Kaj proti plesni?
Za obstoječo plesen so ti že drugi svetovali. Moje mnenje pa je, da nobene stene ne plesnijo, če se dovolj zrači. Imamo vikend, ki ga pozimi ne uporabljamo in ne kurimo pa nimamo nikjer plesni. V vsakem prostoru imamo vsaj malo odprto okno. Tudi doma kar naprej spuščamo svež zrak, ki je dokazano bolj suh zato ni nikjer vlage in plesni.
ja varikina zelo pomaga proti plesni, vendar moraš biti vstrajna in z varikino mazati stene 2x letno! Prizadete predele sten obrišeš z vlažno krpo, malo počakaš in namažeš z mešanico varikina:voda=1:1…….in potem zelo dobro prezračiš!!! Veliko uspeha!!
Je pa redno zračenje prostorov drugače najučinkovitejše sredstvo proti plesni!!!
Varikina je zakon. Tudi mi smo imeli gromozanske probleme s plesnijo. Zdaj je te nadloge sicer manj, ker smo maredili centralno, vendar so stene še precej “okužene”. Pa sem prav na forumu med over.net zasledila, da je nekomu uspelo zatreti plesen z varekino. Smo prevrili in deluje. Plesen se sicer še pojavlja, vendar je je precej manj. Čim se pojavijo pikice, premažemo z varekino, ki je nič ne redčimo, dobro prezračimo in spet je nekaj časa mir. Je pa res potrebno vsakodnevno prezračevanje prostorov. Jaz odprem vsa okna in naredim nekajminutni prepih, potem pa zaprem. Tako se stene pretirano ne ohladijo. Uspešen boj proti plesni in lep pozdrav!
iZKUŠNJE IZ PRVE ROKE:
enkrat sem že svetovala na tem netu, pa bom še enkrat, ni blema!
Jaz prizadeta mesta obrišem s krpo in vodo, potem dam varekino v šprico, jo nastavim na pršilo in lepo enakomerno poprašim vse dele s plesnijo. Čez 10 minut ni sledu o plesni. Toda pozor! Varekina vsebuje klor, ki je strupen, torej to pršite ob odprtih vratih in tudi pustite nekaj časa odprto.
Tako bo stena čista nekaj mesecev, potem pa ponovite zadevo, ko se bo začela spet pojavljati.
Tudi v kopalnici, kjer fuge porumenijo ali sivijo, ali se tudi v njih zaje plesen – tudi tam naredim tako in imam bele fuge, kot bi bile čisto nove.
Tudi jaz sem poskusila najprej proizvode, ki jih ponuja naša industrija, pa sem ugotovila, da ni noben bolj uspešen od varekine, je pa seveda mnogo dražji. Propagirajo seveda na veliko, prav tako njihovi svetovalci prav gotovo ne bodo predlagali varekine, ampak njihov proizvod, kaj ne?
Čeprav morda tudi sami doma uporabijo varekino, ki je zakon, saj je tudi dezinfekcijsko sredstvo.
Če ti vlaga prihaja od zunaj ti ne ostane kaj veliko razen tega, da odkoplješ do temelja in tam popraviš izolacijo in urediš drenažo ob zidu (cev + grob pesek). Če pa ni od tam imate pa preveč “ztohlo” v hiši in premalo zračite + vlago, ki se ustvarja v kuhinji in kopalnici spuščate po stanovanju v druge prostore in se potem na hladnejših stenah para kondenzira.
Hitra in poceni rešitev je, da v kopalnico in kuhinjo namontiraš ventilatorje, ki bodo odsesavali vlažen zrak iz teh prostorov, vhod zraka pa urediš v sobi kjer imaš problem z vlago. S tem boš dosegel, da se vlaga ne bo širila po hiši, hkrati se bo soba sušila ob povečanem dotoku svežega zraka (okno na kip). Ventilatorji naj delajo več ur dnevno in vrata v prostorih imej le rahlo priprta le toliko, da se bo zrak skozi priprt del pomikal vedno v smeri kopalnice in kuhinje, da ne bo uhajal nazaj.
Bolj celostna in žal tudi dražja rešitev je rekuperator in sistem zračenja, kjer ne bo toliko toplotnih izgub. A če le nimaš dveh levih rok se da zadevo relativno poceni naredit tudi sam.