Kaj pomeni za vas uspeti v tujini
V raznih temah je veliko govora o uspehu v tujini, pa me zanima kaj za vas to konkretno pomeni.
Delati v svojem poklicu, kupiti hiso, postati (multi) milionar, sploh imeti delo, ziveti mirno zivljenje, delati malo in veliko uzivati, mirno druzinsko zivljenje, da drzava ne vtika svojega nosu v vase zadeve, da drzave ne drzi svojega davcnega piskrcka pod vasim nosom, do nudite otrokom dobro izobrazbo, da sami pridobite boljso izobrazbo, ziveti na najlepsem koscku zemlje?
Skratka, kdaj bi se steli za uspesne v tujini. Je za vas uspeh v tujini isto kot uspeh doma, ali ne?
Uspeh?
1. Izseliti se iz Slovenije.
2. Zaziveti vsaj primerljivo zivljenje izven Slovenije.
Po mojem mnenju vecina Slovencev se vedno misli, da se jim bo zivljenski standard (ie. mosnja z denarjem) precej popravil s selitvijo, kar sploh ni res. To velja samo za visoko izobrazene ljudi iz branz, ki so v doloceni drzavi v povprasevanju, pa se takrat je treba zacet nekje pri dnu in s potrpezljivostjo in marljivim delom dokazat, kaj so vredni. Vem, da se veliko govori o ljudeh, ki so npr. avtomehaniki, slosarji, pleskarji, zidarji, vodovodarji itd., ampak pri teh velja, da jim le malo uspe do svojega biznisa, kjer se zacnejo obracati vecji dobicki, in vodenje svojega biznisa ni macji kaselj.
Slovenci radi poslusamo zgodbe o “uspehu” – sosedovi so sli, pa po dveh letih ze kupujejo hiso, itd. Nimate pojma, kako garajo in kako bodo se garali naslednjih 20 let, da bodo to hiso odplacali. OK – se strinjam, vsaj imajo priloznost garat.
Nekateri so srecni, samo da gredo in uzivajo vreme/drugacno politiko/davcno zakonodajo (mimogrede, ce bi v Sloveniji ukinili vecino davka na porodniske, zdravstvo, itd, in bi kar naenkrat ostali brez enoletne porodniske in placali vsak obisk zdravnika in zobozdravnika in vsak recept – bi vam bilo bolj vsec? Da ne govorim o placanih malicah, prevozu, regresu, itd.
Neko merilo uspeha v tujini je za moje pojme to, da zasluzis dovolj denarja, da nisi upravicen do pomoci drzave, npr. otroskih dodatkov. Koliko taksnih poznate?
Mislim kot vi da lastni uspeh nima veze z neko goljufijo ali neplacilo svojih drzavnih dolznosti
ker na ta nacin nemoremo mirno spati in vse skozi v strahu zivimo kaj se bo pa jutri zadelo.Pa tudi
je res da imamo enake dolznosti kot vsi drugi drzavljani, da prispevamo z nasimi davki in socialnimi prispevki da bi vsi skupaj boljse ziveli ne samo tisti ki imajo sreco da so zdravi ali pa so delo dobili .
