včasih bolijo in so občutljive cel mesec…
Pred mestruacijo imam težave z odvajanjem…
Ko ležim na hrbtu imam občutek, da me v predelu ščitnice stiska in duši.
Utrujena sem…samo spala bi. Težko se je pripraviti h kakšni fizični športni aktivnosti, ker se počutim blazno težka, utrujena, spala bi, prsa me bolijo, napihnjena sem, vse me špika v trebuhu… Cel kaos.
Ko se mi začne menstruacija (izcedek-kontracepcija je mirena), je vse o.k. Bolečine prenehajo, na blato hodim 2 dni in to velike količine, sprostijo se mi vetrovi, polna sem energije, čutim kako “usahnem”…
Je res vse to zaradi debelosti? Mi lahko svetujete kaj naj naredim? So to lahko hormonske motnje ali pač ženske težave?

Spoštovani!

Pri vas gre za več težav. Glede na opisano imate vsekakor premenstrualni sindrom. Huda utrujenost lahko govori za moteno delovanje ščitnice (hipotiroza). Vsekakor tudi prekomerna telesna teža lahko pripomore k utrujenosti. Dodatno ste preobremenjeni in pod stresom, morda gre tudi za depresijo. Priporočam določiti TSH pri izbranem zdravniku družinske medicine in morda uvedbo antidepresivne terapije.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close