Temvec cela druzba ne glede gdo je bolj priden kot drugi ki je lenuh in ne zeli z svojim delov tudi
druzbi pomagati da bi vsi skupaj boljse ziveli .Te dolznosti jih imamo vsi in ce vsak clovek samo misli kako si bo zepe spolnil in druge zagoljufal pa se znajdemo v primeru Grcije , oni pa nimajo volje da bilo kaj doplacajo in konec concev je samo tisti ki zelo dobro zasluzijo se lahko znajdejo in dobro zivijo ..Grci so bogati Grcija je pa revna prav zaradi tega pa tudi zaradi goljufov ki so prej vladali in si vsak po svoje zepe napolnil ..Ko sem jas v Francijo prisel sem najdo tukaj dosti tistih ki so imeli ze v nasi drzavi navado da iskoriscajo socialni system in volje za delo niso tudi tukaj imeli ..Dela v teh casih pa ga je blo zadodosti samo to za njih ni blo dobro ..Pa so samo prihajali in se znova v yugo vracali in vsakic zavidli da nicesar nemoremo pridobiti brez dela in so bli nesrecni v njihovi kozi ..Imam pa tudi primere z kolegi dela ki so prima delali in se vedno in vedno znova zaposlili , ti pa so dobro ziveli prav tako kot Françosi in kar hitro so uspeli da se tudi v obrtnisko vpisejo — da bi kaj z svojimi rokami uspeli –zato pa ni treba zmeraj imeti velike diplome pac pa voljo za delo –in tudi tisto katerega Françozi ne marajo ker jim je to pretezko ..v Franciji so se tudi zakuzili z ” diplomito” in bi vsi radi zdravniki odvetniki ali inginerji postali .Prav takole kot v Sloveniji .Tisti ki bi pa se radi kaj sami narediti z svojimi rokami pa jih je se manj in manj …Za Slovenske Diplokus pa tukaj ni mesta ker je se najvec nezaposljene Françoske mladine ki je solana —BREZ DELA— zato ne si zamisljati ce ste visoko solani da vas v tujini samo pricakujejo –nasprotno bojijo se da jim to malenkost dela ki ostaja se vi poberete in tudi delodajalci vam ga ne bojo dali ker Françoske delovne sile je zadosti**-> (zakaj bi se z tujci zafrkavali ki se najveckrat jezika ne govorijo in niso takoj produktivni ) .6>**.Na vseh vodnih mestih .Ce greste v tujino pa bo treba v roke pljuniti in voljo za vsevrste dela imeti –to vas ne bo umazalo –nasli pa boste tudi za vas eno luknjico da vi v miru z njimi zivite Ce pa bi radi majstre spilali pa kar tam ostanite tukaj jih imamo zadosti in se bolj solani kot vi ..Oprostite za mojo Slovenhcino ..
Zame je pojem “uspeha” v tujini,da mož in žena dobita delo (ni važno kakšno na začetku,naj bodo to minimalci na začetku) se znajdeta po svojih najmočnejših močeh,in z časom kupita hišo/stanovanje in najdeta svoj mir,katerega v Sloveniji nista,in omogočita otroku normalno šolanje,in življenje.Ni namen biti milionar,je pa vsekakor boljše življenje če seštejete 2 povprečne slovenske plače (če sploh so-npr. moja žena je brez službe že nekaj časa) ,ali če seštejete 2 plače npr. nekje v Nemčiji ,ali skandinaviji…seštejte stroške tu in tam..potegnite na koncu črto,in dobili boste “uspeh v tujini”…res ,da traja par let,da pridete do tega…vendar očitno je treba met trdo kožo in vstrajati.
to je moje razmišljanje o tem,ker sem lih na neki meji ali iti ali ne…:)
lep pozdrav vsem
Dobro povedano, in tako tudi bo,pojdi in naj se ti zelja izpolni.
Lp Brit
Hvala za vzpodbudo!
Sporočim kako bo ,ko pridem gor 🙂
Jaz se vedno trdim, da ko prestavis par ali druzino iz Slovenije v tujino in sestejes place in stroske, si na istem. Ne vem, kako lahko pricakujete, da bodo place zunaj visje in stroski isti/manjsi kot doma. Ne verjamite zgodbicam.
Kako veš? Si že probal?
Pupkal
place so 50 – 75% visje
stroski pa 20% visji
Samo primer…bil sem na dopustu pri družinskih prijateljih na Švedskem,sicer živijo izven mesta.(Cene v mestih so bistveno večje)Kupili so hišo za 45.000€ur,tudi par blokov in stanovanj se oddaja v tistem mestecu…cca. 400€ur stane najem za 2sobno stanovanje (z stroški). Kar se tiče hrane,pijače in ostalih potreb za življenje je pa tako…
Švedi kupojejo v velikih shoping centrih, ker so cene bistveno manjše,kot v lokalnih trgovinicah,ker je marža vsaj za 15-20% višja.Obleke so še ceneje kot pri nas,dragi so cigareti,in alkohol…bencin je okoli 14kron liter…toliko o nekih stroških…neke povprečne plače so pa med 12.000-16.000 kron…
Je to bruto ali neto? Na mesec? Za kaksna dela je ta placa? Kako velika je hisa (kvadratura, stevilo spalnic, kopalnice) za 45000E in v kaksnem stanju je? Je taksna cena tipicna za vse manjse kraje? Koliko pa stane npr. kila kruha kila mesa? Kaksne mesecne dohoske je treba imeti za obicajno zivljenje (ne mislim luksuza)? Hvala za vsak odgovor.
Neto!
Na mesec!
Za npr. varnostnika,skladiščnika/viličarist,strežba, (navadna poklicna dela)..kar velik razpon je kar se tiče plač.
ta hiša je pritlična (cca. 100/110 kvadr.metrov)…V dobrem stanju je/ hiše v manjših vaseh/mestih z cca. 2000 prebivalcev so od 40.000 do 80.000 €ur (za 70.000 dobiš bajto,da dol padeš)
Soliden mesečni dohodek je okoli 30.000 kron…(govorim za par…da oba delata)
kruh maš za 1,3€ura…in tut za 4€ure….luksuz je drag.
Ne bi smel odgovoriti, ker imam zdaj se vec vprasanj 🙂
Zdajle gledam en tak manjsi kraj Ho”rby, 7000 ljudi, na jugu, 50 km od Malmo”ja. Pa so cene precej visje: od 450000 do cez 3 milijone kron, torej od pribl. 71000 do 363000 Evrov. Spodnja cena je za 90m2. Koliko pa stanejo stanovanja, ki se jih oddaja za 400 evrov s stroski vred?
http://webpack.sfd.se/ObjectList/ObjectList.aspx?dbspace=15613
Zdaj me pa se zanima, ce vzamejo ljudi, ki bi se doselili, a ne bi delali, to je upokojence. Nisem se tam, a glede na tvoje cene his bi bila zame to varianta, ko pride cas.Mogoce ves, kako je z zdravstvenim zavarovanjem za take ljudi? Me namrec vlece nazaj v dobro staro Evropo, seveda v Slovenijo, a me zanjo vse mineva, ker je postala skorumpirana policijska drzava, sodec po tem, kar se bere, zato iscem druge variante.
50km od Malmoja,je okolica mesta 🙂 glej najmanj 100km od mesta 🙂
Za stanovanja nevem…ker oni imajo nekakšen odkup pravice,da lahko stanuješ v njemu,in še zmeraj plačuješ najem..tako nekako,sicer se glede tega morem še pozanimat.
Za upokojence nevem…slabše,kot v Sloveniji zihr nemore bit.
blocket.se……… najem
hemnet.se——- nakup in prodaja his
arbetsförmedlingen.se……..zavod za zaposlovanje
Na Danskem podobna situacija, kot kot jo je omenil toki.
Najnižje plače od 15.000 kron neto naprej, zahodni del je cenejši kot vzhodni.
Z eno plačo z lahkoto preživiš mesec, v najemu in z vsemi stroški. Če je to družina z dvema plačama je še lažje. Otroški dodatki visoki, cca 600€ na mesec za otroka do dveh let, potem se počasi znižuje. Dodatek je enak za vse otroke ne glede na status staršev. Štipendija za vse otroke, brezplačna šola, to pomeni da ne rabimo kupovati zvezkov ali knjig. Radirka, svinčnik, šilček.
To da nakladamo tjsti, ki smo se podali v svet, je mnenje tistih, ki niso segli z nosom preko praga. Če si priden, deloven in če se trudiš, si nagrajen, ne glede kakšno delo delaš.
cene nepremičnin so nižje kot v slo:
http://www.edc.dk/en/Soeg/?SearchID=dba2dd1f-fb67-4348-8c00-ec04505b6789
Sicer pa so meje odprte in proste….
Recimo stanovanje 100 m2, ob fjordu, pogled direktno na fjord
http://www.boligcentervestjylland.dk/katalog/sag/6086
cena:66.000€
Malih hišk tja do 100.000€ pa je malo morje……
Vam jaz napisem stroske za Avstralijo, smo druzina z dvema otrokoma, v AUD:
– elektrika, 3 mesece: 460
– voda, 3 mesece: 366
– plin, 2 meseca (zima): 685
– hisni telefon in internet: 1 mesec, 105
Ce koga se kaj zanima, lahko napisem vec.
Forum je zaprt za komentiranje.